Search
Close this search box.

Ε.Ο.Σ. ΑΧΑΡΝΩΝ

Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Αχαρνών

Σχολή Ορειβασίας Ε.Ο.Σ Αχαρνών

Σχολή ορειβασίας Ε.Ο.Σ. Αχαρνών

Ο ΕΟΣ Αχαρνών, με τη συνεργασία του οδηγού βουνού – προπονητή Άρη Θεοδωρόπουλου διοργανώνει από το 1989, κάθε χειμώνα, τη Σχολή Ορειβασίας, με μεγάλη απήχηση στους φίλους της άγριας φύσης. Η σχολή, έχει δημιουργήσει μια ξεχωριστή παράδοση και αρκετοί από τους σημαντικότερους εκπρόσωπους της σύγχρονης Ελληνικής ορειβατικής σκηνής έχουν αναδειχτεί ξεκινώντας μέσα από τους κόλπους της.
Για τη συμμετοχή στη σχολή δεν απαιτείται καμιά προηγούμενη γνώση και εμπειρία παρά αγάπη για τη φύση και σχετικά καλή φυσική κατάσταση.
• Η θεωρητική ύλη της σχολής περιέχεται στο βιβλίο «Ορειβασία, Αναλυτικό Τεχνικό Εγχειρίδιο» το οποίο παρέχεται δωρεάν σε κάθε συμμετέχοντα.
• Εξαιρουμένων των «αντισκηνάδων», για τις διανυκτερεύσεις χρησιμοποιούνται ορειβατικά καταφύγια. Για τις μετακινήσεις χρησιμοποιούνται τουριστικά λεωφορεία. Η αναχώρηση γίνεται από το πεδίο του Άρεως.

Ορειβασία (Αναλυτικό τεχνικό εγχειρίδιο)
Στο παρόν εγχειρίδιο, η Ορειβασία και όλες οι παράμετροί της παρουσιάζονται με αναλυτικές λεπτομέρειες και διεισδυτικό αλλά ευχάριστο ύφος, συνοδευμένες...
Δ. Κάραλης, Α. Θεοδωρόπουλος

Τι μας προσφέρει η ορειβασία:

Η επαφή με τις αντίξοες συνθήκες του βουνού, ο αγώνας για να ξεπεραστούν οι συνεχείς δυσκολίες και να ανέβουμε στην κορφή, η αλληλεγγύη με τους συντρόφους μας, η άγρια ομορφιά του ορεινού τοπίου, σηματοδοτούν τις ουσιαστικές διαστάσεις της ορειβασίας. Το πρόγραμμα της σχολής θα σας δώσει την ευκαιρία να έρθετε σε επαφή με ορισμένα από τα πιο όμορφα βουνά μας βιώνοντας αξέχαστες στιγμές συντροφικότητας και αλληλεγγύης.

Ποιος είναι ο στόχος της σχολής:

Η σχολή ορειβασίας προσφέρει μια γενική γνωριμία με το βουνό, την ορειβασία και τις διάφορες παραμέτρους τους. Στόχος είναι η εκμάθηση και η εξοικείωση των εκπαιδευόμενων με τις κυριότερες ορειβατικές τεχνικές ώστε να είναι δυνατή η άνετη και η ασφαλής κίνηση τους στο δύσκολο χειμερινό βουνό.
Η σχολή απευθύνεται σε έμπειρους ορειβάτες;
Όχι, για τη συμμετοχή στη σχολή δεν απαιτείται καμιά προηγούμενη γνώση και εμπειρία παρά αγάπη για τη φύση και σχετικά καλή φυσική κατάσταση.

Χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός;

Παρέχεται όλος ο ειδικός εξοπλισμός, όπως το πιολέ, τα κραμπόν, και αργότερα σχοινιά, αλουμινογωνιές, παγόβιδες κτλ. θα χρειαστεί βέβαια να αγοράσετε ορισμένα εφόδια όπως ειδικό ρουχισμό, μπότες και σακίδιο. Με την έναρξη της σχολής γίνεται αναλυτική παρουσίαση του εξοπλισμού ώστε να αγοράσετε τα υλικά που πραγματικά έχετε ανάγκη. Επίσημος χορηγός της σχολής είναι η εταιρία Polo.

Οι αναβάσεις είναι δύσκολες;

Οι αναβάσεις ξεκινούν με μια εύκολη πεζοπορική ανάβαση. Στο καταφύγιο γίνεται το πρώτο θεωρητικό μάθημα σε σχέση με τον εξοπλισμό, τη διατροφή και τους κινδύνους στο βουνό. Στη συνέχεια οι αναβάσεις δυσκολεύουν προοδευτικά, σε βουνά όπως, η Δίρφη, ο Παρνασσός, ο Ταύγετος και τα Βαρδούσια.

Πως είναι το πρόγραμμα κάθε Σαββατοκύριακο;

Η αναχώρηση του πούλμαν γίνεται στις 7.00 το πρωί του Σαββάτου από το πεδίο του Άρεως. Επίσης στάση γίνεται στις 7.30 στον ΕΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ.
Η επιστροφή γίνεται το βράδυ της Κυριακής, συνήθως 20-22.00.
(Δεν μετακινούμαστε με πούλμαν στις εντός της Αττικής εκδηλώσεις.)

Photo gallery

Επίσης μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από παλιότερες αναβάσεις στο GALLERY:
ΕΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ Φιλαδελφείας 126, Αχαρνές, Τηλ. 210 2461528 , 210 2404100 FAX 210 2469777

Που περνάμε τη νύχτα του Σαββάτου;

Για τις διανυκτερεύσεις χρησιμοποιούνται ορειβατικά καταφύγια με εξαίρεση την ομάδα των «αντισκηνάδων». Στα πλαίσια της σχολής δημιουργούνται ομάδες εκπαιδευομένων με ειδικά ενδιαφέροντα. Π.χ. η ομάδα των «αντισκηνάδων» με στόχο την άγρια χειμερινή διαβίωση, κατασκηνώνοντας μακριά από τα καταφύγια, ή η ομάδα του «δύσκολου βουνού» για αυτούς που τους ενδιαφέρει ο Αλπινισμός.

Τα καταφύγια

Τα καταφύγια, είναι όμορφα και λιτά πέτρινα καταλύματα που δένουν αρμονικά με το ορεινό περιβάλλον. Ο κουρασμένος ορειβάτης ή ταξιδιώτης θα μπορέσει να ανακτήσει τις δυνάμεις του μέσα στη ζεστασιά, την ασφάλεια και τις βασικές, “Σπαρτιάτικες” ανέσεις που προσφέρει ένα καταφύγιο.

Κανονισμοί

1. Η συμμετοχή στη Σχολή Αναρρίχησης ή Ορειβασίας απαιτεί ψυχική και σωματική υγεία καθώς και καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης.

2. Ο εκπαιδευόμενος είναι υποχρεωμένος να συμμορφώνεται με τις οδηγίες των εκπαιδευτών της Σχολής. Ο υπεύθυνος της Σχολής, έχει το δικαίωμα να διακόψει την εκπαίδευση κάποιου συμμετέχοντα που δεν συμμορφώνεται στις οδηγίες των εκπαιδευτών ή κατά την κρίση του η συμπεριφορά του, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του ιδίου ή των υπόλοιπων.

3. Όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι ενήλικες.

4. Η Σχολή καλύπτει όλες τις ανάγκες των συμμετεχόντων σε αναρριχητικό εξοπλισμό εκτός των παπουτσιών αναρρίχησης.

5. Οι οργανωτές και οι εκπαιδευτές της Σχολής ευθύνονται μόνο για την ποιότητα και την ασφάλεια που παρέχει ο εξοπλισμός, που χρησιμοποιείται κατά την εκπαίδευση, και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας.

6. Εάν παρά τις οδηγίες των εκπαιδευτών προκληθούν αδικαιολόγητες φθορές υλικών της Σχολής, οι φθορές βαρύνουν τον εκπαιδευόμενο. Είναι προφανές ότι δεν επιβαρύνεται για τις φυσιολογικές φθορές των υλικών.

7. Είναι υποχρεωτική η ανελλιπής παρακολούθηση των εκδηλώσεων της Σχολής. Ο υπεύθυνος της Σχολής διατηρεί το δικαίωμα να διακόψει τη συμμετοχή κάποιου που απουσίασε αδικαιολόγητα χωρίς την υποχρέωση επιστροφής των διδάκτρων.

8. Τις Τετάρτες τα μαθήματα διεξάγονται απόγευμα και η συμμετοχή είναι προαιρετική.

9. Η θεωρητική ύλη της Σχολής δίνεται με τη μορφή εγχειριδίου. Κατά τη διάρκεια της σχολής διεξάγονται γραπτά ή προφορικά τεστ πάνω στη διδακτέα ύλη.

ΜΕΣΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

Η σχολή ορειβασίας μέσου επιπέδου θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2019 με τις εκδηλώσεις της αναρρίχησης βράχου στο αλπικό πεδίο, θα συνεχιστεί το φθινόπωρο του 2019 και θα ολοκληρωθεί το χειμώνα του 2020 με τις εκδηλώσεις της αναρρίχησης στο μικτό πεδίο.

Η Σχολή είναι πιστοποιημένη από την ΕΟΟΑ και παρέχει τη σχετική βεβαίωση

ΈΝΔΥΣΗ
ΟΡΕΙΝΗ
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Εγγραφή μέλους στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών

Οδηγίες:
1. Αποστολή (Πατήστε για να την κατεβάσετε) Αίτηση εγγραφής μέλους (ταχυδρομικά, fax ή e-mail στις διευθύνσεις της αίτησης).

2. Δύο πρόσφατες φωτογραφίες σχετικής υψηλής ανάλυσης μεγέθους Ταυτότητας.

3. Τραπεζική κατάθεση ποσού 25€ 

στην ALPHA BANK: GR9401401780178002002001714 ή στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR8501710370006037040031122  για την ετήσια συνδρομή.

Να αναγράφετε στην αιτιολογία το Ονοματεπώνυμο του νέου μέλους. 

Παρακαλούμε τα έξοδα Τραπέζης να είναι του Αποστολέα.

4. Τηλεφώνημα στο γραφείο του συλλόγου για επιβεβαίωση λήψης στοιχείων.

Η Εγγραφή μπορεί να γίνει και στα γραφεία του Συλλόγου (Φιλαδελφείας 126, Αχαρναί) με μετρητά ή Χρέωση Κάρτας, καθώς επίσης και σε κάποια Εξόρμηση του Συλλόγου με μετρητά στον Αρχηγό της ανάβασης.

Θυμίζουμε ότι η συμμετοχή στις αναβάσεις είναι δυνατή μόνο στα μέλη του ΕΟΣ Αχαρνών ή στα μέλη άλλων Συλλόγων της Ε.Ο.Ο.Α.

Για επικοινωνία με τον Σύλλογο μπείτε εδώ

ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Κατεβάστε και συμπληρώστε την υπεύθυνη δήλωση.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Γιάννης Αποστόλου

Ο παγετώνας στην Ορειβασία

Άγγελος Ορφανάκος

Κατασκευή ρελέ στο αλπικό μικτό πεδίο

Δημήτριος Ζευγώλης

Εναλλακτική προσέγγιση Ορεινών Συγκροτημάτων στον Ευρωπαϊκό Χώρο με Χρήση Ορεινών Σιδηροδρόμων

Κωνσταντίνος Τζώρτζης

Προτεινόμενο περιεχόμενο kit πρώτων βοηθειών αρχηγών αναβάσεων

Τσεμπελίκος Χρήστος

GPS – Glopal Position System

Μουσείο

Ιδρύθηκε το 1977 από τον Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών και εγκαινιάστηκε από την Υπουργό Πολιτισμού και Επιστημών, αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, το 1982.

Με την δημιουργία της “Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αχαρνών”, από μέλη του ΕΟΣΑ, έγινε παραχώρηση ολόκληρου του Μουσείου με 5.000 περίπου εκθέματα (αρχαία και νεότερα).

Σήμερα το Μουσείο λειτουργεί αυτόνομα και έχει στην κατοχή του 12.000 περίπου πολύτιμα εκθέματα. Το κύριο πρόβλημά του είναι η μεγάλη στενότητα χώρου που αντιμετωπίζει, αφού τα εκθέματα είναι πολλά και ο χώρος μικρός.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του μουσείου της ΙΛΕΑ.