ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΡΧΑΡΙΩΝ

Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων ΕΟΣ Αχαρνών 2021

ΓΕΝΙΚΑ

Βασικός στόχος της σχολής είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες όλες τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρίες, ώστε να μπορούν να κινηθούν αυτόνομα και με ασφάλεια στο ορεινό περιβάλλον και σε όλα τα πεδία όπου δεν απαιτούνται αναρριχητικές τεχνικές. Το πρόγραμμα της σχολής είναι πλήρως εναρμονισμένο με τον εκπαιδευτικό κανονισμό της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης, ΕΟΟΑ (http://www.eooa.gr/?page_id=300) και η σχολή παρέχει τη σχετική πιστοποίηση. Στη σχολή διδάσκουν, μεταδίδοντας με ιδιαίτερο κέφι (αλλά και χιούμορ) τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους οι Άρης Θεοδωρόπουλος και Δημήτρης Κάραλης. Επίσης ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων ή τις εκπαιδευτικές ανάγκες της κάθε εξόρμησης συμμετέχουν και οι Τζώρτζης Μηλιάς, Κώστας Τσουκλείδης, Γιώργος Κούκης και Θωμάς Μιχαηλίδης (βλέπε tab «Εκπαιδευτές»).

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Το συνολικό κόστος των διδάκτρων της σχολής είναι 400 € το οποίο καταβάλλεται είτε προκαταβολικά είτε σε 4 δόσεις (4 x 100 €), στις 4 πρώτες εκδηλώσεις, σε συνεννόηση με τον υπεύθυνο εκπαιδευτή. Για τη συμμετοχή θα πρέπει να είναι κανείς εγγεγραμμένο μέλος στον ΕΟΣ Αχαρνών ή σε άλλο ορειβατικό σωματείο που υπάγεται στην ΕΟΟΑ. Η εγγραφή στον ΕΟΣ Αχαρνών είναι δωρεάν και η ετήσια συνδρομή 30 €. Επίσης θα πρέπει να καταβληθούν 5 € τα οποία είναι το τέλος συμμετοχής για τη σχολή στην ΕΟΟΑ. Επίσης 25 € για ασφάλιση έναντι ατυχήματος σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία. Η ασφάλιση μπορεί να γίνει επί τόπου, την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων, εκτός και εάν προσκομιστεί ιδιωτικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Κάθε εξόρμηση εκτός Αθηνών στοιχίζει περίπου 50 €, για το κόστος της μετακίνησης με το πούλμαν και της διανυκτέρευσης στο καταφύγιο.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Η αναχώρηση του λεωφορείου γίνεται στις 7.00 το πρωί από το πεδίο του Άρεως με ενδιάμεση στάση στις 07.30 στον ΕΟΣ Αχαρνών. Η επιστροφή γίνεται το βράδυ της Κυριακής, συνήθως μέχρι τις 20.00-22.00. Η χρήση του λεωφορείου της Σχολής για τη μετάβαση και την επιστροφή είναι υποχρεωτική για όλους τους συμμετέχοντες.

ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΡΑ COVID-19

Η σχολή θα διεξαχθεί εφόσον το επιτρέψουν οι τρέχουσες συνθήκες της πανδημίας του COVID-19.

Προς το παρόν υπάρχει επιφύλαξη κατά πόσον θα είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν οι διανυκτερεύσεις στα καταφύγια και οι μετακινήσεις με λεωφορεία.

Σε περίπτωση μέτρων προφύλαξης έναντι του COVID-19 και αφ’ όσον επιτραπεί η πραγματοποίηση της σχολής, υπάρχει το ενδεχόμενο οι μετακινήσεις να γίνουν με ιδιωτικά οχήματα και τα μαθήματα κάθε Τετάρτη να πραγματοποιηθούν μέσω πλατφόρμας για διαδικτυακή διδασκαλία.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛΗΣ

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2021, ΕΟΣ Αχαρνών, 20.00-22.00

Συνάντηση γνωριμίας Εκπαιδευτών-Εκπαιδευόμενων. Ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα της Σχολής, διευκρινήσεις, απορίες – συζήτηση. Διάλεξη με θέμα «Ο εξοπλισμός στην Ορειβασία, επίδειξη εξοπλισμού». Υποβολή δηλώσεων συμμετοχής στη γραμματεία του συλλόγου.

Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2020, ΕΟΣ Αχαρνών, 20.00-22.00

Τελική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής που περιλαμβάνει:

1. Προσκόμιση πρωτότυπης ιατρικής βεβαίωσης καρδιολόγου ή παθολόγου ή γενικού ιατρού, ιδιώτη ή δημοσίου.

2. Προσκόμιση 1 έγχρωμης φωτογραφίας τύπου ταυτότητας.

3. Υποβολή υπεύθυνης δήλωσης (θα διατίθεται επί τόπου).

4. Καταβολή ασφαλίστρων (25 €) έναντι ατυχήματος.

5. Εγγραφή στο Σύλλογο ή σε άλλο σύλλογο της ΕΟΟΑ (θα χρειαστεί μια ακόμα φωτογραφία για την εγγραφή).

Εν συνεχεία:

Ενημέρωση για την πρώτη εξόρμηση και τις υπάρχουσες συνθήκες. Έλεγχος ατομικού εξοπλισμού (ένδυση, υπόδηση, σακίδιο, τεχνικός εξοπλισμός). Δανεισμός τεχνικού εξοπλισμού (πιολέ, κραμπόν, κράνη κτλ). Διανομή στους συμμετέχοντες του διδακτικού εγχειριδίου «Ορειβασία – Αναλυτικό Τεχνικό Εγχειρίδιο» εκδόσεων ΕΟΣ Αχαρνών.

ΜΑΙΝΑΛΟ (1981 m), Σ/Κ, 09-10 Ιανουαρίου 2021

Μετάβαση σε οργανωμένο καταφύγιο. Σάββατο: Τεχνικές πεζοπορίας στο χιόνι. Τεχνικές πιολέ και κραμπόν. Τεχνικές αυτασφάλισης στο χιόνι. Επιστροφή στο καταφύγιο και θεωρητικό μάθημα: Οργάνωση σακιδίου. Ιστορία της Ορειβασίας. Διανυκτέρευση στο καταφύγιο. Κυριακή: Ανάβαση στην ψηλή κορυφή «Οστρακίνα» και εν συνεχεία διάσχιση προς Λεβίδι.

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021, ΕΟΣ Αχαρνών, 20.00-22.00

Διάλεξη με θέμα «Προσανατολισμός στο βουνό».

ΖΗΡΕΙΑ (2374 m), Σ/Κ, 23-24 Ιανουαρίου 2021

Διαμονή στο αθλητικό κέντρο Ζήρειας. Σάββατο: Τεχνικές κραμπόν πιολέ σε πεδίο μεγάλης κλίσης. Νυχτερινή άσκηση προσανατολισμού. Κυριακή: Ανάβαση στην ψηλή κορφή σε σχοινοσυντροφιές και επιστροφή.

Τετάρτη, 03 Φεβρουαρίου 2021, ΕΟΣ Αχαρνών, 20.00-22.00

Διάλεξη με θέμα «Χιονοστιβάδες και μέτρα προφύλαξης».

ΒΕΛΟΥΧΙ (2318 m), Σ/Κ, 06-07 Φεβρουαρίου 2021

Διαμονή στο ορειβατικό καταφύγιο, στη θέση «Διαβολότοπος». Σάββατο: Τεχνικές στη χρήση πιολέ – κραμπόν και παράλληλης κίνησης σχοινοσυντροφιάς. Κυριακή: Ανάβαση στην κορφή σε σχοινοσυντροφιές.

Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021, ΕΟΣ Αχαρνών, 18.00-22.00

Διαδραστική διάλεξη με θέμα τις Πρώτες Βοήθειες. Εισηγητής: Κ. Τζώρτζης, Εκπαιδευτής Εκπαιδευτών & Υπεύθυνος Σεμιναρίων CPR/AED Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης, Εκπαιδευτής Emergency First Response.

Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2020, ΕΟΣ Αχαρνών, 20.00-22.00

Διάλεξη με θέμα «Αναγκαστική διανυκτέρευση και επιβίωση στο χειμερινό βουνό».

ΤΑΥΓΕΤΟΣ (2407 m), Σ/Κ 20-21 Φεβρουαρίου 2021,

Σάββατο: Ανάβαση στο καταφύγιο και κατασκευή χιονοσπηλιάς. Κυριακή: Ανάβαση σε σχοινοσυντροφιές στην κορυφή και επιστροφή.

Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2021, ΕΟΣ Αχαρνών, 20.00-22.00

Κόμποι και χρήση σχοινιών. Πρακτική εκπαίδευση στην κλειστή πίστα αναρρίχησης του Συλλόγου με δύο ομάδες εκπαιδευομένων.

ΒΑΡΔΟΥΣΙΑ (2495 m), Σ/Κ, 06-07 Μαρτίου 2021

Σάββατο: Άφιξη στον Αθανάσιο Διάκο και ανάβαση και διαμονή στο οργανωμένο καταφύγιο του ΕΟΣ Άμφισσας. Εκπαίδευση στην παράλληλη κίνηση και ασφάλιση σχοινοσυντροφιάς σε εκτεθειμένο πεδίο. Κυριακή: Ανάβαση στην κορυφή «Κόρακας» από εκτεθειμένο πεδίο (50 μοίρες) και επιστροφή στον Αθανάσιο Διάκο.

Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2020, ΕΟΣ Αχαρνών, 20.00-22.00

Γραπτό διαγώνισμα, λήξη σχολής και δείπνο αποφοίτησης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Για περισσότερες πληροφορίες ή απορίες σχετικά με τη λειτουργία της σχολής μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον υπεύθυνο της σχολής, Άρη Θεοδωρόπουλο (+30 694 45 05 279).