Search
Close this search box.

Ε.Ο.Σ. ΑΧΑΡΝΩΝ

Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Αχαρνών

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΣΚΙ

Με το ορειβατικό σκι (Mountaineering ski) μπορεί κανείς να κινηθεί ταχύτατα στο χιονισμένο πεδίο στο βουνό καλύπτοντας πολύ μεγάλες αποστάσεις σε μικρό χρόνο. Σε αντίθεση με το σκι πίστας στο χιονοδρομικό κέντρο (alpine ski), οι δέστρες των ορειβατικών σκι ανασηκώνονται στο πίσω τμήμα κατά την ανάβαση, ενώ «κλειδώνουν» και μοιάζουν με τις κοινές των σκι πίστας κατά την κατάβαση.

Κατά την ανάβαση, κάτω από τα πέδιλα επικολλώνται λωρίδες από συνθετικό ύφασμα που μοιάζουν με δέρμα φώκιας, (εξ’ ού και «φώκιες») και αποτρέπουν το γλίστρημα προς τα πίσω (κάτι αντίστοιχο με τα παντελόνια κοτλέ).

Έτσι επιτυγχάνεται ταχύτατη ανάβαση και επιστροφή σε ένα ορεινό συγκρότημα. Πράγματι, οι παλιοί χιονοδρόμοι, πολύ πριν κατασκευαστούν χιονοδρομικά κέντρα, ανέβαιναν στα ελληνικά βουνά με ξύλινα σκι και αυτοσχέδιες φώκιες.

Στις μέρες μας οι λάτρεις του «λευκού» μεγαλείου των βουνών, αποζητώντας ανοικτούς ορίζοντες, μακριά από το συνωστισμό των χιονοδρομικών κέντρων χρησιμοποιούν ξανά το ορειβατικό σκι.

Το χιόνι όμως που συναντά κανείς μακριά από τις στρωμένες πίστες των χιονοδρομικών κέντρων είναι παρθένο, απρόβλεπτο και κρύβει ιδιαίτερους κινδύνους. Η αίσθηση της απομόνωσης που βιώνει ο ορειβάτης είναι μοναδική, βλέποντας μόνο το δικό του ίχνος στο απόλυτο λευκό ενός ολόκληρου ορεινού συγκροτήματος.

Σε γενικές γραμμές, για να ασχοληθεί κανείς με το ορειβατικό σκι θα πρέπει να είναι:

α) ικανοποιητικός χιονοδρόμος στη κατάβαση πίστας όχι όμως κατ’ ανάγκη σε πάρα πολύ καλό επίπεδο.

β) εξοικειωμένος ορειβάτης, έχοντας εμπειρία τόσο ορεινής πεζοπορίας όσο και στοιχείων αναρρίχησης.

ΈΝΔΥΣΗ
ΟΡΕΙΝΗ
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Εγγραφή μέλους στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών

Οδηγίες:
1. Αποστολή (Πατήστε για να την κατεβάσετε) Αίτηση εγγραφής μέλους (ταχυδρομικά, fax ή e-mail στις διευθύνσεις της αίτησης).

2. Δύο πρόσφατες φωτογραφίες σχετικής υψηλής ανάλυσης μεγέθους Ταυτότητας.

3. Τραπεζική κατάθεση ποσού 25€ 

στην ALPHA BANK: GR9401401780178002002001714 ή στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR8501710370006037040031122  για την ετήσια συνδρομή.

Να αναγράφετε στην αιτιολογία το Ονοματεπώνυμο του νέου μέλους. 

Παρακαλούμε τα έξοδα Τραπέζης να είναι του Αποστολέα.

4. Τηλεφώνημα στο γραφείο του συλλόγου για επιβεβαίωση λήψης στοιχείων.

Η Εγγραφή μπορεί να γίνει και στα γραφεία του Συλλόγου (Φιλαδελφείας 126, Αχαρναί) με μετρητά ή Χρέωση Κάρτας, καθώς επίσης και σε κάποια Εξόρμηση του Συλλόγου με μετρητά στον Αρχηγό της ανάβασης.

Θυμίζουμε ότι η συμμετοχή στις αναβάσεις είναι δυνατή μόνο στα μέλη του ΕΟΣ Αχαρνών ή στα μέλη άλλων Συλλόγων της Ε.Ο.Ο.Α.

Για επικοινωνία με τον Σύλλογο μπείτε εδώ

ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Κατεβάστε και συμπληρώστε την υπεύθυνη δήλωση.

ΜΕΣΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

Η σχολή ορειβασίας μέσου επιπέδου θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2019 με τις εκδηλώσεις της αναρρίχησης βράχου στο αλπικό πεδίο, θα συνεχιστεί το φθινόπωρο του 2019 και θα ολοκληρωθεί το χειμώνα του 2020 με τις εκδηλώσεις της αναρρίχησης στο μικτό πεδίο.

Η Σχολή είναι πιστοποιημένη από την ΕΟΟΑ και παρέχει τη σχετική βεβαίωση

ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Γιάννης Αποστόλου

Ο παγετώνας στην Ορειβασία

Άγγελος Ορφανάκος

Κατασκευή ρελέ στο αλπικό μικτό πεδίο

Δημήτριος Ζευγώλης

Εναλλακτική προσέγγιση Ορεινών Συγκροτημάτων στον Ευρωπαϊκό Χώρο με Χρήση Ορεινών Σιδηροδρόμων

Κωνσταντίνος Τζώρτζης

Προτεινόμενο περιεχόμενο kit πρώτων βοηθειών αρχηγών αναβάσεων

Τσεμπελίκος Χρήστος

GPS – Glopal Position System

Μουσείο

Ιδρύθηκε το 1977 από τον Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών και εγκαινιάστηκε από την Υπουργό Πολιτισμού και Επιστημών, αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, το 1982.

Με την δημιουργία της “Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αχαρνών”, από μέλη του ΕΟΣΑ, έγινε παραχώρηση ολόκληρου του Μουσείου με 5.000 περίπου εκθέματα (αρχαία και νεότερα).

Σήμερα το Μουσείο λειτουργεί αυτόνομα και έχει στην κατοχή του 12.000 περίπου πολύτιμα εκθέματα. Το κύριο πρόβλημά του είναι η μεγάλη στενότητα χώρου που αντιμετωπίζει, αφού τα εκθέματα είναι πολλά και ο χώρος μικρός.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του μουσείου της ΙΛΕΑ.