Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

Παρνασσός: Καταράκτης Τρύπης

31 Μαρτίου 2024

Μια εντυπωσιακή διαδρομή για τους λάτρεις της φύσης! Στην χαράδρα της Βελίτσας, στον βορειοανατολικό Παρνασσό και σε υψόμετρο 1.250 μέτρων, πηγάζουν οι εντυπωσιακοί Καταρράκτες της Τρύπης. Πρόκειται για δύο παράλληλους καταρράκτες έναν μικρό και έναν μεγαλύτερο. Το νερό του μικρού καταρράκτη πηγάζει μέσα από μία μεγάλη τρύπα στα βράχια, εξού και η ονομασία «Τρύπη». Ο πιο μεγάλος καταρράκτης έχει συνολικό ύψος 82 μέτρων. Οι καταρράκτες βρίσκονται ανάμεσα στις ψηλές κορυφές Λιάκουρα και Καλόγηρο, κορυφές, οι οποίες ξεπερνούν τα 2.000 μέτρα! Πρόκειται για μια πραγματικά εντυπωσιακή τοποθεσία με οργιώδη βλάστηση περιστοιχισμένη από τις επιβλητικές κορυφές. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα μέρη στην Ελλάδα που θυμίζει ζούγκλα κάποιου εξωτικού τροπικού προορισμού. Η πεζοπορία θα πραγματοποιηθεί με δυο επιλογές: Πεζοπορική Ομάδα Α, Ορειβατική Ομάδα Β.

Η πεζοπορία θα ξεκινήσει από την Άνω Τιθωρέα στο άγαλμα του Οδυσσέα Ανδρούτσου , ακολουθούμε το μονοπάτι διασχίζουμε το φαράγγι Καχάλα και φτάνουμε στο εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννη. Από αυτό το σημείο η βλάστηση αλλάζει και πλέον κυριαρχεί η κεφαλληνιακή ελάτη. Η πορεία μας συνεχίζετε μέχρι τα Διπόταμα. Πρόκειται για μία μαγευτική κοιλάδα στο σημείο που σμίγουν δύο ρέματα στην καρδιά της χαράδρας της Βελίτσας. Αυτό θα είναι και το σημείο ξεκούρασης και τερματισμού της μικρής διαδρομής και θα γίνει και ο διαχωρισμός των δύο ομαδων.

Ομάδα Α: Πεζοπορική διαδρομή. Από Άνω Τιθωρέα μέχρι Διπόταμα.

Ω.Π.: 4, Β.Δ.: Α, Υ.Δ.: +430 μ., -430μ.

Ομάδα Β: Ορειβατική Ομάδα, μόνο για ορειβάτες που έχουν συνηθίσει την έκθεση στο κενό. Συνεχίζουμε σε ανηφορικό μονοπάτι ,στη διαδρομή συναντάμε ένα βράχο τον οποίο ανεβαίνουμε με τη βοήθεια του αγωγού νερού και σταθερού σχοινιού. Η διαδρομή συνεχίζεται με ηπιότερη πλέον κλίση. Μετά από περίπου 20’ συναντάμε έναν κατακόρυφο βράχο ύψους περίπου 20μ. στον οποίο υπάρχει μία σιδερένια σκάλα. Το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής είναι στην ουσία τραβέρσα ήπιας κλίσης. Λίγο πριν το καταρράκτη σε ένα μικρό τμήμα το μονοπάτι γίνεται πολύ στενό, ενώ υπάρχει συρματόσχοινο στον βράχο για βοήθεια και ασφάλεια. Εδώ είναι απαραίτητη η χρήση κράνους και μποντριέ (για το πέρασμα με το συρματόσχοινο).

Ω.Π.: 6, Β.Δ.: Β+, Υ.Δ.: +750 μ., -750μ.

Αναχώρηση: 6:30π.μ. από Ομόνοια 7:00π.μ. από Αχαρνές 7:15π.μ. από Καλυφτάκη. Απαραίτητος Εξοπλισμός: Σακίδιο ημέρας , νερό, σνακ , μποτάκια πεζοπορίας, κράνος, μποντριέ, μπατόν , αδιάβροχο , προσωπικό φαρμακείο -επιπλέον ρουχισμός και παπούτσια για την επιστροφή (θα παραμείνουν στο πούλμαν).

Αρχηγοί: Κύρκος Ηλίας, Παπαγεωργίου Κώστας

Προσοχή: Δηλώσεις συμμετοχής ΜΟΝΟ ηλεκτρονικά εδώ: https://www.eosacharnon-dilosi.gr/

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
31 Μαρτίου 2024
Κατηγορία Εκδήλωση:
ΈΝΔΥΣΗ
ΟΡΕΙΝΗ
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Εγγραφή μέλους στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών

Οδηγίες:
1. Αποστολή (Πατήστε για να την κατεβάσετε) Αίτηση εγγραφής μέλους (ταχυδρομικά, fax ή e-mail στις διευθύνσεις της αίτησης).

2. Δύο πρόσφατες φωτογραφίες σχετικής υψηλής ανάλυσης μεγέθους Ταυτότητας.

3. Τραπεζική κατάθεση ποσού 25€ 

στην ALPHA BANK: GR9401401780178002002001714 ή στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR8501710370006037040031122  για την ετήσια συνδρομή.

Να αναγράφετε στην αιτιολογία το Ονοματεπώνυμο του νέου μέλους. 

Παρακαλούμε τα έξοδα Τραπέζης να είναι του Αποστολέα.

4. Τηλεφώνημα στο γραφείο του συλλόγου για επιβεβαίωση λήψης στοιχείων.

Η Εγγραφή μπορεί να γίνει και στα γραφεία του Συλλόγου (Φιλαδελφείας 126, Αχαρναί) με μετρητά ή Χρέωση Κάρτας, καθώς επίσης και σε κάποια Εξόρμηση του Συλλόγου με μετρητά στον Αρχηγό της ανάβασης.

Θυμίζουμε ότι η συμμετοχή στις αναβάσεις είναι δυνατή μόνο στα μέλη του ΕΟΣ Αχαρνών ή στα μέλη άλλων Συλλόγων της Ε.Ο.Ο.Α.

Για επικοινωνία με τον Σύλλογο μπείτε εδώ

ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Κατεβάστε και συμπληρώστε την υπεύθυνη δήλωση.

ΜΕΣΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

Η σχολή ορειβασίας μέσου επιπέδου θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2019 με τις εκδηλώσεις της αναρρίχησης βράχου στο αλπικό πεδίο, θα συνεχιστεί το φθινόπωρο του 2019 και θα ολοκληρωθεί το χειμώνα του 2020 με τις εκδηλώσεις της αναρρίχησης στο μικτό πεδίο.

Η Σχολή είναι πιστοποιημένη από την ΕΟΟΑ και παρέχει τη σχετική βεβαίωση

ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Γιάννης Αποστόλου

Ο παγετώνας στην Ορειβασία

Άγγελος Ορφανάκος

Κατασκευή ρελέ στο αλπικό μικτό πεδίο

Δημήτριος Ζευγώλης

Εναλλακτική προσέγγιση Ορεινών Συγκροτημάτων στον Ευρωπαϊκό Χώρο με Χρήση Ορεινών Σιδηροδρόμων

Κωνσταντίνος Τζώρτζης

Προτεινόμενο περιεχόμενο kit πρώτων βοηθειών αρχηγών αναβάσεων

Τσεμπελίκος Χρήστος

GPS – Glopal Position System

Μουσείο

Ιδρύθηκε το 1977 από τον Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών και εγκαινιάστηκε από την Υπουργό Πολιτισμού και Επιστημών, αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, το 1982.

Με την δημιουργία της “Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αχαρνών”, από μέλη του ΕΟΣΑ, έγινε παραχώρηση ολόκληρου του Μουσείου με 5.000 περίπου εκθέματα (αρχαία και νεότερα).

Σήμερα το Μουσείο λειτουργεί αυτόνομα και έχει στην κατοχή του 12.000 περίπου πολύτιμα εκθέματα. Το κύριο πρόβλημά του είναι η μεγάλη στενότητα χώρου που αντιμετωπίζει, αφού τα εκθέματα είναι πολλά και ο χώρος μικρός.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του μουσείου της ΙΛΕΑ.