Search
Close this search box.
Φόρτωση Εκδηλώσεις

Τύμφη (Δρακόλιμνη 2050μ – Αστράκα 2432μ)

Η Τύμφη, αλλιώς γνωστή και ως «Γκαμήλα» ή «Βουνό του Παπίγκου», βρίσκεται στην Ήπειρο στην περιοχή του Ζαγορίου και έχει χαρακτηριστεί εθνικός δρυμός από το 1973 και προστατευμένος βιότοπος του δικτύου Natura 2000! Ο ορεινός όγκος οριοθετείται από τον ποταμό Αώο, τον Βοϊδομάτη που ρέει μέσα από το Φαράγγι του Βίκου και νότια από το ρέμα του Γυφτόκαμπου.
Οι κορυφές της βγαλμένες από μυθιστόρημα του Τόλκιν διαδέχονται η μία την άλλη και πραγματικά συγκλονίζουν! Ψηλότερες είναι η Γκαμήλα (2.497 μέτρα), η Γκούρα (2.467 μέτρα) και η Αστράκα (2.432 μέτρα).
Οι πλαγιές της είναι κυρίως άδενδρες σε μεγάλο υψόμετρο και χαρακτηρίζονται από έντονο ανάγλυφο, ενώ στα οροπέδια της σχηματίζονται εποχικές και αλπικές λίμνες, με πιο φημισμένη την ονειρική Δρακόλιμνη της Τύμφης!
Η Δρακόλιμνη βρίσκεται σε αλπικό λιβάδι της Τύμφης σε υψόμετρο 2.050 μ., ενώ απλώνεται σε ελλειψοειδές σχήμα σε έκταση περίπου 8 στρεμμάτων δίπλα στον γκρεμό, πάνω από τον Αώο ποταμό. Στα νερά της φιλοξενεί μάλιστα τους αλπικούς Τρίτωνες, που είναι σα να έχουν ξεπηδήσει μόλις μέσα από παραμύθια!
Σύμφωνα με την επιστήμη, οι Δρακόλιμνες είναι απομεινάρια των παγετώνων, ενώ σύμφωνα με το μύθο στις Δρακόλιμνες της Τύμφης και του Σμόλικα κατοικούσαν δύο δράκοι, που είχαν τόσο μεγάλη έχθρα μεταξύ τους, που όταν αγρίευαν πετούσαν βράχους ο ένας στον άλλον!

Σάββατο 17/6: αναχώρηση  για Κόνιτσα . Απο το γεφυρι της Κόνιτσας θαπερπατησουμε σε ενα καταφυτο μονοπατι διπλα στονΑωο μεχρι την Μονη Στομίου. Επιστροφη στην Κλειδωνια όπου θα γίνουν οι διανυκτερεύσεις σε ξενωνα
Ω.Π.: 5, Β.Δ.:α , Υ.Δ.: 600μ.,   Απόσταση:15χλμ.

Κυριακή 18/6: Αναχώρηση απο Κλειδωνιά για Μ. Πάπιγκο. Ανάβαση για δρακόλιμνη κ επιστροφή Μ. Πάπιγκο. Αναλόγως του καιρού θα γίνει και ανάβαση στην Αστράκα. Απόγευμα μετα το φαγητό επιστροφή Αθήνα.

Ω.Π.: 8-9, Β.Δ.:Β, Υ.Δ.: +1.130μ.   Απόσταση: 18χλμ.
Αρχηγοί: Αμπαρτζάκης Κ. – Τζεμπελίκος Χρ.

ΈΝΔΥΣΗ
ΟΡΕΙΝΗ
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Εγγραφή μέλους στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών

Οδηγίες:
1. Αποστολή (Πατήστε για να την κατεβάσετε) Αίτηση εγγραφής μέλους (ταχυδρομικά, fax ή e-mail στις διευθύνσεις της αίτησης).

2. Δύο πρόσφατες φωτογραφίες σχετικής υψηλής ανάλυσης μεγέθους Ταυτότητας.

3. Τραπεζική κατάθεση ποσού 25€ 

στην ALPHA BANK: GR9401401780178002002001714 ή στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR8501710370006037040031122  για την ετήσια συνδρομή.

Να αναγράφετε στην αιτιολογία το Ονοματεπώνυμο του νέου μέλους. 

Παρακαλούμε τα έξοδα Τραπέζης να είναι του Αποστολέα.

4. Τηλεφώνημα στο γραφείο του συλλόγου για επιβεβαίωση λήψης στοιχείων.

Η Εγγραφή μπορεί να γίνει και στα γραφεία του Συλλόγου (Φιλαδελφείας 126, Αχαρναί) με μετρητά ή Χρέωση Κάρτας, καθώς επίσης και σε κάποια Εξόρμηση του Συλλόγου με μετρητά στον Αρχηγό της ανάβασης.

Θυμίζουμε ότι η συμμετοχή στις αναβάσεις είναι δυνατή μόνο στα μέλη του ΕΟΣ Αχαρνών ή στα μέλη άλλων Συλλόγων της Ε.Ο.Ο.Α.

Για επικοινωνία με τον Σύλλογο μπείτε εδώ

ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Κατεβάστε και συμπληρώστε την υπεύθυνη δήλωση.

ΜΕΣΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

Η σχολή ορειβασίας μέσου επιπέδου θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2019 με τις εκδηλώσεις της αναρρίχησης βράχου στο αλπικό πεδίο, θα συνεχιστεί το φθινόπωρο του 2019 και θα ολοκληρωθεί το χειμώνα του 2020 με τις εκδηλώσεις της αναρρίχησης στο μικτό πεδίο.

Η Σχολή είναι πιστοποιημένη από την ΕΟΟΑ και παρέχει τη σχετική βεβαίωση

ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Γιάννης Αποστόλου

Ο παγετώνας στην Ορειβασία

Άγγελος Ορφανάκος

Κατασκευή ρελέ στο αλπικό μικτό πεδίο

Δημήτριος Ζευγώλης

Εναλλακτική προσέγγιση Ορεινών Συγκροτημάτων στον Ευρωπαϊκό Χώρο με Χρήση Ορεινών Σιδηροδρόμων

Κωνσταντίνος Τζώρτζης

Προτεινόμενο περιεχόμενο kit πρώτων βοηθειών αρχηγών αναβάσεων

Τσεμπελίκος Χρήστος

GPS – Glopal Position System

Μουσείο

Ιδρύθηκε το 1977 από τον Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών και εγκαινιάστηκε από την Υπουργό Πολιτισμού και Επιστημών, αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, το 1982.

Με την δημιουργία της “Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αχαρνών”, από μέλη του ΕΟΣΑ, έγινε παραχώρηση ολόκληρου του Μουσείου με 5.000 περίπου εκθέματα (αρχαία και νεότερα).

Σήμερα το Μουσείο λειτουργεί αυτόνομα και έχει στην κατοχή του 12.000 περίπου πολύτιμα εκθέματα. Το κύριο πρόβλημά του είναι η μεγάλη στενότητα χώρου που αντιμετωπίζει, αφού τα εκθέματα είναι πολλά και ο χώρος μικρός.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του μουσείου της ΙΛΕΑ.