Search
Close this search box.
Loading Events

Πάσχα στη Νάξο

Πάσχα στη Νάξο
5 ημέρες 4 διανυκτερεύσεις 
Εκδρομές βόλτες και πεζοπορίες στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων
Η Νάξος είναι το πρώτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων, με έκταση 429,79 τ.χλμ. Πρωτεύουσα της Νάξου είναι η Χώρα (Νάξος), με 7.070 κατοίκους (απογραφή 2011). Κατά την παράδοση, οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν οι Θράκες και οι Πελασγοί. Αργότερα ήρθαν οι Κάρες, με αρχηγό τον Νάξο, στον οποίο και αποδίδεται το όνομα του νησιού. Υπήρξε το κέντρο του αρχαϊκού κυκλαδικού πολιτισμού. Το νησί είναι γνωστό ως πηγή σμύριδας, ενός πετρώματος πλούσιου σε κορούνδιο, το οποίο μέχρι τη σύγχρονη εποχή ήταν ένα από τα καλύτερα διαθέσιμα λειαντικά.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ

Αναχώρηση την Μεγάλη Πέμπτη 21/4 το απόγευμα από Πειραιά για Νάξο
Άφιξη στη Νάξο τακτοποίηση σε ξενοδοχείο σε κεντρικό σημείο στην Χώρα Νάξου
Μεγάλη Παρασκευή 22/4
Πρωινό και στη συνέχεια αναχώρηση με πούλμαν για ξενάγηση της Νάξου
Περιγραφή ξενάγησης
Ξεκινάμε από τη Χώρα, το πρώτο χωριό που συναντάμε είναι το Γαλανάδο, έξω από το οποίο υψώνεται ο πύργος του Μπελόνια. Πρώτη στάση το μικρό χωριό Δαμαλάς, όπου μπορούμε να επισκεφτούμε ένα παραδοσιακό εργαστήριο κεραμοποιίας και ένα αναπαλαιωμένο παραδοσιακό ελαιοτριβείο. Συνεχίζουμε προς την ενδοχώρα στην κοιλάδα της Τραγαίας και επισκεπτόμαστε το Χαλκί, με τη βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Πρωτόθρονης και το αποστακτήριο κίτρου στο οποίο παράγεται το ομώνυμο λικέρ.
Ακολουθεί επίσκεψη στην Παναγία τη Δροσιανή κοντά στο χωριό Μονή, σημαντικό μνημείο της παλαιοχριστιανικής περιόδου με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες. Η εκκλησία θεωρείται η παλαιότερη των Βαλκανίων.
Επόμενη στάση η Απείρανθος με τα μαρμάρινα καλντερίμια. Έχει 4 μουσεία: το Αρχαιολογικό, με ευρήματα κυρίως της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου, το Γεωλογικό, με 2.000 εκθέματα από την φύση της Νάξου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με συλλογή από την πανίδα της περιοχής και ένα μικρό ενυδρείο, καθώς και το Λαογραφικό, με παραδοσιακά εκθέματα.
Στη συνέχεια περνώντας από τα χωριά Κόρωνος, Σκαδό και Μέση, φτάνουμε στο βορειότερο χωριό του νησιού, τον Απόλλωνα, όπου υπάρχει ένα μεγαλειώδες ημιτελές άγαλμα Κούρου. Επιστρέφουμε στη Χώρα ακολουθώντας τη βορειοδυτική παραθαλάσσια διαδρομή, περνάμε από τον Πύργο της Αγιάς, το Μοναστήρι της Φανερωμένης (17ος αι.) και τα χωριά Εγγαρές και Γαλήνη όπου θα σταματήσουμε και για φαγητό. Επιστροφή στη Χώρα.
Μεγάλη Παρασκευή και στα 90 μέτρα από το ξενοδοχείο βρίσκεται η εκκλησία της Παντάνασσας όπου μπορούμε να παρακολουθήσουμε την ακολουθία του Επιταφίου.
Μεγάλο Σάββατο 23/4
Πρωινό και στη συνέχεια με πούλμαν πάμε στο κεφαλοχώρι της Νάξου το Φιλώτι, για να ανέβουμε στην κορυφή του Ζάς (1001 μέτρα).
Η διαδρομή μας θα είναι κυκλική
Φιλώτι – Παναγιά Φιλωτίτισσα – Πύργος του Μπαρότζι – Εκκλησία Αγίας Ειρήνης – Παρεκκλήσι Αγίας Μαρίνα – Πηγή Λευγάσα – ΚΟΡΥΦΗ ΖΑ (1001 μέτρα) – Σπήλαιο Ζα – Πηγή Κρήνη Αριών – Φιλώτι
Ξεκινώντας στις ανατολικές παρυφές του Φιλωτίου, περνάμε από την Παναγιά Φιλωτίτισσα, τον Πύργο του Μπαρότζι και στη συνέχεια η διαδρομή ανηφορίζει από το ναΐσκο της Αγίας Ειρήνης σε βουνοπλαγιά με πλούσια δενδρώδη βλάστηση και αμπελοκαλλιέργειες. Φτάνοντας στο παρεκκλήσι της Αγίας Μαρίνας, ο περιηγητής βρίσκεται ήδη στις υπώρειες του Ζά, του υψηλότερου βουνού των Κυκλάδων. Η ανοδική πορεία διέρχεται από την πηγή της Λευγάσας και τη χαραγμένη σε βράχο αρχαία επιγραφή «Όρος Διός Μηλωσίου». Η ανάβαση στην κορυφή (1001 μέτρα) προσφέρει απεριόριστη θέα στο Αιγαίο και τα Κυκλαδονήσια. Από την κορυφή η διαδρομή συνεχίζεται με βόρεια και κατόπιν δυτική κατεύθυνση με απότομη κάθοδο. Πλησιάζοντας στο σπήλαιο του Ζά, το μονοπάτι είναι δύσβατο και δυσδιάκριτο. Το σπήλαιο, όπου σύμφωνα με αρχαία παράδοση μεγάλωσε και ανατράφηκε ο Δίας, είναι εξαιρετικής ιστορικής και σπηλαιολογικής σημασίας. Η αρχική κατοίκησή του, από τις αρχαιότερες στο Αιγαίο, ανάγεται στη νεολιθική περίοδο.
Η κάθοδος από το σπήλαιο συναντά σε κοντινή απόσταση την πηγή του Καταφυγίου. Συνεχίζεται σε ανασκευασμένο λιθόστρωτο μονοπάτι προς τη βρύση των Αριών, που βρίσκεται σε κατάλληλα διαμορφωμένη, ειδυλλιακή τοποθεσία, ιδανικό σημείο στάθμευσης και ανάπαυλας για τον πεζοπόρο.
Το μονοπάτι προς το Φιλώτι συνεχίζει με κατεύθυνση νότια. Από εκεί, το τελευταίο τμήμα της διαδρομής συμπίπτει με την αμαξιτή οδό Φιλωτίου – Καλαντού.
Απόσταση: 9km, Διάρκεια: 5h
Όσοι δεν μας ακολουθήσουν, θα μπορέσουν να απολαύσουν τις ομορφιές του μεγαλύτερου χωριού της Νάξου και των Κυκλάδων.
Το Φιλώτι είναι χτισμένο στους πρόποδες του όρους Ζάς σε υψόμετρο 400 μέτρων περίπου και σε απόσταση 19 χλμ. από τη Χώρα, είναι το μεγαλύτερο χωριό της Νάξου φιλοξενώντας περίπου 1800 κατοίκους.
Οι κάτοικοί του, κατά πλειοψηφία ασχολούνται με τη κτηνοτροφία εκτρέφοντας πάνω από 60.000 αιγοπρόβατα και γι’ αυτό και θα βρείτε εκεί το φημισμένο τυρί της Νάξου, το αρσενικό.
Στην κεντρική πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο συναντάς εστιατόρια, μεζεδοπωλεία, παραδοσιακά καφενεία, μοντέρνα καφέ και ζαχαροπλαστεία.
Δοκιμάστε τα γλυκά κουταλιού, τη χαλβαδόπιτα, το κατσίκι λεμονάτο και τη σπεσιαλιτέ του νησιού τη “Ζούλα βραστή” (Ζούλα ονομάζουν τη γίδα).
Επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε τον γυναικείο αγροτικό συνεταιρισμό, όπου θα βρείτε πολύ ωραία γλυκά κουταλιού, από προϊόντα που φροντίζουν και περιποιούνται στους κήπους τους.
Αν ακολουθήσετε τον πλακόστρωτο δρόμο δίπλα στην πλατεία, μέσα από τα γραφικά σοκάκια, θα φτάσετε στην εκκλησία της Παναγιάς της Φιλωτίτισσας, με το υπέροχο γλυπτό καμπαναριό, όπου γίνεται κάθε δεκαπενταύγουστο ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια της Νάξου, με χορούς και παραδοσιακά ναξιώτικα βιολιά.
Επίσης στη βόλτα σας εδώ, μπορείτε να δείτε τον Πύργο του Μπαρότζι, ένα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής κτίριο που χτίστηκε την εποχή που το χωριό αποτελούσε φέουδο των Ενετών και δίπλα του την μαρμάρινη βρύση από τα χρόνια του Όθωνα.
Επιστροφή στη Χώρα της Νάξου
Μεγάλο Σάββατο και μετά την Ανάσταση θα πάμε για φαγητό σε παραδοσιακή ταβέρνα στο λιμάνι της Χώρας.
Κυριακή του Πάσχα 24 Απριλίου
Πρωινό και ελεύθερη μέρα για βόλτες στη Χώρα, με τα ομορφότερα σοκάκια των Κυκλάδων, επίσκεψη στο κάστρο και στο σύμβολο της Νάξου την Πορτάρα.
Η Πορτάρα είναι η τεράστια μαρμάρινη πύλη ενός εκατόμπεδου ναού που ξεκίνησε να χτίζεται τον 6ο π.Χ. αιώνα, πιθανότατα προς τιμήν του θεού Απόλλωνα. Βρίσκεται στο νησάκι «παλάτια», ή «νησί του Βάκχου», στο βόρειο άκρο του λιμανιού της Νάξου. Σύμφωνα με τη μυθολογία, σε αυτό το νησάκι ο Θησέας εγκατέλειψε την Αριάδνη, την οποία μετά απήγαγε ο Διόνυσος με την ακολουθία του. Το νησάκι δεν συνδεόταν με τη Νάξο μέχρι το 1919, χρονιά κατά την οποία κατασκευάστηκε ο μίσχος που το συνδέει με το υπόλοιπο νησί.
Την κατασκευή του ναού, γύρω στο 530 π.Χ, ξεκίνησε ο τύραννος Λύγδαμις, ο οποίος φιλοδοξούσε να δημιουργήσει έναν ναό παρόμοιο με τον ναό του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα. Το 524 π.Χ. ο Λύγδαμις αποκαθηλώνεται από την εξουσία του από τους Λακεδαιμόνιους, τα έργα σταματούν και έτσι ο ναός μένει ημιτελής. Μια πιθανή αιτία που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ η κατασκευή αυτού του ναού είναι ο πόλεμος που ξέσπασε ανάμεσα στη Σάμο και τη Νάξο. Πολύ αργότερα, οι χριστιανοί έχτισαν εκκλησία πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού, ενώ κατά την περίοδο της ενετοκρατίας πολλά κομμάτια του ναού χρησιμοποιήθηκαν για το χτίσιμο του κάστρου της Νάξου.
Το μεσημέρι όλοι μαζί, θα πάμε σε ταβέρνα στη Χώρα, για το Πασχαλινό μας γεύμα.
Δευτέρα του Πάσχα 25/4 του Αγίου Γεωργίου
Πρωινό και στη συνέχεια αναχώρηση με πούλμαν για μια εύκολη πεζοπορική διαδρομή.
Διαδρομή: Τσικαλαριό – Χείμαρρος – Ταξιάρχης – Άγιος Σισώης – Άγιοι Ανάργυροι – [Πύργος Παλαιολόγου] – Σαγκρί – [Άγιος Νικόλαος] – Γύρουλας [Ναός της Δήμητρας και Κόρης]
Απόσταση: 7.2 km Διάρκεια 2h 30΄
Από το πλάτωμα της πηγής του Αγίου Στεφάνου στο Τσικαλαριό ξεκινά η πορεία, που περνά έξω από το δημοτικό σχολείο και μπαίνει από μικρό τσιμεντόδρομο στο διπλανό όμορφο χωριό Χείμαρρος. Από εκεί, η διαδρομή συνεχίζεται με νοτιοδυτική κατεύθυνση σε μονοπάτι που διαπερνά τον ποταμό και συναντά το ναΐσκο του Ταξιάρχη, ανακαινισμένο πρόσφατα με δείγματα ανεικονικού διακόσμου. Το μονοπάτι μετατρέπεται σε αγροτικό δρόμο και φθάνει στο συμπαθητικό ξωκλήσι του Αγίου Σισώη, δίπλα στον επαρχιακό δρόμο.
Η διαδρομή κινείται πλέον δυτικά-νοτιοδυτικά για ορισμένο διάστημα σε αγροτικό δρόμο και στη συνέχεια σε παλαιό φαρδύ λιθόστρωτο. Νότια, σε κοντινή απόσταση διακρίνεται ο ναός του Αγίου Αρτεμίου, ανακαινισμένος επίσης, με ανεικονικό διάκοσμο.
Το λιθόστρωτο καταλήγει στο συγκρότημα των Αγίων Αναργύρων, σε καταπράσινη τοποθεσία και με ωραίο περίβολο, όπου αξιοπρόσεκτο είναι το ιδιότυπο σύμπλεγμα των τριών βυζαντινών ναών, με κατά τόπους σωζόμενες τοιχογραφίες.
Η πορεία κινείται ξανά σε αγροτικό δρόμο, παράκαμψη του οποίου οδηγεί δεξιά στον Πύργο του Παλαιολόγου, τον μεγαλύτερο και από τους πλέον διατηρημένους πύργους της Νάξου. Σε γειτονική του πύργου θέση βρίσκεται η σταυροειδής με τρούλο Παναγία η Ορφανή.
Επιστρέφοντας στην κύρια διαδρομή, ο περιηγητής από τον αγροτικό δρόμο συναντά το μονοπάτι που οδηγεί στην επαρχιακή οδό (στάση λεωφορείου). Περνά απέναντι ακριβώς, βαδίζοντας για λίγα λεπτά στον παρακαμπτήριο προς το Σαγκρί ασφαλτόδρομο, στη συνέχεια κινείται στο λιθόστρωτο δρομάκι γύρω από το μικρό πευκοδάσος και μπαίνει στον οικισμό του Σαγκρίου, στο ύψος του δημοτικού σχολείου.
Ο οικισμός παρουσιάζει ξεχωριστό αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Είναι η αφετηρία για το τελευταίο τμήμα της διαδρομής προς το αρχαίο ιερό της Δήμητρας και της Κόρης. Μικρή παράκαμψη της πορείας οδηγεί στο ναό του Αγίου Νικολάου, με εξαίρετες τοιχογραφίες.
Η κατάληξη στο λοφίσκο του Γύρουλα εκπλήσσει τον επισκέπτη. Ο αναστηλωμένος κατά μεγάλο μέρος του αρχαϊκός ναός, δεσπόζει στην αγροτική περιοχή. Στην ίδια θέση βεβαιώνεται η ύπαρξη αρχικά αγροτικού ιερού του 8ου π.Χ. αιώνα, ενώ είναι εμφανή τα κατάλοιπα τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 6ου μ.Χ. αιώνα.
Επιστροφή στη Χώρα όπου ετοιμαζόμαστε για να αναχωρήσουμε αργά το απόγευμα για Πειραιά.
Περιλαμβάνονται εισιτήρια πλοίου Πειραιάς Νάξος Πειραιάς, 4 διανυκτερεύσεις σε δίκλινα δωμάτια σε κεντρικό ξενοδοχείο στη Χώρα, η ξενάγηση με πούλμαν του γύρου του νησιού, οι μεταφορές μετακινήσεις σε Φιλώτι, Τσικαλαριό και Ναό Δήμητρας για τις πεζοπορίες μας, το Αναστάσιμο δείπνο το Μεγάλο Σάββατο και το Πασχαλινό τραπέζι το μεσημέρι του Πάσχα.
Για κρατήσεις θέσεων καλέστε στον ΕΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ στο 2102404100 Δευτέρα με Παρασκευή από 9:00 έως 13:00 και 18:30 έως 21:00

Αρχηγοί: Παπάζογλου Γιώργος – Τσούπρα Γιάννα

ΈΝΔΥΣΗ
ΟΡΕΙΝΗ
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Εγγραφή μέλους στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών

Οδηγίες:
1. Αποστολή (Πατήστε για να την κατεβάσετε) Αίτηση εγγραφής μέλους (ταχυδρομικά, fax ή e-mail στις διευθύνσεις της αίτησης).

2. Δύο πρόσφατες φωτογραφίες σχετικής υψηλής ανάλυσης μεγέθους Ταυτότητας.

3. Τραπεζική κατάθεση ποσού 25€ 

στην ALPHA BANK: GR9401401780178002002001714 ή στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR8501710370006037040031122  για την ετήσια συνδρομή.

Να αναγράφετε στην αιτιολογία το Ονοματεπώνυμο του νέου μέλους. 

Παρακαλούμε τα έξοδα Τραπέζης να είναι του Αποστολέα.

4. Τηλεφώνημα στο γραφείο του συλλόγου για επιβεβαίωση λήψης στοιχείων.

Η Εγγραφή μπορεί να γίνει και στα γραφεία του Συλλόγου (Φιλαδελφείας 126, Αχαρναί) με μετρητά ή Χρέωση Κάρτας, καθώς επίσης και σε κάποια Εξόρμηση του Συλλόγου με μετρητά στον Αρχηγό της ανάβασης.

Θυμίζουμε ότι η συμμετοχή στις αναβάσεις είναι δυνατή μόνο στα μέλη του ΕΟΣ Αχαρνών ή στα μέλη άλλων Συλλόγων της Ε.Ο.Ο.Α.

Για επικοινωνία με τον Σύλλογο μπείτε εδώ

ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Κατεβάστε και συμπληρώστε την υπεύθυνη δήλωση.

ΜΕΣΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

Η σχολή ορειβασίας μέσου επιπέδου θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2019 με τις εκδηλώσεις της αναρρίχησης βράχου στο αλπικό πεδίο, θα συνεχιστεί το φθινόπωρο του 2019 και θα ολοκληρωθεί το χειμώνα του 2020 με τις εκδηλώσεις της αναρρίχησης στο μικτό πεδίο.

Η Σχολή είναι πιστοποιημένη από την ΕΟΟΑ και παρέχει τη σχετική βεβαίωση

ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Γιάννης Αποστόλου

Ο παγετώνας στην Ορειβασία

Άγγελος Ορφανάκος

Κατασκευή ρελέ στο αλπικό μικτό πεδίο

Δημήτριος Ζευγώλης

Εναλλακτική προσέγγιση Ορεινών Συγκροτημάτων στον Ευρωπαϊκό Χώρο με Χρήση Ορεινών Σιδηροδρόμων

Κωνσταντίνος Τζώρτζης

Προτεινόμενο περιεχόμενο kit πρώτων βοηθειών αρχηγών αναβάσεων

Τσεμπελίκος Χρήστος

GPS – Glopal Position System

Μουσείο

Ιδρύθηκε το 1977 από τον Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών και εγκαινιάστηκε από την Υπουργό Πολιτισμού και Επιστημών, αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, το 1982.

Με την δημιουργία της “Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αχαρνών”, από μέλη του ΕΟΣΑ, έγινε παραχώρηση ολόκληρου του Μουσείου με 5.000 περίπου εκθέματα (αρχαία και νεότερα).

Σήμερα το Μουσείο λειτουργεί αυτόνομα και έχει στην κατοχή του 12.000 περίπου πολύτιμα εκθέματα. Το κύριο πρόβλημά του είναι η μεγάλη στενότητα χώρου που αντιμετωπίζει, αφού τα εκθέματα είναι πολλά και ο χώρος μικρός.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του μουσείου της ΙΛΕΑ.