Search
Close this search box.

Ε.Ο.Σ. ΑΧΑΡΝΩΝ

Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Αχαρνών

Καταφύγια Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Αχαρνών

Καταφύγιο “ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΙΚΑΣ”

Το “μικρό καταφύγιο” του Συλλόγου, “ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΙΚΑΣ” βρίσκεται δίπλα στο Καταφύγιο Φλαμπούρι στην Πάρνηθα, στην κορυφή Φλαμπούρι (1158μ.). Είναι χωρητικότητας 10 ατόμων.

Διαθέτει 2 δωμάτια με κουκέτες, σαλόνι με τζάκι, Εξοπλισμένη κουζίνα με εστίες υγραερίου, τουαλέτα, αποθήκη ξυλείας και το καλύτερο μπαλκόνι με θέα σχεδόν σε όλη την Αττική και όχι μόνο. Μετονομάστηκε σε Καταφύγιο “ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΙΚΑΣ”, με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., εις μνήμην του εκλιπόντος Επίτιμου Προέδρου του Συλλόγου, ΒΑΣΙΛΗ ΝΙΚΑ.

Τη διαχείρισή του την έχει ο Ε.Ο.Σ. Αχαρνών. Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε με την γραμματεία του Συλλόγου στα τηλέφωνα : 210 2461528, 2102404100, Fax: 210 2469777 και στο email: eosa@otenet.gr

Δύο μικρά εγκαταλελειμμένα κτίσματα του στρατού στην κορυφή Φλαμπούρι (1158μ) της Πάρνηθας, μεταμορφώθηκαν από τον Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών σε καταφύγια, με πολύ προσωπική εργασία και δωρεές, καθώς και με οικονομική ενίσχυση από τη Γ.Γ.Α.

Τα κτίρια αυτά ολοκληρώθηκαν το 1981 και 1986 και έχουν χωρητικότητα 10 και 50 ατόμων, αντίστοιχα. Απέχουν από την Αθήνα 33Km άσφαλτο και 2Km χώμα. Με πεζοπορία από τους Θρακομακεδόνες, ακολουθώντας το “κίτρινο” μονοπάτι, η απόσταση είναι 2 ώρες.

Γλιτώνοντας από τα τραγικά γεγονότα των πυρκαγιών του καλοκαιριού του 2007, βρίσκεται πνιγμένο στα έλατα, με θέα μαγευτική προς τις κορφές της Εύβοιας και της Πελοποννήσου, και το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Καταφύγιο “ΦΛΑΜΠΟΥΡΙ

Το Καταφύγιο ηλεκτροδοτείται από μπαταρίες, που φορτίζουν από την ηλιακή ενέργεια (φωτοβολταϊκά), ενώ όταν παραστεί ανάγκη από γεννήτρια και θερμαίνεται από θερμοδυναμικό τζάκι προσπαθώντας για τη λιγότερη δυνατή ρύπανση της ατμόσφαιρας, εξοικονομώντας ενέργεια με εναλλακτικούς τρόπους, φιλικούς προς το περιβάλλον.
Λειτουργεί όλα τα Σαββατοκύριακα του χρόνου και τις καθημερινές κατόπιν συνεννόησης προσφέροντας ένα χώρο τόσο κοντά στην Αθήνα ξεκούρασης και αναζωογόνησης, για ανθρώπους κάθε ηλικίας που θα βρεθούν στο βουνό.

Διαθέτει οργανωμένη κουζίνα και προσφέρει φρεσκομαγειρεμένα σπιτικά φαγητά, γλυκά και ροφήματα.
Μπορείτε επίσης να διανυκτερεύσετε στον επάνω όροφο του Καταφυγίου σε ένα χώρο άνετο και ζεστό, με ξύλινο πάτωμα και ξύλινη οροφή, κάνοντας έναν γεμάτο ενέργεια ξεκούραστο ύπνο. Παρέχονται στρώματα μαξιλάρια και κουβέρτες ενώ είναι απαραίτητο να φέρετε υπνόσακο (Sleeping bag) ή σεντόνια και μαξιλαροθήκη.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τoν ιστότοπο του καταφυγίου.

Καταφύγιο “ΦΛΑΜΠΟΥΡΙ”

ΈΝΔΥΣΗ
ΟΡΕΙΝΗ
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Εγγραφή μέλους στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών

Οδηγίες:
1. Αποστολή (Πατήστε για να την κατεβάσετε) Αίτηση εγγραφής μέλους (ταχυδρομικά, fax ή e-mail στις διευθύνσεις της αίτησης).

2. Δύο πρόσφατες φωτογραφίες σχετικής υψηλής ανάλυσης μεγέθους Ταυτότητας.

3. Τραπεζική κατάθεση ποσού 25€ 

στην ALPHA BANK: GR9401401780178002002001714 ή στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR8501710370006037040031122  για την ετήσια συνδρομή.

Να αναγράφετε στην αιτιολογία το Ονοματεπώνυμο του νέου μέλους. 

Παρακαλούμε τα έξοδα Τραπέζης να είναι του Αποστολέα.

4. Τηλεφώνημα στο γραφείο του συλλόγου για επιβεβαίωση λήψης στοιχείων.

Η Εγγραφή μπορεί να γίνει και στα γραφεία του Συλλόγου (Φιλαδελφείας 126, Αχαρναί) με μετρητά ή Χρέωση Κάρτας, καθώς επίσης και σε κάποια Εξόρμηση του Συλλόγου με μετρητά στον Αρχηγό της ανάβασης.

Θυμίζουμε ότι η συμμετοχή στις αναβάσεις είναι δυνατή μόνο στα μέλη του ΕΟΣ Αχαρνών ή στα μέλη άλλων Συλλόγων της Ε.Ο.Ο.Α.

Για επικοινωνία με τον Σύλλογο μπείτε εδώ

ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Κατεβάστε και συμπληρώστε την υπεύθυνη δήλωση.

ΜΕΣΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

Η σχολή ορειβασίας μέσου επιπέδου θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2019 με τις εκδηλώσεις της αναρρίχησης βράχου στο αλπικό πεδίο, θα συνεχιστεί το φθινόπωρο του 2019 και θα ολοκληρωθεί το χειμώνα του 2020 με τις εκδηλώσεις της αναρρίχησης στο μικτό πεδίο.

Η Σχολή είναι πιστοποιημένη από την ΕΟΟΑ και παρέχει τη σχετική βεβαίωση

ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Γιάννης Αποστόλου

Ο παγετώνας στην Ορειβασία

Άγγελος Ορφανάκος

Κατασκευή ρελέ στο αλπικό μικτό πεδίο

Δημήτριος Ζευγώλης

Εναλλακτική προσέγγιση Ορεινών Συγκροτημάτων στον Ευρωπαϊκό Χώρο με Χρήση Ορεινών Σιδηροδρόμων

Κωνσταντίνος Τζώρτζης

Προτεινόμενο περιεχόμενο kit πρώτων βοηθειών αρχηγών αναβάσεων

Τσεμπελίκος Χρήστος

GPS – Glopal Position System

Μουσείο

Ιδρύθηκε το 1977 από τον Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών και εγκαινιάστηκε από την Υπουργό Πολιτισμού και Επιστημών, αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, το 1982.

Με την δημιουργία της “Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αχαρνών”, από μέλη του ΕΟΣΑ, έγινε παραχώρηση ολόκληρου του Μουσείου με 5.000 περίπου εκθέματα (αρχαία και νεότερα).

Σήμερα το Μουσείο λειτουργεί αυτόνομα και έχει στην κατοχή του 12.000 περίπου πολύτιμα εκθέματα. Το κύριο πρόβλημά του είναι η μεγάλη στενότητα χώρου που αντιμετωπίζει, αφού τα εκθέματα είναι πολλά και ο χώρος μικρός.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του μουσείου της ΙΛΕΑ.