Search
Close this search box.
Φόρτωση Εκδηλώσεις

Χελμός Διάσχιση: Ύδατα Στυγός – Ψηλή Κορφή – Χιονοδρομικό

Κυριακή 26 Μάϊου

Κάτω από την κορφή Νεραιδόραχη του όρους Χελμού και σε υψόμετρο 1.800 μέτρων βρίσκονται τα Ύδατα Στυγός τα οποία αναβλύζουν μέσα από τον βράχο και σχηματίζουν έναν εντυπωσιακό καταρράκτη ύψους 200 μέτρων . Σύμφωνα με την αρχαία Ελληνική μυθολογία, εκεί βούτηξε τον Αχιλλέα η μητέρα του Νηρηίδα Θέτιδα και έγινε άτρωτος, αλλά επειδή τον κρατούσε από την φτέρνα, αυτό έμεινε ως το μοναδικό τρωτό σημείο στο σώμα του.

Η ανάβασή μας ξεκινά από το χωρίο Περιστέρα του νομού Αχαΐας ( υψόμετρο 1,060 μετρά ) οπού αφού διασχίσουμε ένα πανέμορφο δάσος, φτάνουμε στην χαράδρα κάτω από την εντυπωσιακή ορθοπλαγιά την Νειραιδόραχης. Αφού περάσουμε το δύσκολο σημείο της διαδρομής ( συρματόσχοινο με σάρα ), συνεχίζουμε την ανάβασή μας σε αλπικό τερέν μέχρι τα Ύδατα Στυγός και την αλπική λίμνη Μαυρόλιμνη στα 2,050 μέτρα. Εφόσον το επιτρέψει ο χρόνος, θα ανεβούμε στην Ψηλή κορυφή του Χελμού ( υψόμετρο 2,355 μετρά ) και θα ολοκληρώσουμε την διάσχισή μας κατεβαίνοντας μέσα από το χιονοδρομικό των Καλαβρύτων. Θα ακολουθήσει φαγητό σε ταβέρνα της περιοχής.

Αναχώρηση 26/5 από Ομόνοια 6:00 (αρχή 3ης Σεπτεμβρίου ) και 6:30 από το Δημαρχείο Αχαρνών – επιστροφή στην Αθήνα τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας.

Απαιτείται πολύ καλή φυσική κατάσταση

Απαραίτητος εξοπλισμός:

 • Ορειβατικό μποτάκι
 • Μπατόν
 • Dry fit ρούχα
 • Φλίς
 • Αντιανεμικό Τζάκετ
 • Καπέλο
 • Γυαλιά Ηλίου
 • Αντηλιακό
 • Κράνος
 • Φακό κεφάλης
 • Ατομικό φαρμακείο

 Ω.Π: 9, Β.Δ.: Γ, Υ.Δ.: +1500μ -900μ., ΑΠ: 16χλμ.

Αρχηγοί: Νιάρχος Π. – Γερμανός Ν.

Προσοχή: Δηλώσεις συμμετοχής ΜΟΝΟ ηλεκτρονικά εδώ: https://www.eosacharnon-dilosi.gr/
ΈΝΔΥΣΗ
ΟΡΕΙΝΗ
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Εγγραφή μέλους στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών

Οδηγίες:
1. Αποστολή (Πατήστε για να την κατεβάσετε) Αίτηση εγγραφής μέλους (ταχυδρομικά, fax ή e-mail στις διευθύνσεις της αίτησης).

2. Δύο πρόσφατες φωτογραφίες σχετικής υψηλής ανάλυσης μεγέθους Ταυτότητας.

3. Τραπεζική κατάθεση ποσού 25€ 

στην ALPHA BANK: GR9401401780178002002001714 ή στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR8501710370006037040031122  για την ετήσια συνδρομή.

Να αναγράφετε στην αιτιολογία το Ονοματεπώνυμο του νέου μέλους. 

Παρακαλούμε τα έξοδα Τραπέζης να είναι του Αποστολέα.

4. Τηλεφώνημα στο γραφείο του συλλόγου για επιβεβαίωση λήψης στοιχείων.

Η Εγγραφή μπορεί να γίνει και στα γραφεία του Συλλόγου (Φιλαδελφείας 126, Αχαρναί) με μετρητά ή Χρέωση Κάρτας, καθώς επίσης και σε κάποια Εξόρμηση του Συλλόγου με μετρητά στον Αρχηγό της ανάβασης.

Θυμίζουμε ότι η συμμετοχή στις αναβάσεις είναι δυνατή μόνο στα μέλη του ΕΟΣ Αχαρνών ή στα μέλη άλλων Συλλόγων της Ε.Ο.Ο.Α.

Για επικοινωνία με τον Σύλλογο μπείτε εδώ

ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Κατεβάστε και συμπληρώστε την υπεύθυνη δήλωση.

ΜΕΣΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

Η σχολή ορειβασίας μέσου επιπέδου θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2019 με τις εκδηλώσεις της αναρρίχησης βράχου στο αλπικό πεδίο, θα συνεχιστεί το φθινόπωρο του 2019 και θα ολοκληρωθεί το χειμώνα του 2020 με τις εκδηλώσεις της αναρρίχησης στο μικτό πεδίο.

Η Σχολή είναι πιστοποιημένη από την ΕΟΟΑ και παρέχει τη σχετική βεβαίωση

ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Γιάννης Αποστόλου

Ο παγετώνας στην Ορειβασία

Άγγελος Ορφανάκος

Κατασκευή ρελέ στο αλπικό μικτό πεδίο

Δημήτριος Ζευγώλης

Εναλλακτική προσέγγιση Ορεινών Συγκροτημάτων στον Ευρωπαϊκό Χώρο με Χρήση Ορεινών Σιδηροδρόμων

Κωνσταντίνος Τζώρτζης

Προτεινόμενο περιεχόμενο kit πρώτων βοηθειών αρχηγών αναβάσεων

Τσεμπελίκος Χρήστος

GPS – Glopal Position System

Μουσείο

Ιδρύθηκε το 1977 από τον Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών και εγκαινιάστηκε από την Υπουργό Πολιτισμού και Επιστημών, αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, το 1982.

Με την δημιουργία της “Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αχαρνών”, από μέλη του ΕΟΣΑ, έγινε παραχώρηση ολόκληρου του Μουσείου με 5.000 περίπου εκθέματα (αρχαία και νεότερα).

Σήμερα το Μουσείο λειτουργεί αυτόνομα και έχει στην κατοχή του 12.000 περίπου πολύτιμα εκθέματα. Το κύριο πρόβλημά του είναι η μεγάλη στενότητα χώρου που αντιμετωπίζει, αφού τα εκθέματα είναι πολλά και ο χώρος μικρός.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του μουσείου της ΙΛΕΑ.