Loading Events

Στρόπωνες – Χιλιαδού

Κυριακή, 13 Ιουλίου 2025

 

Ξεκινάμε από το χωριό Στρόπωνες στις παρυφές του όρους Δίρφη στην ανατολική Εύβοια και σε υψόμετρο 330μ. Οι ντόπιοι πιστεύουν πως ονομάστηκε έτσι από το “τρυπώνω μέσα σε μια περιοχή”, καθώς το μέρος είναι κρυφό και κατάλληλο για να κρυφτεί κάποιος.

Από την πλατεία του χωριού διανύουμε τα πρώτα μέτρα της διαδρομής μέσα στον οικισμό, για να συνεχίσουμε στην καταπράσινη διαδρομή μας περνώντας τη μικρή γέφυρα και κατηφορίζοντας στην κοίτη του ποταμού Στροπωνιάτη, με το αρχαίο όνομα Διρφωσσός, που σημαίνει «ποτάμι που πηγάζει από τη Δίρφη και το Ξηροβούνι».

Η διαδρομή είναι παραποτάμια με αρκετά διασκεδαστικά περάσματα από τη μία όχθη στην άλλη, είτε από βράχια είτε διασχίζοντας το νερό (γι αυτό θα χρειαστεί να έχετε ένα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια)

Πρόκειται για μια δροσερή διαδρομή κάτω από τη σκιά αιωνόβιων πλατάνων, με βραχώδεις σχηματισμούς που η φύση έχει σμιλέψει με απίστευτη ομορφιά.

Προς το τέλος της διαδρομής συνεχίζουμε για λίγο σε αγροτικό δρόμο έχοντας σκιά από πλατάνια, κερασιές και καρυδιές, όπου στο τέλος του θα μας περιμένει το πούλμαν Στη συνέχεια κατεβαίνουμε στην ξακουστή παραλία της Χιλιαδούς, όπου το τοπίο αλλάζει τελείως με το γαλάζιο του Αιγαίου να ξεπροβάλλει μπροστά μας.

Η παραλία με το ψιλό βοτσαλάκι είναι μεγάλη, πλατιά και περίπου στη μέση έχει κάποια σκόρπια βράχια. Στη βόρεια πλευρά της χωρίζεται από έναν επιβλητικό τεράστιο κάθετο βράχο, ενώ μέσα στη θάλασσα στο σημείο αυτό υπάρχει το Χιλιαδονήσι, που το χειμώνα σε μεγάλη θαλασσοταραχή σχεδόν σκεπάζεται από τα κύματα.

Αρκετά χρόνια πίσω, η Χιλιαδού ήταν ορμητήριο πειρατών, ενώ κάποιοι από τους ντόπιους ισχυρίζονται ότι είναι απόγονοί τους.

 

ΩΠ: 4, ΥΔ:+40, -370, ΒΔ: Α, ΑΠ: 8χλμ.

Προσοχή: Δηλώσεις συμμετοχής ΜΟΝΟ ηλεκτρονικά εδώ: https://www.eosacharnon-dilosi.gr/

Αρχηγοί: Παπάζογλου Γιώργος – Λούης Αλέξης

ΈΝΔΥΣΗ
ΟΡΕΙΝΗ
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Εγγραφή μέλους στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών

Οδηγίες:
1. Αποστολή (Πατήστε για να την κατεβάσετε) Αίτηση εγγραφής μέλους (ταχυδρομικά, fax ή e-mail στις διευθύνσεις της αίτησης).

2. Δύο πρόσφατες φωτογραφίες σχετικής υψηλής ανάλυσης μεγέθους Ταυτότητας.

3. Τραπεζική κατάθεση ποσού 25€ 

στην ALPHA BANK: GR9401401780178002002001714 ή στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR8501710370006037040031122  για την ετήσια συνδρομή.

Να αναγράφετε στην αιτιολογία το Ονοματεπώνυμο του νέου μέλους. 

Παρακαλούμε τα έξοδα Τραπέζης να είναι του Αποστολέα.

4. Τηλεφώνημα στο γραφείο του συλλόγου για επιβεβαίωση λήψης στοιχείων.

Η Εγγραφή μπορεί να γίνει και στα γραφεία του Συλλόγου (Φιλαδελφείας 126, Αχαρναί) με μετρητά ή Χρέωση Κάρτας, καθώς επίσης και σε κάποια Εξόρμηση του Συλλόγου με μετρητά στον Αρχηγό της ανάβασης.

Θυμίζουμε ότι η συμμετοχή στις αναβάσεις είναι δυνατή μόνο στα μέλη του ΕΟΣ Αχαρνών ή στα μέλη άλλων Συλλόγων της Ε.Ο.Ο.Α.

Για επικοινωνία με τον Σύλλογο μπείτε εδώ

ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Κατεβάστε και συμπληρώστε την υπεύθυνη δήλωση.

ΜΕΣΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

Η σχολή ορειβασίας μέσου επιπέδου θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2019 με τις εκδηλώσεις της αναρρίχησης βράχου στο αλπικό πεδίο, θα συνεχιστεί το φθινόπωρο του 2019 και θα ολοκληρωθεί το χειμώνα του 2020 με τις εκδηλώσεις της αναρρίχησης στο μικτό πεδίο.

Η Σχολή είναι πιστοποιημένη από την ΕΟΟΑ και παρέχει τη σχετική βεβαίωση

ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Γιάννης Αποστόλου

Ο παγετώνας στην Ορειβασία

Άγγελος Ορφανάκος

Κατασκευή ρελέ στο αλπικό μικτό πεδίο

Δημήτριος Ζευγώλης

Εναλλακτική προσέγγιση Ορεινών Συγκροτημάτων στον Ευρωπαϊκό Χώρο με Χρήση Ορεινών Σιδηροδρόμων

Κωνσταντίνος Τζώρτζης

Προτεινόμενο περιεχόμενο kit πρώτων βοηθειών αρχηγών αναβάσεων

Τσεμπελίκος Χρήστος

GPS – Glopal Position System

Μουσείο

Ιδρύθηκε το 1977 από τον Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών και εγκαινιάστηκε από την Υπουργό Πολιτισμού και Επιστημών, αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, το 1982.

Με την δημιουργία της “Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αχαρνών”, από μέλη του ΕΟΣΑ, έγινε παραχώρηση ολόκληρου του Μουσείου με 5.000 περίπου εκθέματα (αρχαία και νεότερα).

Σήμερα το Μουσείο λειτουργεί αυτόνομα και έχει στην κατοχή του 12.000 περίπου πολύτιμα εκθέματα. Το κύριο πρόβλημά του είναι η μεγάλη στενότητα χώρου που αντιμετωπίζει, αφού τα εκθέματα είναι πολλά και ο χώρος μικρός.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του μουσείου της ΙΛΕΑ.