Καταφύγια

 

Καταφύγια Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Αχαρνών

Καταφύγιο “ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΙΚΑΣ”

Το “μικρό καταφύγιο” του Συλλόγου, “ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΙΚΑΣ” βρίσκεται δίπλα στο Καταφύγιο Φλαμπούρι στην Πάρνηθα, στην κορυφή Φλαμπούρι (1158μ.). Είναι χωρητικότητας 10 ατόμων. Διαθέτει 2 δωμάτια με κουκέτες, σαλόνι με τζάκι, Εξοπλισμένη κουζίνα με εστίες υγραερίου, τουαλέτα, αποθήκη ξυλείας και το καλύτερο μπαλκόνι με θέα σχεδόν σε όλη την Αττική και όχι μόνο.  Μετονομάστηκε σε Καταφύγιο “ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΙΚΑΣ”, με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., εις μνήμην του εκλιπόντος Επίτιμου Προέδρου του Συλλόγου, ΒΑΣΙΛΗ ΝΙΚΑ.  Τη διαχείρισή του την έχει ο Ε.Ο.Σ. Αχαρνών. Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε με την γραμματεία του Συλλόγου στα τηλέφωνα :  210 2461528, 2102404100, Fax: 210 2469777 και στο email: eosa@otenet.gr

Καταφύγιο “ΦΛΑΜΠΟΥΡΙ”

Δύο μικρά εγκαταλελειμμένα κτίσματα του στρατού στην κορυφή Φλαμπούρι (1158μ) της Πάρνηθας, μεταμορφώθηκαν από τον Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών σε καταφύγια, με πολύ προσωπική εργασία και δωρεές, καθώς και με οικονομική ενίσχυση από τη Γ.Γ.Α. Τα κτίρια αυτά ολοκληρώθηκαν το 1981 και 1986 και έχουν χωρητικότητα 10 και 50 ατόμων, αντίστοιχα. Απέχουν από την Αθήνα 33Km άσφαλτο και 2Km χώμα. Με πεζοπορία από τους Θρακομακεδόνες, ακολουθώντας το “κίτρινο” μονοπάτι, η απόσταση είναι 2 ώρες.

Γλιτώνοντας από τα τραγικά γεγονότα των πυρκαγιών του καλοκαιριού του 2007, βρίσκεται πνιγμένο στα έλατα, με θέα μαγευτική προς τις κορφές της Εύβοιας και της Πελοποννήσου, και το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Το Καταφύγιο ηλεκτροδοτείται από μπαταρίες, που φορτίζουν από την ηλιακή ενέργεια (φωτοβολταϊκά), ενώ όταν παραστεί ανάγκη από γεννήτρια και θερμαίνεται από θερμοδυναμικό τζάκι προσπαθώντας για τη λιγότερη δυνατή ρύπανση της ατμόσφαιρας, εξοικονομώντας ενέργεια με εναλλακτικούς τρόπους, φιλικούς προς το περιβάλλον.
Λειτουργεί όλα τα Σαββατοκύριακα του χρόνου και τις καθημερινές κατόπιν συνεννόησης προσφέροντας ένα χώρο τόσο κοντά στην Αθήνα ξεκούρασης και αναζωογόνησης, για ανθρώπους κάθε ηλικίας που θα βρεθούν στο βουνό.

Διαθέτει οργανωμένη κουζίνα και προσφέρει φρεσκομαγειρεμένα σπιτικά φαγητά, γλυκά και ροφήματα.
Μπορείτε επίσης να διανυκτερεύσετε στον επάνω όροφο του Καταφυγίου σε ένα χώρο άνετο και ζεστό, με ξύλινο πάτωμα και ξύλινη οροφή, κάνοντας έναν γεμάτο ενέργεια ξεκούραστο ύπνο. Παρέχονται στρώματα μαξιλάρια και κουβέρτες ενώ είναι απαραίτητο να φέρετε υπνόσακο (Sleeping bag) ή σεντόνια και μαξιλαροθήκη.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τoν ιστότοπο του καταφυγίου.