ΣΧΟΛΗ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ

Ονειρευτήκατε ποτέ την κορφή;

«..Πύλη εμπειριών… Πως αλλιώς να μιλήσει κανείς γι’ αυτή τη σχολή; Κι αν δεν πήγαμε τελικά στα Ιμαλάϊα, κι ακόμα κι αν δεν πήγαμε στις βόρειες των Άλπεων κι αν ίσως στους Δολομίτες παίξουμε τελικά μόνο με τις ευκολότερες via ferratas, όμως τα όνειρά μας “είναι εκεί” όπως είχε πει κι ο μέγας Μάλορυ. Κι όλα άρχισαν με την σχολή αυτή που τελικά μας έμαθε πολύ περισσότερα απ’ ότι μπορούσαμε να φανταστούμε. Η ορειβασία, όπως κι ο έρωτας μπορεί να κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους…” είπε ο αλπινιστής αντικρίζοντας την ορθοπλαγιά…»
Γιάννης Μικρογιαννάκης, παλιός μαθητής της σχολής.

Σχολή ορειβασίας χειμερινού βουνού

Ο ΕΟΣ Αχαρνών, με τη συνεργασία του οδηγού βουνού – προπονητή Άρη Θεοδωρόπουλου διοργανώνει από το 1989, κάθε χειμώνα, τη Σχολή Ορειβασίας, με μεγάλη απήχηση στους φίλους της άγριας φύσης. Η σχολή, έχει δημιουργήσει μια ξεχωριστή παράδοση και αρκετοί από τους σημαντικότερους εκπρόσωπους της σύγχρονης Ελληνικής ορειβατικής σκηνής έχουν αναδειχτεί ξεκινώντας μέσα από τους κόλπους της.
Για τη συμμετοχή στη σχολή δεν απαιτείται καμιά προηγούμενη γνώση και εμπειρία παρά αγάπη για τη φύση και σχετικά καλή φυσική κατάσταση.
• Η θεωρητική ύλη της σχολής περιέχεται στο βιβλίο «Ορειβασία, Αναλυτικό Τεχνικό Εγχειρίδιο» το οποίο παρέχεται δωρεάν σε κάθε συμμετέχοντα.
• Εξαιρουμένων των «αντισκηνάδων», για τις διανυκτερεύσεις χρησιμοποιούνται ορειβατικά καταφύγια. Για τις μετακινήσεις χρησιμοποιούνται τουριστικά λεωφορεία. Η αναχώρηση γίνεται από το πεδίο του Άρεως.

Τι μας προσφέρει η ορειβασία:

Η επαφή με τις αντίξοες συνθήκες του βουνού, ο αγώνας για να ξεπεραστούν οι συνεχείς δυσκολίες και να ανέβουμε στην κορφή, η αλληλεγγύη με τους συντρόφους μας, η άγρια ομορφιά του ορεινού τοπίου, σηματοδοτούν τις ουσιαστικές διαστάσεις της ορειβασίας. Το πρόγραμμα της σχολής θα σας δώσει την ευκαιρία να έρθετε σε επαφή με ορισμένα από τα πιο όμορφα βουνά μας βιώνοντας αξέχαστες στιγμές συντροφικότητας και αλληλεγγύης.

Ποιος είναι ο στόχος της σχολής:

Η σχολή ορειβασίας προσφέρει μια γενική γνωριμία με το βουνό, την ορειβασία και τις διάφορες παραμέτρους τους. Στόχος είναι η εκμάθηση και η εξοικείωση των εκπαιδευόμενων με τις κυριότερες ορειβατικές τεχνικές ώστε να είναι δυνατή η άνετη και η ασφαλής κίνηση τους στο δύσκολο χειμερινό βουνό.
Η σχολή απευθύνεται σε έμπειρους ορειβάτες;
Όχι, για τη συμμετοχή στη σχολή δεν απαιτείται καμιά προηγούμενη γνώση και εμπειρία παρά αγάπη για τη φύση και σχετικά καλή φυσική κατάσταση.

Χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός;

Παρέχεται όλος ο ειδικός εξοπλισμός, όπως το πιολέ, τα κραμπόν, και αργότερα σχοινιά, αλουμινογωνιές, παγόβιδες κτλ. θα χρειαστεί βέβαια να αγοράσετε ορισμένα εφόδια όπως ειδικό ρουχισμό, μπότες και σακίδιο. Με την έναρξη της σχολής γίνεται αναλυτική παρουσίαση του εξοπλισμού ώστε να αγοράσετε τα υλικά που πραγματικά έχετε ανάγκη. Επίσημος χορηγός της σχολής είναι η εταιρία Polo.

Οι αναβάσεις είναι δύσκολες;

Οι αναβάσεις ξεκινούν με μια εύκολη πεζοπορική ανάβαση. Στο καταφύγιο γίνεται το πρώτο θεωρητικό μάθημα σε σχέση με τον εξοπλισμό, τη διατροφή και τους κινδύνους στο βουνό. Στη συνέχεια οι αναβάσεις δυσκολεύουν προοδευτικά, σε βουνά όπως, η Δίρφη, ο Παρνασσός, ο Ταύγετος και τα Βαρδούσια.

Πως είναι το πρόγραμμα κάθε Σαββατοκύριακο;

Η αναχώρηση του πούλμαν γίνεται στις 7.00 το πρωί του Σαββάτου από το πεδίο του Άρεως. Επίσης στάση γίνεται στις 7.30 στον ΕΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ.
Η επιστροφή γίνεται το βράδυ της Κυριακής, συνήθως 20-22.00.
(Δεν μετακινούμαστε με πούλμαν στις εντός της Αττικής εκδηλώσεις.)

Που περνάμε τη νύχτα του Σαββάτου;

Για τις διανυκτερεύσεις χρησιμοποιούνται ορειβατικά καταφύγια με εξαίρεση την ομάδα των «αντισκηνάδων». Στα πλαίσια της σχολής δημιουργούνται ομάδες εκπαιδευομένων με ειδικά ενδιαφέροντα. Π.χ. η ομάδα των «αντισκηνάδων» με στόχο την άγρια χειμερινή διαβίωση, κατασκηνώνοντας μακριά από τα καταφύγια, ή η ομάδα του «δύσκολου βουνού» για αυτούς που τους ενδιαφέρει ο Αλπινισμός.

Τα καταφύγια

Τα καταφύγια, είναι όμορφα και λιτά πέτρινα καταλύματα που δένουν αρμονικά με το ορεινό περιβάλλον. Ο κουρασμένος ορειβάτης ή ταξιδιώτης θα μπορέσει να ανακτήσει τις δυνάμεις του μέσα στη ζεστασιά, την ασφάλεια και τις βασικές, “Σπαρτιάτικες” ανέσεις που προσφέρει ένα καταφύγιο.

Κανονισμοί

1. Η συμμετοχή στη Σχολή Αναρρίχησης ή Ορειβασίας απαιτεί ψυχική και σωματική υγεία καθώς και καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης.

2. Ο εκπαιδευόμενος είναι υποχρεωμένος να συμμορφώνεται με τις οδηγίες των εκπαιδευτών της Σχολής. Ο υπεύθυνος της Σχολής, έχει το δικαίωμα να διακόψει την εκπαίδευση κάποιου συμμετέχοντα που δεν συμμορφώνεται στις οδηγίες των εκπαιδευτών ή κατά την κρίση του η συμπεριφορά του, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του ιδίου ή των υπόλοιπων.

3. Όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι ενήλικες.

4. Η Σχολή καλύπτει όλες τις ανάγκες των συμμετεχόντων σε αναρριχητικό εξοπλισμό εκτός των παπουτσιών αναρρίχησης.

5. Οι οργανωτές και οι εκπαιδευτές της Σχολής ευθύνονται μόνο για την ποιότητα και την ασφάλεια που παρέχει ο εξοπλισμός, που χρησιμοποιείται κατά την εκπαίδευση, και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας.

6. Εάν παρά τις οδηγίες των εκπαιδευτών προκληθούν αδικαιολόγητες φθορές υλικών της Σχολής, οι φθορές βαρύνουν τον εκπαιδευόμενο. Είναι προφανές ότι δεν επιβαρύνεται για τις φυσιολογικές φθορές των υλικών.

7. Είναι υποχρεωτική η ανελλιπής παρακολούθηση των εκδηλώσεων της Σχολής. Ο υπεύθυνος της Σχολής διατηρεί το δικαίωμα να διακόψει τη συμμετοχή κάποιου που απουσίασε αδικαιολόγητα χωρίς την υποχρέωση επιστροφής των διδάκτρων.

8. Τις Τετάρτες τα μαθήματα διεξάγονται απόγευμα και η συμμετοχή είναι προαιρετική.

9. Η θεωρητική ύλη της Σχολής δίνεται με τη μορφή εγχειριδίου. Κατά τη διάρκεια της σχολής διεξάγονται γραπτά ή προφορικά τεστ πάνω στη διδακτέα ύλη.

Facebook – EOS Acharnon mountaineering and climbing school

Επισκεφτείτε τη σελίδα του group της σχολής στο facebook και διαβάστε για την «επιστημονική ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης της Σχολής» και την έκθεση του μικρού Γιαννάκη, «Πως πέρασα το Σαββατοκύριακο στα Βαρδούσια» κτλ.!
(χρειάζεται μια απλή εγγραφή πριν)

Photo gallery

Επίσης μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από παλιότερες αναβάσεις στη φωτο –θήκη του υπεύθυνου της σχολής:
ΕΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ Φιλαδελφείας 126, Αχαρνές, Τηλ. 210 2461528 , 210 2404100 FAX 210 2469777

Άρης Θεοδωρόπουλος, Διπλωματούχος Οδηγός Βουνού των ΕΟΟΑ/ΣΕΟΒ, Προπονητής Ορειβασίας Γ’ Κατηγορίας ΕΟΟΑ/ΓΓΑ, Εκπαιδευτής Ορειβασίας ΕΟΟΑ. Τηλ. 6944-505279 aritheo@otenet.gr