Βιβλία

1. Ορειβασία (Αναλυτικό τεχνικό εγχειρίδιο)

Στο παρόν εγχειρίδιο, η Ορειβασία και όλες οι παράμετροί της παρουσιάζονται με αναλυτικές λεπτομέρειες και διεισδυτικό αλλά ευχάριστο ύφος, συνοδευμένες από κατατοπιστικά και λεπτομερή σχέδια. Παρουσιάζονται αναλυτικά όλες οι τεχνικές για μια ολοκληρωμένη αλλά και όσο το δυνατόν ασφαλέστερη προσέγγιση στο βουνό σε ένα έγχρωμο εγχειρίδιο τετρακοσίων σελίδων πλαισιωμένο από φωτογραφίες και σκίτσα ορειβατικής δράσης. Αναλύονται θέματα όπως ο Εξοπλισμός, η Τοπολογία του βουνού, οι Τεχνικές της Ορειβασίας, η Ορεινή πεζοπορία, ο Αλπινισμός, η Παγοαναρρίχηση, το Μικτό πεδίο, το ορειβατικό Σκι, οι τεχνικές Ασφάλισης, η κίνηση στον Παγετώνα, οι Κίνδυνοι στο βουνό, η Διαμονή – Διαβίωση, οι Αποστολές και η Νόσος υψομέτρου, στοιχεία Διάσωσης, ο Προσανατολισμός, η Μετεωρολογία και η Διατροφή. Το παρόν ολοκληρώνεται με μια αναφορά σε Ιστορικά γεγονότα και με συζήτηση όσον αφορά στην Εκπαίδευση και στους Επαγγελματίες στο χώρο του βουνού.
Το βιβλίο έχει επιλεγεί από το τμήμα επιστήμης φυσικής αγωγής και αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του πανεπιστημίου Θράκης ως το κύριο διδακτικό εγχειρίδιο.
Διατίθεται από τον ΕΟΣ Αχαρνών σε όλα τα ορειβατικά καταστήματα και διανέμεται στα ελληνικά βιβλιοπωλεία και από την Road A.E.

Συγγραφείς: Δ. Κάραλης, Α. Θεοδωρόπουλος
Τιμή: 30€

2. Κάλυμνος (αναρριχητικός οδηγός)

Νέα, αναθεωρημένη έκδοση 2008, ιδιαίτερα πολυτελής και επιμελημένη,κυκλοφόρησε και μπορείτε να τον προμηθευτείτε από τον Σύλλογο ή τα ορειβατικά καταστήματα στην τιμή των 35 Ευρώ. Δείτε τις αναλυτικές πληροφορίες για τον οδηγό.

3. Βαράσοβα (αναρριχητικός οδηγός)

Από τον ΕΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ κυκλοφορεί ο αναρριχητικός οδηγός της Βαράσοβας. Το μικρό αυτό βιβλίο αποτελεί το απόσταγμα των κόπων του Άρη Θεοδωρόπουλου και των σχοινοσυντρόφων του εδώ και 13 χρόνια. Η συλλογή στοιχείων είχε ξεκινήσει από το 1983 και η έκδοση του οδηγού πέρασε από πολλές διακυμάνσεις και “συμπληγάδες”. Ο οδηγός παρουσιάζει τα πλήρη στοιχεία των 86 διαδρομών που έχουν ανοιχτεί στη Βαράσοβα, ως το καλοκαίρι του ’96. Η παράθεση των χαράξεων των διαδρομών γίνεται σε έγχρωμες φωτογραφίες. Πρόθεση του δημιουργού του μικρού αυτού εγχειριδίου, πέρα από τη βοήθεια στους αναρριχητές, είναι η προβολή και η διάδοση της “ιδέας” της αναρρίχησης, στον ευρύτερο χώρο. Ελπίζουμε ο Οδηγός να δώσει και το έναυσμα για γενικότερες εξελίξεις στη Βαράσοβα.

 

4. Εγκόλπιον ορειβασίας

Ο ΕΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ προχώρησε το 1995 στην εκπλήρωση ενός παλιού ορειβατικού ονείρου με την έκδοση του Εγκολπίου Ορειβασίας. Το βιβλίο αυτό, που έγραψαν με πολύ αγάπη και χωρίς κανένα ίδιο όφελος, οι Γκότφριντ Πολυκράτης και ο Στέλιος Βασιλόπουλος, δύο από τους πλέον έμπειρους ορειβάτες, είναι απαραίτητο σε κάθε νέο και αρχάριο ορειβάτη. Παρουσιάζει τις καταστάσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας ορειβάτης και δίνει τους σωστούς τρόπους χειρισμού και αντιμετώπισής των. Αποτελεί πραγματικά το εγχειρίδιο ενός ορειβάτη και καλύπτει ένα σημαντικό κενό της ελληνικής ορειβατικής βιβλιογραφίας.

 

 

5. Εγκόλπιον τεχνικής ορειβασίας

Το δεύτερο βίβλίο της εκπαιδευτικής αυτής σειράς, απευθύνεται στους ενήλικες ορειβάτες που θα ήθελαν να προχωρήσουν ένα βήμα πιό πέρα από το εύκολο βουνό, για να γνωρίσουν την αφάνταστη ποικιλία των εκδηλώσεων που μας προσφέρει η ορεινή φύση και να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στις μορφές εκείνες του ορειβατικού παιχνιδιού που απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις και υλικό, μεθοδική και υπεύθυνη εκπαίδευση, μακρόχρονη προετοιμασία, εξάσκηση και άριστη φυσική κατάσταση, γιατί συχνά αγγίζουν τα όρια της ανθρώπινης αντοχής.
Απευθύνεται όμως και σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, ακόμα και μη ορειβάτη, στον οποίο προσφέρει τη δυνατότητα να ενημερωθεί γενικότερα για ένα γοητευτικό, υγιεινό και δυναμικό εναλλακτικό τρόπο ζωής, κοντά και μέσα στην παρθένα ορεινή φύση.
Στις 336 σελίδες του βιβλίου, με τις 44 έγχρωμες και 40 μαυρόασπρες φωτογραφίες και τα 200 ιδιόχειρα επεξηγηματικά σχέδια, οι συγγραφείς μας εισάγουν σ’ ένα ευρύτατο φάσμα αθλημάτων βουνού από την κλασική ορειβασία έως τα αθλήματα νέας γενιάς: Αλεξίπτωτο πλαγιάς, καγιάκ, ράφτινγκ, ποδήλατο βουνού κλπ, χαρίζοντας μας το απόσταγμα των εμπειριών που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης περιπετειώδους και πολυτάραχης δράσης τους στα βουνά όλου του κόσμου.

6. Ορειβατικά ατυχήματα

Με το βιβλίο αυτό, ολοκληρώνουμε μια “Όρειβατική Τριλογία” που άρχισε με το “Έγκόλπιον Ορειβασίας” (Έκδοση Ε.Ο.Σ Αχαρνών, 1995) για τους αρχάριους, συνεχίστηκε με το “Εγκόλπιον Τεχνικής Ορειβασίας” (Έκδοση Ε.Ο.Σ. Αχαρνών, 1997) για τους προχωρημένους, και τελειώνει με τα “Ορειβατικά Ατυχήματα”, της παρούσας έκδοσης.

Σκοπός της εκδοτικής αυτής τριλογίας μας υπήρξε από την πρώτη στιγμή:
• Να φέρουμε τον αναγνώστη, και ιδιαίτερα τη νέα γενιά, πιο κοντά σ’ έναν υγιεινό τρόπο δραστήριας ζωής μέσα στη φύση, από την οποία δυστυχώς ο σύγχρονος πολιτισμός μάς αποξενώνει όλο και περισσότερο,
• Να γνωρίσoυμε στον αρχάριο ορειβάτη ένα μικρό μέρος από τα πολυδιάστατα δημιουργικά παιχνίδια που θα μπορούσε να βιώσει και αυτός μαζί μας στο βουνό, και
• Να υπενθυμίσουμε σε όλους, αρχάριους και προχωρημένους, τις θεμελιώδεις αρχές της ασφάλειας στο βουνό, συνοψίζοντας για χάρη τους ένα “Πλαίσιο Βασικών Κανόνων Ασφαλούς Ορειβασίας”, οι οποίοι θα πρέπει ν’ αποτελέσουν το κεντρικό θεμέλιο στην ορειβατική εκπαίδευση της νέας γενιάς των ορειβατών μας, και τη βάση προγραμματισμού και πραγματοποίησης όλων των ορειβατικών δραστηριοτήτων μας, από τις απλές ημερήσιες αναβάσεις μας έως και τις κορυφαίας δυσκολίας ορειβατικές εκδηλώσεις που επιχειρούμε.

7. Αναρρίχηση. Ένας mini τεχνικός οδηγός

Ο φίλος μας μόνιμος συνεργάτης των «ΚΟΡΦΩΝ», Τζώρτζης Μηλιάς, σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Σ. Αχαρνών, εξέδωσε ένα mini τεχνικό οδηγό αναρρίχησης. Ο οδηγός αυτός απευθύνεται και είναι γραμμένος για να χρησιμοποιηθεί από μαθητές και απόφοιτους σχολών αναρρίχησης που έχουν διδαχτεί από ειδικευμένους εκπαιδευτές τα πρώτα βήματα και απλώς έχουν ανάγκη από ένα πρακτικό εργαλείο που να τους θυμίζει τους κανόνες για τη συνέχεια της δραστηριότητάς τους αυτής με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Για πληροφορίες και παραγγελίες επικοινωνήστε με: Ε.Ο.Σ. Αχαρνών
Φιλαδελφείας 126, 13673 Αχαρνές, τηλ. 2102461528, 2102404100,
fax: 2102469777, e-mail: eosa@otenet.gr, www.eosacharnon.gr
MILIAS CAMPS, Χαλανδρίου 1, 15343 Αγ. Παρασκευή,
τηλ./fax: 2106015601 e-mail: milias@otenet.gr, www.miliascamps.gr

8. Ταξιδεύοντας σε μεγάλο υψόμετρο

Σχεδιάζετε το ταξίδι της ζωή σας, διακοπές που θα κάνουν τη διαφορά, σκι σε ψηλά βουνά ή μια ορειβατική αποστολή;
Για την περίπτωση αυτή υπάρχει βιβλιαράκι γραμμένο για να σας βοηθήσει να κατανοήσετε με ποιους τρόπους το σώμα σας προσαρμόζεται στο μεγάλο υψόμετρο και στον «αραιό αέρα». Είναι γεμάτο πληροφορίες και ιστορίες που θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε το ταξίδι σας χωρίς να αρρωστήσετε. Και το σημαντικότερο, σας καλύπτει για τις σοβαρές μορφές της Νόσου Υψομέτρου, οι οποίες εξακολουθούν να σκοτώνουν αυτούς που έχουν άγνοια του κινδύνου.
Η MEDEX έχει εκδώσει αυτό το κατατοπιστικό βιλιαράκι στα Αγγλικά. Η Αλεξάνδρα Κουκούτση και η Ελένη Εξερτζόγλου το μετέφρασαν στα ελληνικά και ο Ορειβατικός Σύλλογος Αχαρνών με την άδεια της MEDEX το εξέδωσε και το διανέμει δωρεάν. Πληροφορίες στον Ε.Ο.Σ. Αχαρνών, τηλ. 2102461528, 2102404100, FAX: 2102469777.