Loading Events

Tαύγετος διάσχιση – Φαράγγι Ριντόμου 

Σάββατο,Κυριακή 5,6 Ιουλίου 2025 

Σάββατο 5/7: 

Ξεκινάμε από την πηγή Μαγγανιάρη στα 980μ, όπου μπορούμε να γεμίσουμε νερό. Μέσα από ελατόδασος φτάνουμε στο καταφύγιο του Ταΰγετου στη θέση Βαρβάρα (1550μ). Από εκεί, το μονοπάτι ανηφορίζει απότομα σε αλπικό τοπίο, περνά από το ζωνάρι και φτάνει στις “Πόρτες”, στην κορυφογραμμή.

Περνάμε κάτω από τις κορυφές Προφήτης Ηλίας και Χαλασμένο Βουνό (αν έχουμε χρόνο, μπορούμε να τις ανέβουμε), με υψηλότερο σημείο πορείας τα 2250μ. και συνεχίζουμε προς το φαράγγι Ριντόμου, που ξεκινά στα 2000μ. Η πορεία καταλήγει στο εκκλησάκι της Παναγίας Καψοδεματούσας, ιδανικό σημείο για διανυκτέρευση (και μαγειρική!) μέσα στη φύση. Απαραίτητος κατασκηνωτικός εξοπλισμός.

ΩΠ: 11, ΥΔ:+1250/-1320, ΒΔ: Γ, ΑΠ: 16χλμ. 

 

Κυριακή 6/7:

Τη δεύτερη μέρα, αφού πάρουμε το πρωινό μας ξεκινάμε την κατάβαση μέσα στο επιβλητικό φαράγγι του Ριντόμου. Μετά από περίπου 11 χιλιόμετρα πορείας και ήπιας κατάβασης (+150/-440μ), στρίβουμε αριστερά σε μονοπάτι που μας οδηγεί στο Ανατολικό, όπου ολοκληρώνεται η διάσχιση.

Εκεί μας περιμένει το πούλμαν. Αν ο χρόνος το επιτρέπει, θα απολαύσουμε μπάνιο σε κάποια από τις πανέμορφες παραλίες του Μεσσηνιακού κόλπου. Στη συνέχεια, θα γευματίσουμε σε τοπική ταβέρνα και θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα.

ΩΠ: 5, ΥΔ:+240/-520, ΒΔ: Β, ΑΠ: 11χλμ. 

 

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν εμπειρία σε πολύωρες αναβάσεις. πολύ καλή φυσική κατάσταση και άνεση κίνησης σε εκτός μονοπατιού τμήματα. Περιορισμένος αριθμός συμμετοχών. Για την συμμετοχή είναι απαραίτητη η προκαταβολή μέχρι 22/6.

Αναχώρηση από Ομόνοια 5.00, Δημαρχείο Αχαρνών 5.30 

Προσοχή: Δηλώσεις συμμετοχής ΜΟΝΟ ηλεκτρονικά εδώ: https://www.eosacharnon-dilosi.gr/

Αρχηγοί: Ανανιάδης Χρήστος, Πατρινός Σαράντης

ΈΝΔΥΣΗ
ΟΡΕΙΝΗ
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Εγγραφή μέλους στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών

Οδηγίες:
1. Αποστολή (Πατήστε για να την κατεβάσετε) Αίτηση εγγραφής μέλους (ταχυδρομικά, fax ή e-mail στις διευθύνσεις της αίτησης).

2. Δύο πρόσφατες φωτογραφίες σχετικής υψηλής ανάλυσης μεγέθους Ταυτότητας.

3. Τραπεζική κατάθεση ποσού 25€ 

στην ALPHA BANK: GR9401401780178002002001714 ή στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR8501710370006037040031122  για την ετήσια συνδρομή.

Να αναγράφετε στην αιτιολογία το Ονοματεπώνυμο του νέου μέλους. 

Παρακαλούμε τα έξοδα Τραπέζης να είναι του Αποστολέα.

4. Τηλεφώνημα στο γραφείο του συλλόγου για επιβεβαίωση λήψης στοιχείων.

Η Εγγραφή μπορεί να γίνει και στα γραφεία του Συλλόγου (Φιλαδελφείας 126, Αχαρναί) με μετρητά ή Χρέωση Κάρτας, καθώς επίσης και σε κάποια Εξόρμηση του Συλλόγου με μετρητά στον Αρχηγό της ανάβασης.

Θυμίζουμε ότι η συμμετοχή στις αναβάσεις είναι δυνατή μόνο στα μέλη του ΕΟΣ Αχαρνών ή στα μέλη άλλων Συλλόγων της Ε.Ο.Ο.Α.

Για επικοινωνία με τον Σύλλογο μπείτε εδώ

ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Κατεβάστε και συμπληρώστε την υπεύθυνη δήλωση.

ΜΕΣΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

Η σχολή ορειβασίας μέσου επιπέδου θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2019 με τις εκδηλώσεις της αναρρίχησης βράχου στο αλπικό πεδίο, θα συνεχιστεί το φθινόπωρο του 2019 και θα ολοκληρωθεί το χειμώνα του 2020 με τις εκδηλώσεις της αναρρίχησης στο μικτό πεδίο.

Η Σχολή είναι πιστοποιημένη από την ΕΟΟΑ και παρέχει τη σχετική βεβαίωση

ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Γιάννης Αποστόλου

Ο παγετώνας στην Ορειβασία

Άγγελος Ορφανάκος

Κατασκευή ρελέ στο αλπικό μικτό πεδίο

Δημήτριος Ζευγώλης

Εναλλακτική προσέγγιση Ορεινών Συγκροτημάτων στον Ευρωπαϊκό Χώρο με Χρήση Ορεινών Σιδηροδρόμων

Κωνσταντίνος Τζώρτζης

Προτεινόμενο περιεχόμενο kit πρώτων βοηθειών αρχηγών αναβάσεων

Τσεμπελίκος Χρήστος

GPS – Glopal Position System

Μουσείο

Ιδρύθηκε το 1977 από τον Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών και εγκαινιάστηκε από την Υπουργό Πολιτισμού και Επιστημών, αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, το 1982.

Με την δημιουργία της “Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αχαρνών”, από μέλη του ΕΟΣΑ, έγινε παραχώρηση ολόκληρου του Μουσείου με 5.000 περίπου εκθέματα (αρχαία και νεότερα).

Σήμερα το Μουσείο λειτουργεί αυτόνομα και έχει στην κατοχή του 12.000 περίπου πολύτιμα εκθέματα. Το κύριο πρόβλημά του είναι η μεγάλη στενότητα χώρου που αντιμετωπίζει, αφού τα εκθέματα είναι πολλά και ο χώρος μικρός.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του μουσείου της ΙΛΕΑ.