Search
Close this search box.
Loading Events

Φαράγγια Σαμαριάς – Ίμβρου

ΕΞΌΡΜΗΣΗ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ
Πεζοπορία σε Φαράγγι Σαμαριάς και Ίμβρου
Κολύμπι σε Αγία Ρουμέλη και Φραγκοκάστελο

Αναχώρηση το βράδυ της Παρασκευής από Πειραιά. Άφιξη νωρίς το πρωί στη Σούδα το λιμάνι των Χανίων όπου θα μας περιμένει το πούλμαν για να μας μεταφέρει στην Ξυλόσκαλο μετά από μια μικρή στάση στα Χανιά προκειμένου να προμηθευτούμε την «θρυλική» μπουγάτσα του Ιορδάνη (χειροποίητη, με μυζήθρα). Φτάνοντας στο Ξυλόσκαλο (υψόμετρο 1227μ) ετοιμαζόμαστε και μετά την καθιερωμένη φωτογραφία της ομάδας ξεκινάμε την κάθοδό μας στο Φαράγγι.
Το κεντρικό μονοπάτι μέσα στο φαράγγι έχει συνολικό μήκος 13χλμ. Η απόσταση από την νότια είσοδο μέχρι την Αγία Ρουμέλη είναι 3 χλμ. επιπλέον. Επομένως, η συνολική διαδρομή είναι περίπου 16 χλμ. Η φυσική κατεύθυνση της διαδρομής ακολουθεί την κλίση του εδάφους, ξεκινώντας από το Ξυλόσκαλο (υψόμετρο 1227μ) μέχρι την επιφάνεια της θάλασσας στην Αγία Ρουμέλη (υψόμετρο 0μ). Το μονοπάτι είναι στο μεγαλύτερο τμήμα του βραχώδες. Σε κάποια σημεία θα χρειαστεί να διασχίσετε το ποτάμι, είτε πατώντας σε μικρές ξύλινες γέφυρες είτε σε πέτρες που έχουν τοποθετεί με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίζουν πέρασμα κατά πλάτος του ποταμού. Επομένως, δεν θεωρείται «εύκολη» διαδρομή, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι απευθύνεται μόνο σε έμπειρους πεζοπόρους. Περίπου 800 άτομα διασχίζουν το φαράγγι της Σαμαριάς καθημερινά. Ένας μέσος χρόνος για τη διάσχιση είναι ~6 ώρες, καθώς συνήθως θα χρειαστεί να κάνετε και μερικές στάσεις. Υπάρχουν κάποια σημεία αναψυχής μέσα στο φαράγγι όπου μπορείτε να σταματήσετε για λίγο, να ξεκουραστείτε και να απολαύσετε τη θέα.
Μόλις φτάσουμε στην Αγία Ρουμέλη και τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο ετοιμαζόμαστε για να βυθιστούμε στα μαγευτικά νερά της Αγίας Ρουμέλης.
Νωρίς το βραδάκι μαζευόμαστε προκειμένου να δοκιμάσουμε τις νοστιμιές της κρητικιάς κουζίνας με την τοπική ρακί.
Το πρωί της Κυριακής μετά το πρωινό,
αναχωρούμε με το Καραβάκι για Χώρα Σφακίων η διαδρομή διαρκεί ~1 ώρα.
(Όσοι θέλουν μπορούν να μην ακολουθήσουν και είτε να περπατήσουν στο παραλιακό μονοπάτι Ε3 ή να παραμείνουν σε κάποια από της παραλίες. Θα τους πάρουμε από την χώρα Σφακίων το απόγευμα κατά της 6:00μμ)
Εκεί μας περιμένει το πούλμαν μας που θα μας μεταφέρει στο χωριό Ίμβρο (υψόμετρο 700 μέτρων) προκειμένου να κατέβουμε το ομώνυμο φαράγγι.
Το φαράγγι της Ίμβρου (τμήμα του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4) βρίσκεται στην επαρχία Σφακίων και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο φαράγγι στην Κρήτη, μετά το φαράγγι της Σαμαριάς. Το γραφικό τοπίο και η ερημιά του σε συνδυασμό με τον χαμηλό βαθμό δυσκολίας το καθιστούν ιδανικό για οικογένειες με παιδιά. Το μήκος του φαραγγιού είναι 8,5 χλμ. και η διαδρομή διαρκεί περίπου 2,5 ώρες. Μπορείτε να διασχίσετε το φαράγγι καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και σίγουρα αξίζει να το δείτε. Κατά την άφιξή σας θα συναντήσετε διάφορες διάσημες τοποθεσίες, όπως το “Αεροπλάνο”, τη ” Στενάδα”, το ” Μεσοφάραγκο” και την “Ξεπητήρα”. Το φαράγγι της Ίμβρου αποτελούσε τον δρόμο διαφυγής χιλιάδων συμμαχικών στρατευμάτων που υποχωρούσαν από το βόρειο τμήμα του νησιού. Κατά τη διάρκεια της μάχης της Κρήτης το 1941 τα στρατεύματα κατευθύνθηκαν στη Χώρα Σφακίων για να συλλεχθούν από πλοία.
Στο τέλος του φαραγγιού θα φτάσουμε στο χωριό “Κομιτάδες”, όπου θα μας περιμένει το πούλμαν μας για να μας μεταφέρει στην ίσως ομορφότερη παραλία της Κρήτης το Φραγκοκάστελο.
Αναχώρηση πριν νυχτώσει για την Σούδα με στάση στη Χώρα Σφακίων για να πάρουμε όσους δεν ακολούθησαν, όπου θα πάρουμε το πλοίο για την επιστροφή μας στον Πειραιά νωρίς το πρωί της Δευτέρας (6:30πμ).

Ω.Π.: 4, Β.Δ.: Α

Αρχηγοί: Παπάζογλου Γ. – Τσούπρα Γ.

ΈΝΔΥΣΗ
ΟΡΕΙΝΗ
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Εγγραφή μέλους στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών

Οδηγίες:
1. Αποστολή (Πατήστε για να την κατεβάσετε) Αίτηση εγγραφής μέλους (ταχυδρομικά, fax ή e-mail στις διευθύνσεις της αίτησης).

2. Δύο πρόσφατες φωτογραφίες σχετικής υψηλής ανάλυσης μεγέθους Ταυτότητας.

3. Τραπεζική κατάθεση ποσού 25€ 

στην ALPHA BANK: GR9401401780178002002001714 ή στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR8501710370006037040031122  για την ετήσια συνδρομή.

Να αναγράφετε στην αιτιολογία το Ονοματεπώνυμο του νέου μέλους. 

Παρακαλούμε τα έξοδα Τραπέζης να είναι του Αποστολέα.

4. Τηλεφώνημα στο γραφείο του συλλόγου για επιβεβαίωση λήψης στοιχείων.

Η Εγγραφή μπορεί να γίνει και στα γραφεία του Συλλόγου (Φιλαδελφείας 126, Αχαρναί) με μετρητά ή Χρέωση Κάρτας, καθώς επίσης και σε κάποια Εξόρμηση του Συλλόγου με μετρητά στον Αρχηγό της ανάβασης.

Θυμίζουμε ότι η συμμετοχή στις αναβάσεις είναι δυνατή μόνο στα μέλη του ΕΟΣ Αχαρνών ή στα μέλη άλλων Συλλόγων της Ε.Ο.Ο.Α.

Για επικοινωνία με τον Σύλλογο μπείτε εδώ

ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Κατεβάστε και συμπληρώστε την υπεύθυνη δήλωση.

ΜΕΣΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

Η σχολή ορειβασίας μέσου επιπέδου θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2019 με τις εκδηλώσεις της αναρρίχησης βράχου στο αλπικό πεδίο, θα συνεχιστεί το φθινόπωρο του 2019 και θα ολοκληρωθεί το χειμώνα του 2020 με τις εκδηλώσεις της αναρρίχησης στο μικτό πεδίο.

Η Σχολή είναι πιστοποιημένη από την ΕΟΟΑ και παρέχει τη σχετική βεβαίωση

ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Γιάννης Αποστόλου

Ο παγετώνας στην Ορειβασία

Άγγελος Ορφανάκος

Κατασκευή ρελέ στο αλπικό μικτό πεδίο

Δημήτριος Ζευγώλης

Εναλλακτική προσέγγιση Ορεινών Συγκροτημάτων στον Ευρωπαϊκό Χώρο με Χρήση Ορεινών Σιδηροδρόμων

Κωνσταντίνος Τζώρτζης

Προτεινόμενο περιεχόμενο kit πρώτων βοηθειών αρχηγών αναβάσεων

Τσεμπελίκος Χρήστος

GPS – Glopal Position System

Μουσείο

Ιδρύθηκε το 1977 από τον Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών και εγκαινιάστηκε από την Υπουργό Πολιτισμού και Επιστημών, αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, το 1982.

Με την δημιουργία της “Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αχαρνών”, από μέλη του ΕΟΣΑ, έγινε παραχώρηση ολόκληρου του Μουσείου με 5.000 περίπου εκθέματα (αρχαία και νεότερα).

Σήμερα το Μουσείο λειτουργεί αυτόνομα και έχει στην κατοχή του 12.000 περίπου πολύτιμα εκθέματα. Το κύριο πρόβλημά του είναι η μεγάλη στενότητα χώρου που αντιμετωπίζει, αφού τα εκθέματα είναι πολλά και ο χώρος μικρός.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του μουσείου της ΙΛΕΑ.