ΣΧΟΛΗ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ ΒΡΑΧΟΥ

Μέσα από τις πρωτοποριακές σχολές του Ελληνικού ορειβατικού Συλλόγου Αχαρνών που διοργανώνονται σε συνεργασία με τον Άρη Θεοδωρόπουλο από το 1989, έχουν “βγει” δεκάδες νέοι αναρριχητές που χαίρονται με ασφάλεια την αναρρίχηση.
Δεν χρειάζεται να αγοράσετε τον αναρριχητικό εξοπλισμό, τον οποίο σας παρέχει η σχολή για όλη τη διάρκειά της. Μέσα από τις διαδικασίες της σχολής θα γνωρίσετε τον εξοπλισμό και τη χρήση του και τις βασικές αναρριχητικές τεχνικές για το σκαρφάλωμα και την ασφάλιση. Τα μαθήματα βασίζονται στα Γαλλικά πρότυπα, δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια και στην απόλαυση της ελεύθερης αναρρίχησης.
Η διάρκεια των μαθημάτων είναι 5 Σαββατοκύριακα και προαιρετικά τα απογεύματα από τις ενδιάμεσες Τετάρτες.

Τι είναι η αναρρίχηση

Η αναρρίχηση, είναι ένα ξεχωριστό, απαιτητικό άθλημα που διεξάγεται κυρίως στη φύση και μας φέρνει σε απευθείας επαφή μαζί της. Είναι η προώθηση πάνω στο βράχο χρησιμοποιώντας μόνο το ανάγλυφο του δηλ. τις τυχαίες εσοχές και προεξοχές του για την ανάβαση μας (free climbing). Φυσικά υπάρχουν ασφάλειες, σχοινιά κτλ. αλλά αυτά χρειάζονται όχι για την προώθηση μας μα για να αποσοβήσουν το ατύχημα σε ενδεχόμενη πτώση. Πολλοί παρομοιάζουν την αναρρίχηση με έναν ιδιόμορφο χορό σε κάθετο επίπεδο, με πλαστικές εναέριες κινήσεις.

Τι μας προσφέρει η αναρρίχηση

•  Η αναρρίχηση είναι δύσκολη και μερικές φορές επικίνδυνη. Αν είναι έτσι, γιατί σκαρφαλώνουμε;
•  Ένας κάθετος βράχος συμβολίζει την πρόκληση. Η κορυφή συμβολίζει το επίτευγμα. Η αναρρίχηση μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε ένα κύκλο προσωπικής ανταμοιβής, μια μοναδική αίσθηση περιπέτειας και ελευθερίας, μια πηγή ικανοποίησης στην οποία μπορούμε να επιστρέφουμε ξανά και ξανά.
•  H αναρρίχηση είναι ένας τρόπος ζωής, ένα είδος καλλιτεχνικής έκφρασης, μια στάση απέναντι στα πράγματα:  Αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες, αναζητώντας το πιάσιμο που δεν φαίνεται μα είναι σίγουρα εκεί. Η ζωή κόντρα στα δύσκολα, τα φαινομενικά αδύνατα, κυνηγώντας την ένταση, το απρόοπτο.
•  Είναι δεδομένο πως στην αναρρίχηση εμπεριέχεται ένα ποσοστό κινδύνου. Αντί όμως να μας αποδιώχνει, η αίσθηση του κινδύνου είναι ένα από τα συν της αναρρίχησης.  Μας κάνει και νιώθουμε ζωντανοί, όπως όταν οι μακρινοί μας πρόγονοι διακινδύνευαν κυνηγώντας άγρια θηρία ή όπως όταν οι εξερευνητές πρωτοπατούσαν νέες άγνωστες ηπείρους…   Σε κάθε περίπτωση, ο κίνδυνος στην αναρρίχηση μπορεί να μειωθεί σε όποιο επίπεδο επιθυμούμε. Μπορούμε για παράδειγμα να σκαρφαλώνουμε μόνο με ασφάλιση από πάνω και με την επιτήρηση έμπειρων εκπαιδευτών ή οδηγών.
• Ένα από τα σημαντικότερα θέλγητρα της αναρρίχησης είναι η πρόκληση του βράχου, για μια αναμέτρηση με τον ίδιο μας τον εαυτό. Οι αναρριχητικές διαδρομές βαθμολογούνται με μια κλίμακα δυσκολίας η οποία μας παρέχει τη δυνατότητα να διαπιστώνουμε άμεσα την πρόοδό μας και να επιζητούμε νέες δυσκολότερες προκλήσεις μέσα από μια διαρκή διαδικασία προσωπικής αναζήτησης και βελτίωσης των δεξιοτήτων μας.
• Πέρα βέβαια από τις προσωπικές επιδιώξεις, η αναρρίχηση είναι ένα ιδιαίτερα κοινωνικό άθλημα. Από τον σχοινοσύντροφό μας κρέμεται η ζωή μας και πέρα από την αλληλεγγύη και την άριστη συνεργασία, μέσα από τη διαδικασία της αναρρίχησης συνήθως αναπτύσσονται ιδιαίτερα ισχυροί δεσμοί φιλίας.
• Η ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος. Η φύση είναι ο μεγαλύτερος καλλιτέχνης, σε κλίμακες που κυμαίνονται από οροσειρές και το πιο μικρό άνθος. Η αναρρίχηση διεξάγεται κυρίως στη φύση και μας φέρνει σε απευθείας επαφή μαζί της, κάτι που έχουμε μεγάλη ανάγκη, ιδιαίτερα μάλιστα οι αλλοτριωμένοι κάτοικοι της πόλης.

Ποιος είναι ο στόχος της σχολής

Η σχολή πρώτα από όλα παρέχει τις αναγκαίες γνώσεις για την ασφαλή και αυτόνομη (χωρίς την επίβλεψη εκπαιδευτών)  ενασχόληση με το άθλημα της αναρρίχησης. Παράλληλα επικεντρώνεται στη βελτίωση της τεχνικής, την διεύρυνση του ρεπερτορίου των κινήσεων και την επίτευξη υψηλότερων βαθμών δυσκολίας.

Η ασφάλεια στην αναρρίχηση

Να είστε σχολαστικοί και προσεκτικοί σχετικά με τις πρακτικές και τους κανόνες ασφάλειας στην αναρρίχηση. Μην διστάζετε να πείτε τις απορίες σας στους εκπαιδευτές. Διευρύνετε τις εμπειρίες και τις γνώσεις σας. Πειραματιστείτε, σκαρφαλώστε εκπαιδευτικές διαδρομές, μελετήστε περισσότερο τα ειδικά τεχνικά εγχειρίδια για την αναρρίχηση και τους κινδύνους της. Θα εκπλαγείτε ανακαλύπτοντας τόσα πολλά «έξυπνα κόλπα», οδηγίες ασφάλισης και χρήσιμες τεχνικές… Οι οποίες είναι τελικά απαραίτητες για μια αυτόνομη και υπεύθυνη προσέγγιση της ορθοπλαγιάς. Και θυμηθείτε: ασφάλεια δεν είναι ξερές γνώσεις. Η ασφάλεια είναι πάνω απ’ όλα τρόπος σκέψης, μια δυναμική στάση επαγρύπνησης.
Ανακαλύψτε τη μαγεία των βράχων!

Η σχολή απευθύνεται σε έμπειρους;

Για τη συμμετοχή στη σχολή δεν απαιτείται καμιά προηγούμενη σχετική εμπειρία παρά ένα καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης και αγάπη για τη φύση, την περιπέτεια και τον αθλητισμό.

Χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός;

Παρέχεται όλος ο ειδικός εξοπλισμός, όπως σχοινιά, μποντριέ, κράνη, καραμπίνερ, σετάκια, καρύδια κτλ. Θα χρειαστεί να αγοράσετε μόνο τα ειδικά παπούτσια αναρρίχησης τα οποία πρέπει να είναι απόλυτα εφαρμοστά, συνήθως ένα νούμερο πιο μικρά από το κανονικό μας. Επίσημος χορηγός της σχολής είναι η εταιρία Polo.

Οι αναρριχήσεις της σχολής είναι δύσκολες και επικίνδυνες;

Η δυσκολία των διαδρομών είναι πάντα σχετική για τον καθένα, ανάλογα με τις αθλητικές του ικανότητες. Κατά τη διεξαγωγή της σχολής δημιουργούνται σχετικά ομοιογενείς ομάδες εκπαιδευόμενων.
Οι πιθανότητες ατυχήματος είναι ελάχιστες όταν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας. Και η σχολή πρώτα πολλά προσπαθεί να σας εμπεδώσει την αναγκαιότητα της σχολαστικής τήρησης των κανόνων ασφαλείας. Στατιστικά, κινδυνεύετε πολύ περισσότερο κατά τη μετάβαση με το αυτοκίνητο στην ορθοπλαγιά παρά κατά τη διάρκεια της αναρρίχησης.

Πότε ξεκινάμε;

Η πρώτη εισαγωγική συνάντηση της σχολής θα γίνεται στα εντευκτήρια του ΕΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ. Θα διεξαγεται προβολή διαφανειών από αναρρίχηση στην Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί αναφορά στον αναγκαίο εξοπλισμό και θα απαντηθούν τυχόν απορίες για την οργάνωση και το πρόγραμμα.

Γιατί να προτιμήσω τη σχολή του ΕΟΣ Αχαρνών;

Αυτό που πρέπει να αναζητήσετε είναι η ποιότητα της εκπαίδευσης, η εκπαιδευτική εμπειρία και η διάθεση των εκπαιδευτών και φυσικά η παράδοση και η ιδίως η ασφάλεια.
H σχολή του ΕΟΣ Αχαρνών είναι ίσως η μόνη σχολή που δίνει την ύλη της σε βιβλίο (Αναρρίχηση αναλυτικός Οδηγός- δίδεται δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή επειδή η έντυπη έκδοση-2001- έχει εξαντληθεί. Αναμένεται βελτιωμένη επανέκδοση.) Επίσης είναι ίσως η μόνη σχολή που έχει ανοίξει και εξοπλίσει εκπαιδευτικές διαδρομές ειδικά για τη λειτουργία της (Αχαρνείς, Βαρυμπόμπη, Ναύπλιο, Βαράσοβα, Λαγκάδα, Μετέωρα, Κάλυμνος).

Σημειώνουμε πως όσοι παρακολουθήσουν με επιτυχία τη σχολή Αναρρίχησης του ΕΟΣ Αχαρνών θα λάβουν το δίπλωμα της Ομοσπονδίας Ορειβασίας- Αναρρίχησης το οποίο πιστοποιεί την γνώση τους στο αντικείμενο και είναι απαραίτητο για την μελλοντική συμμετοχή σε σχολές Μέσου επιπέδου και Βοηθών εκπαιδευτών της ΕΟΟΑ.

Μετακινήσεις

Οι μετακινήσεις γίνονται με ιδιωτικά αυτοκίνητα, μεριμνώντας σχετικά για όσους δεν διαθέτουν μεταφορικό μέσο. Οι αναχωρήσεις γίνονται Παρασκευή απόγευμα -βράδυ κατόπιν συνεννόησης. Στις εκδρομές μπορούν να συμμετέχουν και φίλοι των εκπαιδευομένων.

Διαμονή

Η διαμονή για τις εκδρομές εκτός Αθήνας, γίνεται είτε σε αντίσκηνα είτε σε ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Κανονισμοί

1. Η συμμετοχή στη Σχολή Αναρρίχησης ή Ορειβασίας απαιτεί ψυχική και σωματική υγεία καθώς και καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης.

2. Ο εκπαιδευόμενος είναι υποχρεωμένος να συμμορφώνεται με τις οδηγίες των εκπαιδευτών της σχολής. Ο υπεύθυνος της σχολής, Οδηγός Βουνού, Άρης Θεοδωρόπουλος, έχει το δικαίωμα να διακόψει την εκπαίδευση κάποιου συμμετέχοντα που δεν συμμορφώνεται στις οδηγίες των εκπαιδευτών ή κατά την κρίση του η συμπεριφορά του, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του ιδίου ή των υπόλοιπων.

3. Ανήλικος κατά το νόμο εκπαιδευόμενος δηλ. ηλικίας κάτω των 18 ετών πρέπει να προσκομίσει υπεύθυνη δήλωση του κηδεμόνα του που θα επιτρέπει τη συμμετοχή του στη σχολή.

4. Η σχολή καλύπτει όλες τις ανάγκες των συμμετεχόντων σε αναρριχητικό εξοπλισμό εκτός των παπουτσιών αναρρίχησης.

5. Οι οργανωτές και οι εκπαιδευτές της σχολής ευθύνονται μόνο για την ποιότητα και την ασφάλεια που παρέχει ο εξοπλισμός, που χρησιμοποιείται κατά την εκπαίδευση, και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας.

6. Εάν παρά τις οδηγίες των εκπαιδευτών προκληθούν αδικαιολόγητες φθορές υλικών της σχολής, οι φθορές βαρύνουν τον εκπαιδευόμενο. Είναι προφανές ότι δεν επιβαρύνεται για τις φυσιολογικές φθορές των υλικών.

7. Είναι υποχρεωτική η ανελλιπής παρακολούθηση των εκδηλώσεων της σχολής. Ο υπεύθυνος της σχολής διατηρεί το δικαίωμα να διακόψει τη συμμετοχή κάποιου που απουσίασε αδικαιολόγητα χωρίς την υποχρέωση επιστροφής των διδάκτρων.

8. Τις Πέμπτες τα μαθήματα διεξάγονται απόγευμα ή βράδυ και η συμμετοχή είναι προαιρετική.

9. Η θεωρητική ύλη της σχολής, βιβλίο ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ, δίνεται σε -ηλεκτρονική μορφή. Με την ολοκληρωση της σχολής διεξάγεται γραπτό τεστ πολλαπλών επιλογών πάνω στη διδακτέα ύλη.

10. Το συνολικό κόστος των διδάκτρων της σχολής πρέπει να εξοφληθεί στην πρώτη συνάντηση της σχολής. Εξαιρέσεις γίνονται κατόπιν επικοινωνίας με τον υπεύθυνο εκπαιδευτή.

11. Για την εγγραφή στη σχολή χρειάζεται φωτοτυπία της αστυνομικής σας ταυτότητας και πιστοποιητικό καλής υγείας υπογεγραμμένο από παθολόγο ή καρδιολόγο Ιατρό.

Facebook – EOS Acharnon mountaineering and climbing school

Επισκεφτείτε τη σελίδα του group της σχολής στο facebook και διαβάστε για την «επιστημονική ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης της Σχολής» και την έκθεση του μικρού Γιαννάκη, «Πως πέρασα το Σαββατοκύριακο στα Βαρδούσια» κτλ.!
(χρειάζεται μια απλή εγγραφή πριν)

Photo gallery

Επίσης μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από παλιότερες αναβάσεις στη φωτο–θήκη του υπεύθυνου της σχολής:

ΕΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ Φιλαδελφείας 126, Αχαρνές, Τηλ. 210 2461528 , 210 2404100 FAX 210 2469777

Άρης Θεοδωρόπουλος, Διπλωματούχος Οδηγός Βουνού των ΕΟΟΑ/ΣΕΟΒ, Προπονητής Ορειβασίας Γ’ Κατηγορίας ΕΟΟΑ/ΓΓΑ, Εκπαιδευτής Ορειβασίας ΕΟΟΑ. Τηλ. 6944-505279 aritheo@otenet.gr