Search
Close this search box.

Ε.Ο.Σ. ΑΧΑΡΝΩΝ

Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Αχαρνών

Εκπαιδευτές

Στις  σχολές Ορειβασίας και Αναρρίχησης Βράχου του ΕΟΣ Αχαρνών,  διδάσκουν, οι παρακάτω εκπαιδευτές, μεταδίδοντας με ιδιαίτερο κέφι, όρεξη, αλλά και χιούμορ, τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους.

Οι περισσότεροι από τους εκπαιδευτές της σχολής έκαναν τα πρώτα «κάθετα» τους βήματα ως μαθητές της σχολής του ΕΟΣ Αχαρνών και από τότε η δράση στο βουνό αποτελεί για αυτούς στάση ζωής. Αποτελούν μια παρέα φίλων και σχοινοσυντρόφων, που δε χάνουν ευκαιρία να βρεθούν ανά πάσα στιγμή στα αγαπημένα τους βράχια, χιόνια και βουνά.

Όλοι οι εκπαιδευτές είναι πιστοποιημένοι από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ). Διευθυντής των Σχολών Ορειβασίας και Αναρρίχησης Βράχου του ΕΟΣ Αχαρνών είναι ο Άρης Θεοδωρόπουλος (βλέπε πιο κάτω).

Άρης Θεοδωρόπουλος

Ο Άρης Θεοδωρόπουλος είναι Οδηγός Βουνού της ΕΟΟΑ με άδεια άσκησης επαγγέλματος, μέλος του ΣΕΟΒ,

διπλωματούχος Εκπαιδευτής Ορειβασίας και Αναρρίχησης της ΕΟΟΑ, Εκπαιδευτής Εναεριτών και Συγγραφέας.

Ο Άρης είναι, ίσως, ο πρώτος επαγγελματίας εκπαιδευτής ορειβασίας / αναρρίχησης στην Ελλάδα, με τεράστια συμβολή στην ανάπτυξη και διάδοση της ορειβασίας και εκτεταμένη δράση στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Επιπλέον, από το 1999 εκπαιδεύει εργαζόμενους σε ύψος ως ο επίσημος εκπαιδευτής εναεριτών της εταιρείας Petzl στην Ελλάδα. Παράλληλα, έχει γράψει ένα τεχνικό εγχειρίδιο αναρρίχησης, τέσσερεις αναρριχητικούς οδηγούς (με πολλές επανεκδόσεις), και ένα τεχνικό εγχειρίδιο ορειβασίας (σε συνεργασία με τον Δ. Κάραλη).

Ο Άρης Θεοδωρόπουλος έκανε τα πρώτα του βήματα στο βουνό σε ηλικία 16 ετών στη Βαράσοβα (1980). Από τότε, η ορειβασία αποτελεί γι’ αυτόν στάση ζωής. Στην Ελλάδα έχει ανοίξει εκατοντάδες νέες μεγάλες αναρριχητικές διαδρομές πολλαπλών σχοινιών στα Ελληνικά βουνά, στη Βαράσοβα και τα Μετέωρα.

Πολλές από τις διαδρομές αυτές έχουν γίνει κλασσικές και έχουν σηματοδοτήσει τη μετέπειτα πορεία του αθλήματος. Στο εξωτερικό έχει αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα στις Άλπεις, όπου έχει σκαρφαλώσει διαδρομές εξαιρετικού κύρους από την ηλικία των 18 ετών, καθώς και στους Δολομίτες της Β. Ιταλίας, στις Προάλπεις της Ν. Γαλλίας (Verdon), τη Βουλγαρία, την Ταϊλάνδη την Ιορδανία και παγοαναρρίχηση στη Σκωτία. Ακόμα, ασχολείται με το ορειβατικό σκι, έχοντας πραγματοποιήσει αξιόλογες διασχίσεις και καταβάσεις τόσο στα Ελληνικά βουνά, όσο και στις Ιταλικές, Αυστριακές και Γαλλικές Άλπεις. Από το 1989 διευθύνει τις Σχολές Ορειβασίας & Αναρρίχησης του ΕΟΣ Αχαρνών, με πρωτοποριακά προγράμματα εκπαίδευσης που έχουν δημιουργήσει παράδοση και έχουν αναδείξει πολλούς από τους σημαντικότερους ορειβάτες και αναρριχητές στη χώρα μας.

Έχει επίσης διατελέσει Τεχνικός Σύμβουλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης, ενώ έχει διευθύνει τις Σχολές Αναρρίχησης και Διάσωσης του Ελληνικού Στρατού των Ειδικών Δυνάμεων και έχει διδάξει σε σεμινάρια αναρρίχησης για τους καθηγητές φυσικής αγωγής των ΤΕΦΑΑ και της Γ.Γ. Νέας Γενιάς. Από το 1999, ο Άρης αφιερώνει μεγάλο μέρος της ζωής του στην ανάπτυξη και συντήρηση της αθλητικής αναρρίχησης στην Κάλυμνο, και συμβάλει με όλες το τις δυνάμεις στην ανάδειξη του νησιού σαν κορυφαίο παγκόσμια αναρριχητικό προορισμό.

Επίσης συμμετέχει στην οργάνωση και άλλων προορισμών στη χώρα μας, δημιουργώντας με την ομάδα του νέα αναρριχητικά πεδία και διαδρομές και συμβάλλοντας στην προβολή τους:  ΛεωνίδιοΚυπαρίσσιΝαύπλιοΦρύγανηΆγιος Ανδρέας – ΑρκαδίαGeraki Wave. Όσον αφορά τα θέματα ασφαλείας για την εκπαίδευση εργαζομένων σε ύψη, από το 1999 έχει ξεκινήσει η μακρόχρονη συνεργασία του Άρη Θεοδωρόπουλου με την Petzl, ενώ εκπαιδεύει σε μόνιμη βάση το προσωπικό μεγάλων εταιρειών, όπως, ενδεικτικά, της Cosmote, της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, της Ergafon και της Compblades μεταξύ πολλών άλλων. Παράλληλα, εκπαιδεύει σε εθελοντική βάση τα μέλη της ΕΜΑΚ στη διάσωση σε ορθοπλαγιά και σε χιονοδρομικά κέντρα. Τέλος, ο Άρης Θεοδωρόπουλος διατηρεί τη στήλη ‘Ηχώ των Βουνών’ στο περιοδικό Κορφές από το 1989, ενώ το σημαντικό συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει τα βιβλία:

Email: aristheodoropoulos@gmail.com

Web:

aristheodoropoulos.com

climbkalymnos.com

climbgreece.com

Δημήτρης Κάραλης

Οδηγός Βουνού της ΕΟΟΑ με άδεια άσκησης επαγγέλματος και μέλος του ΣΕΟΒ.

Διπλωματούχος Εκπαιδευτής Ορειβασίας, Αναρρίχησης Βράχου και Ορειβατικού Σκι της ΕΟΟΑ. Δρ. Μηχανικός ΕΜΠ.

Ασκεί το επάγγελμα του Οδηγού Βουνού με έμφαση στην Ορειβασία, στην Αναρρίχηση και στο Ορειβατικό Σκι, σε ατομικό ή σε ομαδικό επίπεδο, συνεργαζόμενος με Έλληνες και Ξένους. Από το 2000 συμμετέχει ως εκπαιδευτής σε σχολές Ορειβασίας, Αναρρίχησης Βράχου και Ορειβατικού Σκι, Αρχαρίων και Μέσου επιπέδου που διοργανώνονται από τους ορειβατικούς συλλόγους και που επιβλέπονται από την ΕΟΟΑ.

Έχει ανοίξει νέες αναρριχητικές διαδρομές πολλαπλών σχοινιών με διάφορους σχοινοσύντροφους, στο Φλαμπούρι και στο Άρμα της Πάρνηθας, στο Καντήλι του όρους Πατέρας, στο Ξεροβούνι της Δίρφυς, στη Βαράσοβα Αιτωλοακαρνανίας, στα Μετέωρα, στον Παρνασσό, στα Βαρδούσια, στην Γκιώνα και στα Τζουμέρκα, ενώ έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες αναβάσεις και καταβάσεις με τα ορειβατικά σκι σε πολλά ελληνικά βουνά. Έχει πραγματοποιήσει αναβάσεις ή αναρριχήσεις στους Ιταλικούς Δολομίτες, στις Αυστριακές Άλπεις, στις Γαλλικές Άλπεις και στις Ελβετικές Άλπεις.

Μέχρι σήμερα είχε πολλαπλή συμμετοχή στην έρευνα, διάσωση ή και ανάσυρση ορειβατών που είχαν εμπλακεί σε ατύχημα (ή δυστύχημα) στο αλπικό πεδίο. Το διάστημα 2000-2016 ήταν εκπρόσωπος της ΕΟΟΑ στη Διεθνή Επιτροπή Ασφαλείας της UΙAA (https://hmga.gr/technika-arthra/protypa-asfalias-tis-uiaa/). Έχει συγγράψει μαζί με τον Άρη Θεοδωρόπουλο το ακαδημαϊκό σύγγραμμα «Ορειβασία, Αναλυτικό Τεχνικό Εγχειρίδιο» (https://eosacharnon.gr/books/) και υπήρξε τεχνικός σύμβουλος στα συγγράμματα «Η Τέχνη του Βουνού, Τόμοι Α και Β» των Χ. Μπελογιάννη και Γ. Βουτυρόπουλου. Υπήρξε μέλος του ΔΣ του ΕΟΣ Αχαρνών το διάστημα 1999-2013.

Κώστας Τσουκλείδης

Οδηγός Βουνού της ΕΟΟΑ με άδεια άσκησης επαγγέλματος και μέλος του ΣΕΟΒ.

Διπλωματούχος Εκπαιδευτής Ορειβασίας και Αναρρίχησης Βράχου της ΕΟΟΑ.

Τεχνολόγος Ιατρικών Οργάνων. Ξεκίνησε να ασχολείται συστηματικά με την ορειβασία το 1983 σε ηλικία 18 ετών.

Παρακολούθησε με επιτυχία όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της ΕΟΟΑ, για να γίνει Εκπαιδευτής της ΕΟΟΑ, Προπονητής Ορειβασίας ΓΓΑ το 1992 και Οδηγός Βουνού το 1994. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων και μέχρι σήμερα έχει επαναλάβει κλασσικές διαδρομές κι έχει ανοίξει νέες, χειμώνα και καλοκαίρι, τόσο στα βουνά της Ελλάδας (Γκιώνα, Βαρδούσια, Χελμός, Παρνασσός, Όλυμπος, Αστράκα, Ταΰγετος, Βαράσοβα, Μετέωρα), όσο και του εξωτερικού (Άλπεις, Δολομίτες, Τάτρα, Ιμαλάια, Παμίρ, Άνδεις). Ασχολείται πολλά χρόνια με την εκπαίδευση, κυρίως με τις σχολές του ΕΟΣ Αχαρνών.

Θωμάς Μιχαηλίδης

Διπλωματούχος Εκπαιδευτής Αναρρίχησης Βράχου της ΕΟΟΑ και Βοηθός Εκπαιδευτής Ορειβασίας της ΕΟΟΑ.

Είναι γιος του πρωτεργάτη της Ελληνικής Ορειβασίας και αναρρίχησης, Γιώργου Μιχαηλίδη.

Μετά το πρώτα βήματα στην αναρρίχηση, από μικρό παιδί με δάσκαλο τον πατέρα του, επανήλθε και διδάχτηκε τις νέες τεχνικές της αναρρίχησης σα μαθητής της σχολής του ΕΟΣ Αχαρνών το 1990. Ασχολείται με την αθλητική αναρρίχηση και έχει πραγματοποιήσει στην Ελλάδα πάρα πολλές επαναλήψεις δυσκολίας, καθώς και διανοίξεις νέων, μεγάλων σοβαρών διαδρομών βράχου υψηλής δυσκολίας. Έχει ακόμα σκαρφαλώσει σημαντικές διαδρομές στην Ταϊλάνδη και στην Ιορδανία.

Συμμετείχε ως εκπαιδευτής σε αναρριχητικές σχολές του Ελληνικού Στρατού (εκπαίδευση μονίμων αξιωματικών των Ειδικών Δυνάμεων). Τα τελευταία χρόνια είναι μόνιμος συνεργάτης του Περιοδικού ΚΟΡΦΕΣ και επιμελείται τη Στήλη «Βραχομανία» εκδίδοντας Αναρριχητικούς Οδηγούς για τα σημαντικότερα αναρριχητικά πεδία Βράχου στην Ελλάδα.Επίσης ο Θωμάς Μιχαηλίδης είναι υπεύθυνος της πίστας αναρρίχησης του ΕΟΣΑΧΑΡΝΩΝ και προπονητής της αγωνιστική  ομάδας.  Τηλ. +30 697 75 12 644

Αντώνης Σκευοφύλακας

Διπλωματούχος Εκπαιδευτής Αναρρίχησης Βράχου της ΕΟΟΑ και Βοηθός Εκπαιδευτής Ορειβασίας της ΕΟΟΑ.

Προέρχεται από τα «σπλάχνα» της σχολής μας μιας και διδάχτηκε τα πρώτα «κάθετα» βήματα του σαν μαθητής της σχολής μας το 1991. Ξεκίνησε αναρρίχηση το 1991, μετά από 2 χρόνια εντατικής ενασχόλησης με το άθλημα πραγματοποίησε μερικές από τις πιο δύσκολες αναρριχητικές διαδρομές σε όλη την Ελλάδα. Στην συνέχεια δημιούργησε πολλά νέα πεδία ανοίγοντας εκατοντάδες διαδρομές σε όλη τη χώρα. Το μεγάλο πάθος και η αγάπη για το σπορ τον οδήγησε να ασχοληθεί με την εκπαίδευση από το 1996 μέχρι και σήμερα. Συμμετείχε στους Πανελλήνιους Αγώνες Αναρρίχησης (1η έως και 3η θέση).

Επίσης ανέλαβε τη χάραξη αρκετών αγώνων αναρρίχησης στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα και τα τελευταία χρόνια ασχολείται με το Bouldering ανοίγοντας πεδία σε όλη την Ελλάδα.

Γιώργος Κούκης

Βοηθός Εκπαιδευτής Ορειβασίας και Αναρρίχησης Βράχου της ΕΟΟΑ.

Μυήθηκε στην αναρρίχηση και στην ορειβασία σε πολύ μικρή ηλικία μέσα από τη σχολή του ΕΟΣ Αχαρνών. Εργάζεται ως επιχειρηματίας τους καλοκαιρινούς μήνες στη Σκύρο και όταν δεν συμμετέχει στη σχολή μας, ταξιδεύει και ορειβατεί στις πιο δυσπρόσιτες και απομονωμένες περιοχές και ορεινούς όγκους του πλανήτη, έχοντας στο ενεργητικό του δεκάδες ταξίδια και αποστολές, από το Νεπάλ, το Πακιστάν και την Ινδία, έως τις Άνδεις και την Παταγονία.

Δημήτρης Τιτόπουλος

Ο Δημήτρης Τιτόπουλος είναι Οδηγός Βουνού της ΕΟΟΑ με άδεια άσκησης επαγγέλματος, μέλος του ΣΕΟΒ και διπλωματούχος

Εκπαιδευτής Ορειβασίας και Αναρρίχησης Βράχου της ΕΟΟΑ.

Ασχολείται με την ορειβασία από το 1979. Έχει πραγματοποιήσει πολλές πρώτες δύσκολες αναρριχητικές πολλαπλών σχοινιών στα Ελληνικά βουνά, αλλά και εκατοντάδες αθλητικές διαδρομές και νέα αναρριχητικά πεδία σε όλη την Ελλάδα. Έχει στο ενεργητικό του επιτυχείς αναβάσεις στο Mont Blanc 4807μ στις Άλπεις, στην Πολωνία, στην Ιορδανία, στην Νορβηγία και την Γερμανία.

Έχει αναρριχηθεί τη διαδρομή Nose του συγκροτήματος El Capitan στο Εθνικό πάρκο Yosemite της πολιτείας Καλιφόρνιας των ΗΠΑ, μιας από τις αξιολογότερες αναρριχητικές διαδρομές στον κόσμο, και τη διαδρομή El Matador του συγκροτήματος Devils Tower της πολιτείας Wyoming των ΗΠΑ. Έχει ανεβεί στην κορυφή Elbrus 5642μ του Καυκάσου και έχει προσεγγίσει τις κορυφές Cho Oyu 8201μ στο Θιβέτ και Dhaulagiri 8167μ στο Νεπάλ. Επίσης έχει σκαρφαλώσει την τεχνική κορυφή Alpamayo 5900μ των Περουβιανών Άνδεων και έχει προσεγγίσει το Huascaran 6746μ. Έχει προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στην ελληνική αναρρίχηση με την έκδοση των αναρριχητικών οδηγών:

  • Αναρρίχηση δίπλα στο σπίτι σας (Εκδ. Ανάβαση 2004)
  • Αναρριχητικός Οδηγός Αττικής (Εκδ. ΕΟΣ Αθηνών 1996).

Γιώργος Αληφέρης

Διπλωματούχος Εκπαιδευτής Αναρρίχησης Βράχου της ΕΟΟΑ.

Αθλείται συστηματικά από την ηλικία των 7 ετών. Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αναρρίχηση το 1995, σε ηλικία 19 ετών, παρακολουθώντας τις σχολές του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 1999 τιμήθηκε από την Ε.Ο.Ο.Α. για τη νέα διαδρομή “Εις Μνήμην” στο Σκολιό Ολύμπου. Έχει στο ενεργητικό του πολλές δύσκολες διαδρομές στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία, Ισπανία), καθώς και πληθώρα νέων αλπικών, παραδοσιακών και αθλητικών διαδρομών στα Ελληνικά βουνά και βράχια.

Η δράση του καλύπτει όλο το φάσμα της αναρρίχησης βράχου (trad/sport/alpine/bouldering). Από το 2004 ασχολείται εντατικά με το sport climbing και το bouldering, σκαρφαλώνοντας διαδρομές δυσκολίας έως 8a+ και προβλήματα έως Font 7b. Εκπαιδευτική πείρα: Βοηθός εκπαιδευτής αναρρίχησης βράχου στις σχολές αναρρίχησης βράχου αρχαρίων και μέσου επιπέδου συλλόγων της ΕΟΟΑ από το 2005 έως και το φθινόπωρο του 2015. Ήταν υπεύθυνος εκπαιδευτής αναρρίχησης και αθλοπαιδιών για τα παιδικά Multi Activity Camp στο «Δασικό Χωριό Λιβαδάκι» το 2010 και από το 2012 έως και το 2015.

Ήταν εκπαιδευτής στο «Rockway Climbing Gym» από το Νοέμβριο του 2015 έως και τον Ιούλιο του 2019. Είναι εκπαιδευτής σε σχολές αναρρίχησης βράχου αρχαρίων και μέσου επιπέδου συλλόγων της ΕΟΟΑ την περίοδο 2020-2021. Τηλ. +30 697 64 78 263, Email: giorgosaliferis@yahoo.com

ΈΝΔΥΣΗ
ΟΡΕΙΝΗ
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Εγγραφή μέλους στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών

Οδηγίες:
1. Αποστολή (Πατήστε για να την κατεβάσετε) Αίτηση εγγραφής μέλους (ταχυδρομικά, fax ή e-mail στις διευθύνσεις της αίτησης).

2. Δύο πρόσφατες φωτογραφίες σχετικής υψηλής ανάλυσης μεγέθους Ταυτότητας.

3. Τραπεζική κατάθεση ποσού 25€ 

στην ALPHA BANK: GR9401401780178002002001714 ή στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR8501710370006037040031122  για την ετήσια συνδρομή.

Να αναγράφετε στην αιτιολογία το Ονοματεπώνυμο του νέου μέλους. 

Παρακαλούμε τα έξοδα Τραπέζης να είναι του Αποστολέα.

4. Τηλεφώνημα στο γραφείο του συλλόγου για επιβεβαίωση λήψης στοιχείων.

Η Εγγραφή μπορεί να γίνει και στα γραφεία του Συλλόγου (Φιλαδελφείας 126, Αχαρναί) με μετρητά ή Χρέωση Κάρτας, καθώς επίσης και σε κάποια Εξόρμηση του Συλλόγου με μετρητά στον Αρχηγό της ανάβασης.

Θυμίζουμε ότι η συμμετοχή στις αναβάσεις είναι δυνατή μόνο στα μέλη του ΕΟΣ Αχαρνών ή στα μέλη άλλων Συλλόγων της Ε.Ο.Ο.Α.

Για επικοινωνία με τον Σύλλογο μπείτε εδώ

ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Κατεβάστε και συμπληρώστε την υπεύθυνη δήλωση.

ΜΕΣΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

Η σχολή ορειβασίας μέσου επιπέδου θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2019 με τις εκδηλώσεις της αναρρίχησης βράχου στο αλπικό πεδίο, θα συνεχιστεί το φθινόπωρο του 2019 και θα ολοκληρωθεί το χειμώνα του 2020 με τις εκδηλώσεις της αναρρίχησης στο μικτό πεδίο.

Η Σχολή είναι πιστοποιημένη από την ΕΟΟΑ και παρέχει τη σχετική βεβαίωση

ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Γιάννης Αποστόλου

Ο παγετώνας στην Ορειβασία

Άγγελος Ορφανάκος

Κατασκευή ρελέ στο αλπικό μικτό πεδίο

Δημήτριος Ζευγώλης

Εναλλακτική προσέγγιση Ορεινών Συγκροτημάτων στον Ευρωπαϊκό Χώρο με Χρήση Ορεινών Σιδηροδρόμων

Κωνσταντίνος Τζώρτζης

Προτεινόμενο περιεχόμενο kit πρώτων βοηθειών αρχηγών αναβάσεων

Τσεμπελίκος Χρήστος

GPS – Glopal Position System

Μουσείο

Ιδρύθηκε το 1977 από τον Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών και εγκαινιάστηκε από την Υπουργό Πολιτισμού και Επιστημών, αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, το 1982.

Με την δημιουργία της “Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αχαρνών”, από μέλη του ΕΟΣΑ, έγινε παραχώρηση ολόκληρου του Μουσείου με 5.000 περίπου εκθέματα (αρχαία και νεότερα).

Σήμερα το Μουσείο λειτουργεί αυτόνομα και έχει στην κατοχή του 12.000 περίπου πολύτιμα εκθέματα. Το κύριο πρόβλημά του είναι η μεγάλη στενότητα χώρου που αντιμετωπίζει, αφού τα εκθέματα είναι πολλά και ο χώρος μικρός.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του μουσείου της ΙΛΕΑ.