Search
Close this search box.
Loading Events

Πρωτομαγιά στη Σίφνο

Η Σίφνος ανήκει στις Δυτικές Κυκλάδες και τα πιο κοντινά της νησιά είναι η Κίμωλος, η Μήλος και η Σέριφος. Η έκτασή της είναι περίπου 74 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η ακτογραμμή της 76 χιλιόμετρα. Το ψηλότερο σημείο του νησιού, ο Προφήτης Ηλίας, βρίσκεται στα 682 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.
Για το μέγεθός της, η Σίφνος έχει ένα πολύ πλούσιο περιβάλλον. Χωρίζεται σε τρεις περιοχές με βάση τα χαρακτηριστικά τους: α) η περιοχή με τους κατάλευκους οικισμούς, τις καλλιέργειες και τις αμέτρητες πεζούλες, β) την περιοχή Natura 2000, η οποία είναι απολύτως άγρια και ανεξερεύνητη, χωρίς τη δυνατότητα προσέγγισής της με μηχανοκίνητο μέσο, και γ) το βόρειο τμήμα του νησιού που είναι χαρακτηριστικά στεγνό, με χαμηλή βλάστηση και ιδιαίτερα πετρώδες έδαφος.
Ο καλύτερος τρόπος εξερεύνησης του νησιού είναι με τα πόδια, αξιοποιώντας τα αμέτρητα μονοπάτια. Τα περισσότερα εξ’ αυτών είναι εύκολα στο περπάτημα και προσφέρουν τη δυνατότητα να γνωρίσει ο πεζοπόρος σε βάθος τον φυσικό πλούτο του νησιού, τα ιστορικά και πολιτισμικά του στοιχεία, αλλά και τους ιδιαίτερα φιλόξενους Σιφνιούς!
Στα μονοπάτια της γραφικής Σίφνου, σε ένα νησί ιδιαίτερου χαρακτήρα όπου το ορεινό ανάγλυφο με τις αναβαθμίδες τα ξωκλήσια, τις ελιές και τους κέδρους δένει με την αρχιτεκτονική των κτισμάτων, τις ζωντανές παραδόσεις, τον πολιτισμό και τα μοναδικής νοστιμιάς εδέσματα που σε γυρνάνε πίσω στον χρόνο και ξανά σε αυτόν τον τόπο…
Η διαμονή μας θα είναι στον Αρτεμώνα το χωριό με τα νεοκλασικά αρχοντικά βγαλμένα από μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα.

Σάββατο 29 Απριλίου
Η συνάντησή μας θα είναι στο λιμάνι του Πειραιά το Σάββατο πρωί στις 6:15πμ. προκειμένου να παραλάβουμε τα εισιτήρια κτλ
Αναχώρηση στις 7:00πμ
Άφιξη με το πλοίο Σολωμός 12:30 στις Καμάρες Σίφνου όπου θα μας περιμένει πούλμαν για το Ξενοδοχείο Αρτεμών. Αφού κάνουμε check in και αφήσουμε τα πράγματά μας θα σας περιμένει το πούλμαν στο Parking για ένα 5ωρο Island Tour.

1:30μμ Η ξενάγηση μας ξεκινά από το παραδοσιακό χωριό του Αρτεμώνα, σχεδόν ανέγγιχτο από την μοντέρνα ζωή, περπατώντας θα δούμε την παλιά αριστοκρατική γειτονιά και θα θαυμάσουμε τις νεοκλασικές επαύλεις, χτισμένες πριν από περισσότερα από 200 χρόνια, βαμμένες με παραδοσιακά Κυκλαδικά χρώματα. Συνεχίζοντας την εξερεύνησή μας στον Αρτεμώνα, θα βρεθούμε στο πιο σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της Σίφνου: την Μυκηναϊκή  Ακρόπολη. Η Ακρόπολη, βρίσκεται στην κορυφή του λόφου του «Κάστρου του Αϊ-Δριά», είναι η καλύτερα διατηρημένη Μυκηναϊκή οχυρωματική θέση σε ολόκληρο το σύμπλεγμα των Κυκλάδων. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως μεγάλο μέρος μυκηναϊκού τείχους του 12ου αιώνα π.Χ.. Μέσα σε αυτό υπάρχουν τα ερείπια πέντε κατοικιών. Εντός του Μουσείου φιλοξενούνται τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν κατά τις ανασκαφές. Κοντά στον αρχαιολογικό
χώρο βρίσκεται η πανέμορφη εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, κτισμένη το 1701, με μοναδική θέα στο Αιγαίο και στους γύρω οικισμούς της.
Κατόπιν έχοντας πορεία προς Ανατολικά θα επισκεφθούμε το ιστορικό χωριό Κάστρο, την πιο γραφική περιοχή της Σίφνου. Η ζωή εκεί συνεχίζεται αυτόνομα από τους προϊστορικούς χρόνους, βρίσκεται στην κορυφή ενός πετρώδους υψιπέδου με απόκρημνες βουνοπλαγιές και μοναδική πανοραμική θέα στα γύρω νησιά. Το χωριό του Κάστρου ήταν πρωτεύουσα του νησιού μέχρι το 1836. Στα νότια του λόφου βρίσκεται η Σεράλια, το αρχαίο λιμάνι της Σίφνου. Θα περπατήσουμε μέσα στα πανέμορφα σοκάκια του Κάστρου και θα περάσουμε από το Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο περιλαμβάνει εκθέματα 1ου – 6ου αιώνα π.Χ.
Στην συνέχεια πηγαίνοντας προς Νότια θα επισκεφτούμε το ακρωτήρι της Χρυσοπηγής, ο βράχος με το μοναστήρι της Παναγιάς, η οποία έχει ανακηρυχθεί προστάτιδα του νησιού από το 1964 μ.Χ., είναι από τα πιο ωραία και φημισμένα σημεία του νησιού.
Στάση για φαγητό στο Πλατύ Γιαλό ή στο Βαθύ
Τελευταίος προορισμός η Απολλωνία, παραδοσιακός οικισμός και πρωτεύουσα του νησιού. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε τρεις απαλόγραμμους λόφους με μία πανέμορφη, παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Παντού ο λιτός διάκοσμος προσφέρει ένα σύνολο μοναδικής αισθητικής αξίας.
20:30 Επιστροφή στο ξενοδοχείο

Κυριακή 30 Απριλίου
Πρωινό στο ξενοδοχείο
8:00πμ Ξεκινάμε από το Ξενοδοχείο όπου ακολουθώντας το καλντερίμι Αρτεμώνα – Άνω Πετάλι φτάνουμε στην Απολλωνία την οποία διασχίζουμε για να επισκεφτούμε το Μοναστήρι Φυρόγια
Στην συνέχεια ακολουθούμε το μονοπάτι για την Αρχαία Ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα
Το μονοπάτι αυτό είναι μια μικρή ανηφορική διαδρομή που ενώνει τον αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Ανδρέα με τα Φυρόγια. Ανηφορίζοντας, θα περάσουμε από πολύ παλιές αναβαθμίδες (πεζούλες). Κάποιες από αυτές σίγουρα καλλιεργούνταν από τα νεολιθικά χρόνια, καθώς η περιοχή είναι διάσπαρτη με θραύσματα οψιανών λίθων. Αυτό σημαίνει πως τα κτήματα αυτά καλλιεργούνταν για πάνω από 4500 χρόνια!
Από το μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα σημείο με υπέροχη θέα, η διαδρομή κατηφορίζει το λόφο.
Περνώντας από όμορφες καλλιεργούμενες εκτάσεις, το μονοπάτι σύντομα προσεγγίζει την Ιερά Μονή Βρύσης (16ος αιώνας). Είναι το μοναδικό ανδρικό μοναστήρι της Σίφνου.
Από εκεί, λίγα μέτρα περπάτημα πάνω στον κεντρικό δρόμο του νησιού (θέλει ιδιαίτερη προσοχή) και αρχίζει εκ νέου η διαδρομή να συναρπάζει! (το ωραιότερο κομμάτι της διαδρομής με εκπληκτική θέα στο Κάστρο). Κατηφορίζετε τώρα το ρέμα Ερκειές, ένα από τα πιο σημαντικά ρέματα της Σίφνου. Σε κάποιο σημείο θα περάσετε απέναντι το ρέμα. Με λίγη προσοχή, θα διακρίνετε τα υπολλείματα από έναν παλιό αγωγό νερού, ο οποίος τροφοδοτούσε το νερόμυλο που βρίσκεται παρακάτω. Μετά τη σύντομη ανηφόρα, το μονοπάτι κινείται σε σταθερό ύψος και από εκεί θα μπορέσετε να διακρίνετε τον εντυπωσιακό πύργο νερού του νερόμυλου, που στέκει ακόμα σχεδόν άθικτος!
Κατηφορίζοντας αργά, η θέα του Κάστρου θα ξεδιπλωθεί μπροστά σας. Λίγες εκατοντάδες μέτρα ακόμη, μια μικρή ανηφόρα με σκαλοπάτια, και θα φτάσετε στον οικισμό. Το Κάστρο κατοικείται από την αρχαιότητα. Ήταν η πρωτεύουσα της Σίφνου έως το 1836. Τα περισσότερα κτίσματα που διακρίνονται σήμερα χρονολογούνται από την εποχή των Βενετών! Σας συμβουλεύουμε να περιηγηθείτε στα στενά γραφικά σοκάκια του οικισμού, όπου θα μπορέσετε να δείτε τμήματα από αρχαίες κολώνες, ρωμαϊκές σαρκοφάγους, οικόσημα και αρχαία τείχη! Από το Κάστρο, το μονοπάτι συνεχίζει πάνω από την ακτή, έως την γραφική εκκλησία της Παναγίας Πουλάτης, σημείο μαγευτικό. Προτείνουμε να κάνετε μια μικρή στάση, γιατί η ανηφόρα που ακολουθεί είναι αρκετά μεγάλη. Το μονοπάτι εισέρχεται αρχικά στον οικισμό του Αγίου Λουκά, και από εκεί στον Αρτεμώνα που είναι το τέρμα της διαδρομής, η οποία είναι ένα πραγματικό ταξίδι στο χρόνο!
Η διαδρομή χαρακτηρίζεται εύκολη προς μέτρια 2/5 και ονομάζεται “Οι διαχρονικές Πρωτεύουσες” είναι διάρκειας περίπου 6 ώρες και η απόσταση είναι 11,5χλμ

Δευτέρα 31 Μαίου
Πρωινό στο Ξενοδοχείο
Ελεύθερη μέρα για βόλτα στον αρχοντικό Αρτεμώνα με τα νεοκλασικά σπίτια του 19ου αιώνα.
1:30 αναχώρηση με πούλμαν για το λιμάνι
14:50 Αναχώρηση για Πειραιά
Άφιξη 20:30

Αρχηγοί: Λούης Αλέξης, Παπάζογλου Γιώργος

Η προσφορά περιλαμβάνει:
Ακτοπλοϊκά εισιτήρια
Διαμονή με Πρωινό
Μεταφορά από και προς το λιμάνι της Σίφνου
Ξενάγηση στη Σίφνο με πούλμαν από ξεναγό

Η τιμή είναι 210 € το άτομο σε δίκλινο δωμάτιο και 250 € σε μονόκλινο
Προκαταβολή ως 10 Απριλίου με  Τραπεζική κατάθεση 100 ευρώ
και αιτιολογία ΣΙΦΝΟΣ και ΕΠΙΘΕΤΟ στους παρακάτω λογαριασμούς του ΕΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR8501710370006037040031122
ALPHA BANK: GR9401401780178002002001714

ΈΝΔΥΣΗ
ΟΡΕΙΝΗ
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Εγγραφή μέλους στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών

Οδηγίες:
1. Αποστολή (Πατήστε για να την κατεβάσετε) Αίτηση εγγραφής μέλους (ταχυδρομικά, fax ή e-mail στις διευθύνσεις της αίτησης).

2. Δύο πρόσφατες φωτογραφίες σχετικής υψηλής ανάλυσης μεγέθους Ταυτότητας.

3. Τραπεζική κατάθεση ποσού 25€ 

στην ALPHA BANK: GR9401401780178002002001714 ή στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR8501710370006037040031122  για την ετήσια συνδρομή.

Να αναγράφετε στην αιτιολογία το Ονοματεπώνυμο του νέου μέλους. 

Παρακαλούμε τα έξοδα Τραπέζης να είναι του Αποστολέα.

4. Τηλεφώνημα στο γραφείο του συλλόγου για επιβεβαίωση λήψης στοιχείων.

Η Εγγραφή μπορεί να γίνει και στα γραφεία του Συλλόγου (Φιλαδελφείας 126, Αχαρναί) με μετρητά ή Χρέωση Κάρτας, καθώς επίσης και σε κάποια Εξόρμηση του Συλλόγου με μετρητά στον Αρχηγό της ανάβασης.

Θυμίζουμε ότι η συμμετοχή στις αναβάσεις είναι δυνατή μόνο στα μέλη του ΕΟΣ Αχαρνών ή στα μέλη άλλων Συλλόγων της Ε.Ο.Ο.Α.

Για επικοινωνία με τον Σύλλογο μπείτε εδώ

ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Κατεβάστε και συμπληρώστε την υπεύθυνη δήλωση.

ΜΕΣΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

Η σχολή ορειβασίας μέσου επιπέδου θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2019 με τις εκδηλώσεις της αναρρίχησης βράχου στο αλπικό πεδίο, θα συνεχιστεί το φθινόπωρο του 2019 και θα ολοκληρωθεί το χειμώνα του 2020 με τις εκδηλώσεις της αναρρίχησης στο μικτό πεδίο.

Η Σχολή είναι πιστοποιημένη από την ΕΟΟΑ και παρέχει τη σχετική βεβαίωση

ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Γιάννης Αποστόλου

Ο παγετώνας στην Ορειβασία

Άγγελος Ορφανάκος

Κατασκευή ρελέ στο αλπικό μικτό πεδίο

Δημήτριος Ζευγώλης

Εναλλακτική προσέγγιση Ορεινών Συγκροτημάτων στον Ευρωπαϊκό Χώρο με Χρήση Ορεινών Σιδηροδρόμων

Κωνσταντίνος Τζώρτζης

Προτεινόμενο περιεχόμενο kit πρώτων βοηθειών αρχηγών αναβάσεων

Τσεμπελίκος Χρήστος

GPS – Glopal Position System

Μουσείο

Ιδρύθηκε το 1977 από τον Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών και εγκαινιάστηκε από την Υπουργό Πολιτισμού και Επιστημών, αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, το 1982.

Με την δημιουργία της “Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αχαρνών”, από μέλη του ΕΟΣΑ, έγινε παραχώρηση ολόκληρου του Μουσείου με 5.000 περίπου εκθέματα (αρχαία και νεότερα).

Σήμερα το Μουσείο λειτουργεί αυτόνομα και έχει στην κατοχή του 12.000 περίπου πολύτιμα εκθέματα. Το κύριο πρόβλημά του είναι η μεγάλη στενότητα χώρου που αντιμετωπίζει, αφού τα εκθέματα είναι πολλά και ο χώρος μικρός.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του μουσείου της ΙΛΕΑ.