
- Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.
Πάσχα στη Νάξο
21 Απριλίου 2022 @ 08:00 - 25 Απριλίου 2022 @ 17:00
5 ημέρες 4 διανυκτερεύσεις
Αναχώρηση την Μεγάλη Πέμπτη 21/4 το απόγευμα από Πειραιά για Νάξο
Άφιξη στη Νάξο τακτοποίηση σε ξενοδοχείο σε κεντρικό σημείο στην Χώρα Νάξου
Πρωινό και στη συνέχεια αναχώρηση με πούλμαν για ξενάγηση της Νάξου
Περιγραφή ξενάγησης
Ξεκινάμε από τη Χώρα, το πρώτο χωριό που συναντάμε είναι το Γαλανάδο, έξω από το οποίο υψώνεται ο πύργος του Μπελόνια. Πρώτη στάση το μικρό χωριό Δαμαλάς, όπου μπορούμε να επισκεφτούμε ένα παραδοσιακό εργαστήριο κεραμοποιίας και ένα αναπαλαιωμένο παραδοσιακό ελαιοτριβείο. Συνεχίζουμε προς την ενδοχώρα στην κοιλάδα της Τραγαίας και επισκεπτόμαστε το Χαλκί, με τη βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Πρωτόθρονης και το αποστακτήριο κίτρου στο οποίο παράγεται το ομώνυμο λικέρ.
Ακολουθεί επίσκεψη στην Παναγία τη Δροσιανή κοντά στο χωριό Μονή, σημαντικό μνημείο της παλαιοχριστιανικής περιόδου με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες. Η εκκλησία θεωρείται η παλαιότερη των Βαλκανίων.
Επόμενη στάση η Απείρανθος με τα μαρμάρινα καλντερίμια. Έχει 4 μουσεία: το Αρχαιολογικό, με ευρήματα κυρίως της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου, το Γεωλογικό, με 2.000 εκθέματα από την φύση της Νάξου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με συλλογή από την πανίδα της περιοχής και ένα μικρό ενυδρείο, καθώς και το Λαογραφικό, με παραδοσιακά εκθέματα.
Στη συνέχεια περνώντας από τα χωριά Κόρωνος, Σκαδό και Μέση, φτάνουμε στο βορειότερο χωριό του νησιού, τον Απόλλωνα, όπου υπάρχει ένα μεγαλειώδες ημιτελές άγαλμα Κούρου. Επιστρέφουμε στη Χώρα ακολουθώντας τη βορειοδυτική παραθαλάσσια διαδρομή, περνάμε από τον Πύργο της Αγιάς, το Μοναστήρι της Φανερωμένης (17ος αι.) και τα χωριά Εγγαρές και Γαλήνη όπου θα σταματήσουμε και για φαγητό. Επιστροφή στη Χώρα.
Πρωινό και στη συνέχεια με πούλμαν πάμε στο κεφαλοχώρι της Νάξου το Φιλώτι, για να ανέβουμε στην κορυφή του Ζάς (1001 μέτρα).
Η διαδρομή μας θα είναι κυκλική
Φιλώτι – Παναγιά Φιλωτίτισσα – Πύργος του Μπαρότζι – Εκκλησία Αγίας Ειρήνης – Παρεκκλήσι Αγίας Μαρίνα – Πηγή Λευγάσα – ΚΟΡΥΦΗ ΖΑ (1001 μέτρα) – Σπήλαιο Ζα – Πηγή Κρήνη Αριών – Φιλώτι
Η κάθοδος από το σπήλαιο συναντά σε κοντινή απόσταση την πηγή του Καταφυγίου. Συνεχίζεται σε ανασκευασμένο λιθόστρωτο μονοπάτι προς τη βρύση των Αριών, που βρίσκεται σε κατάλληλα διαμορφωμένη, ειδυλλιακή τοποθεσία, ιδανικό σημείο στάθμευσης και ανάπαυλας για τον πεζοπόρο.
Το μονοπάτι προς το Φιλώτι συνεχίζει με κατεύθυνση νότια. Από εκεί, το τελευταίο τμήμα της διαδρομής συμπίπτει με την αμαξιτή οδό Φιλωτίου – Καλαντού.
Απόσταση: 9km, Διάρκεια: 5h
Οι κάτοικοί του, κατά πλειοψηφία ασχολούνται με τη κτηνοτροφία εκτρέφοντας πάνω από 60.000 αιγοπρόβατα και γι’ αυτό και θα βρείτε εκεί το φημισμένο τυρί της Νάξου, το αρσενικό.
Στην κεντρική πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο συναντάς εστιατόρια, μεζεδοπωλεία, παραδοσιακά καφενεία, μοντέρνα καφέ και ζαχαροπλαστεία.
Δοκιμάστε τα γλυκά κουταλιού, τη χαλβαδόπιτα, το κατσίκι λεμονάτο και τη σπεσιαλιτέ του νησιού τη “Ζούλα βραστή” (Ζούλα ονομάζουν τη γίδα).
Επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε τον γυναικείο αγροτικό συνεταιρισμό, όπου θα βρείτε πολύ ωραία γλυκά κουταλιού, από προϊόντα που φροντίζουν και περιποιούνται στους κήπους τους.
Αν ακολουθήσετε τον πλακόστρωτο δρόμο δίπλα στην πλατεία, μέσα από τα γραφικά σοκάκια, θα φτάσετε στην εκκλησία της Παναγιάς της Φιλωτίτισσας, με το υπέροχο γλυπτό καμπαναριό, όπου γίνεται κάθε δεκαπενταύγουστο ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια της Νάξου, με χορούς και παραδοσιακά ναξιώτικα βιολιά.
Επίσης στη βόλτα σας εδώ, μπορείτε να δείτε τον Πύργο του Μπαρότζι, ένα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής κτίριο που χτίστηκε την εποχή που το χωριό αποτελούσε φέουδο των Ενετών και δίπλα του την μαρμάρινη βρύση από τα χρόνια του Όθωνα.
Πρωινό και ελεύθερη μέρα για βόλτες στη Χώρα, με τα ομορφότερα σοκάκια των Κυκλάδων, επίσκεψη στο κάστρο και στο σύμβολο της Νάξου την Πορτάρα.
Την κατασκευή του ναού, γύρω στο 530 π.Χ, ξεκίνησε ο τύραννος Λύγδαμις, ο οποίος φιλοδοξούσε να δημιουργήσει έναν ναό παρόμοιο με τον ναό του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα. Το 524 π.Χ. ο Λύγδαμις αποκαθηλώνεται από την εξουσία του από τους Λακεδαιμόνιους, τα έργα σταματούν και έτσι ο ναός μένει ημιτελής. Μια πιθανή αιτία που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ η κατασκευή αυτού του ναού είναι ο πόλεμος που ξέσπασε ανάμεσα στη Σάμο και τη Νάξο. Πολύ αργότερα, οι χριστιανοί έχτισαν εκκλησία πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού, ενώ κατά την περίοδο της ενετοκρατίας πολλά κομμάτια του ναού χρησιμοποιήθηκαν για το χτίσιμο του κάστρου της Νάξου.
Πρωινό και στη συνέχεια αναχώρηση με πούλμαν για μια εύκολη πεζοπορική διαδρομή.
Απόσταση: 7.2 km Διάρκεια 2h 30΄
Η διαδρομή κινείται πλέον δυτικά-νοτιοδυτικά για ορισμένο διάστημα σε αγροτικό δρόμο και στη συνέχεια σε παλαιό φαρδύ λιθόστρωτο. Νότια, σε κοντινή απόσταση διακρίνεται ο ναός του Αγίου Αρτεμίου, ανακαινισμένος επίσης, με ανεικονικό διάκοσμο.
Το λιθόστρωτο καταλήγει στο συγκρότημα των Αγίων Αναργύρων, σε καταπράσινη τοποθεσία και με ωραίο περίβολο, όπου αξιοπρόσεκτο είναι το ιδιότυπο σύμπλεγμα των τριών βυζαντινών ναών, με κατά τόπους σωζόμενες τοιχογραφίες.
Η πορεία κινείται ξανά σε αγροτικό δρόμο, παράκαμψη του οποίου οδηγεί δεξιά στον Πύργο του Παλαιολόγου, τον μεγαλύτερο και από τους πλέον διατηρημένους πύργους της Νάξου. Σε γειτονική του πύργου θέση βρίσκεται η σταυροειδής με τρούλο Παναγία η Ορφανή.
Επιστρέφοντας στην κύρια διαδρομή, ο περιηγητής από τον αγροτικό δρόμο συναντά το μονοπάτι που οδηγεί στην επαρχιακή οδό (στάση λεωφορείου). Περνά απέναντι ακριβώς, βαδίζοντας για λίγα λεπτά στον παρακαμπτήριο προς το Σαγκρί ασφαλτόδρομο, στη συνέχεια κινείται στο λιθόστρωτο δρομάκι γύρω από το μικρό πευκοδάσος και μπαίνει στον οικισμό του Σαγκρίου, στο ύψος του δημοτικού σχολείου.
Ο οικισμός παρουσιάζει ξεχωριστό αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Είναι η αφετηρία για το τελευταίο τμήμα της διαδρομής προς το αρχαίο ιερό της Δήμητρας και της Κόρης. Μικρή παράκαμψη της πορείας οδηγεί στο ναό του Αγίου Νικολάου, με εξαίρετες τοιχογραφίες.
Η κατάληξη στο λοφίσκο του Γύρουλα εκπλήσσει τον επισκέπτη. Ο αναστηλωμένος κατά μεγάλο μέρος του αρχαϊκός ναός, δεσπόζει στην αγροτική περιοχή. Στην ίδια θέση βεβαιώνεται η ύπαρξη αρχικά αγροτικού ιερού του 8ου π.Χ. αιώνα, ενώ είναι εμφανή τα κατάλοιπα τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 6ου μ.Χ. αιώνα.
Αρχηγοί: Παπάζογλου Γιώργος – Τσούπρα Γιάννα