Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

Πάσχα στη Ζάκυνθο

13 Απριλίου @ 08:00 - 17 Απριλίου @ 20:00

Πάσχα στην εκπληκτική Ζάκυνθο!
Ζάκυνθος ή αλλιώς «Φιόρο του Λεβάντε», που σημαίνει άνθος της ανατολής. “Άνθος” γιατί υπάρχουν πάνω από 7.000 είδη λουλουδιών στη Ζάκυνθο. Την άνοιξη η ανθισμένη φύση σε συνδυασμό με τις παραδόσεις και τα έθιμα που τηρούνται με μεγαλοπρέπεια κάνουν τη Ζάκυνθο ιδανικό προορισμό για μια αξέχαστη πασχαλινή απόδραση.
Η Μεγάλη Εβδομάδα στη Ζάκυνθο έχει ένα δικό της χαρακτηριστικό παραδοσιακό χρώμα. Επίσης διαθέτει ένα ξεχωριστό τυπικό στις θρησκευτικές τελετές και πανάρχαια έθιμα που οι κάτοικοί της τα σέβονται και τα τηρούν με μοναδική φροντίδα και ευλάβεια. Μερικές από τις εκδηλώσεις αυτές έχουν επηρεαστεί από τη μακρόχρονη παρουσία των Δυτικών στο νησί, κυρίως από τη Βενετοκρατία και άλλα αποδίδονται στο μακαριστό Μητροπολίτη του νησιού Διονύσιο Λάτα που έζησε στα Ιεροσόλυμα και έφερε πολλά από τα έθιμα της Αγίας Πόλης στο μυρωμένο νησί του Ιονίου.
Το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής πραγματοποιείται η λιτανεία του εσταυρωμένου όπου διασχίζει όλη την πόλη υπό την συνοδεία της φιλαρμονικής μπάντας του νησιού.
Τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου ακολουθείστε την περιφορά του επιταφίου που ξεκινά στις 2:00 το πρωί ενώ μετά την Πρώτη Ανάσταση από τα παράθυρα των σπιτιών οι κάτοικοι πετούν πήλινα σκεύη.
Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα γίνεται ο Εσπερινός της Αγάπης στον Ιερό Ναό του Αγίου Λαζάρου της πόλεως και η λιτάνευση της επιβλητικής εικόνας της Παναγίας της Γαλανούσας.
Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Μεγάλη Πέμπτη  13/4
Αναχώρηση 4:30μμ από Ομόνοια και 5:00μμ από Αχαρνές για Κυλλήνη. Επιβίβαση 9:30μμ στο φέρυ μποτ και μετά από μιάμιση ώρα άφιξη στο λιμάνι της Ζακύνθου. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο Diana στο κέντρο της πόλης
Μεγάλη Παρασκευή  14/4
Πρωινό στο ξενοδοχείο και αμέσως μετά 2ωρη πεζοπορία στην πόλη
Επίσκεψη στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Μόλου. Ιδρύθηκε το 1561 από τη συντεχνία των ναυτικών και είναι το μοναδικό βενετσιάνικο κτίριο που διασώθηκε από τους σεισμούς και τη φωτιά που ακολούθησε. Βόλτα στην πλατεία του Αγίου Μάρκου με την ομώνυμη καθολική εκκλησία που ιδρύθηκε το 1518. Η πλατεία αυτή ήταν από τα τέλη του 16ου αιώνα ο τόπος συνάντησης των ευγενών του νησιού. Σε αυτή την πλατεία το 1797 οι ποπολάροι έκαψαν το λίμπρο ντόρο, τη χρυσή βίβλο των ευγενών, και φύτεψαν συμβολικά το δέντρο της ελευθερίας.
Στην συνέχεια θα παρακολουθήσουμε το Έθιμο του Εσταυρωμένου
Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου του Μόλου, ξεκινά η λιτανεία του Εσταυρωμένου υπό τους ήχους της φιλαρμονικής. Μαζί με τον Εσταυρωμένο λιτανεύεται  και η περίφημη Εικόνα της «Ματερ Ντολορόσα», δηλ. της Παναγίας του Πάθους. Η λιτανεία διασχίζει σχεδόν όλη την πόλη, επιστρέφει στη Πλατεία Σολωμού, όπου πάνω σε βάθρο ο Μητροπολίτης ευλογεί τον κλήρο και τον λαό με τον Εσταυρωμένο και καταλήγει στον ίδιο Ναό, όπου γίνεται η εναπόθεση του Χριστού στον Επιτάφιο.
Μεγάλο Σάββατο 15/4
Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται κανονικά σ’ όλους τους Ιερούς Ναούς η Ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου, χωρίς όμως λιτάνευση των Επιταφίων τους.
Στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων η Ακολουθία αυτή, σύμφωνα με παλαιό έθιμο, δε γίνεται το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, αλλά τις πρώτες πρωινές ώρες του Μεγάλου Σαββάτου και συγκεκριμένα στις 2.00 το πρωί. Στις 4.00 περίπου το πρωί γίνεται η έξοδος του Επιταφίου με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής, ο οποίος επιστρέφει γύρω στις 5.30 στο ναό, όπου συνεχίζεται η Ακολουθία. Μετά την περιφορά, με την πρώτη Ανάσταση στις 06:00 το πρωί, πραγματοποιείται το έθιμο με το σπάσιμο των πήλινων. Ο κόσμος συγκεντρώνεται στην πλατεία του Αγίου Μάρκου όπου δημιουργούν έναν μεγάλο κύκλο και περιμένουν με μια πήλινη στάμνα στο χέρι. Μόλις ακουστεί το πρώτο χτύπημα της καμπάνας, αρχίζουν να σπάνε τα κανάτια, πολλοί πετούν και κέρματα για γούρι.
Πρωινό στο Ξενοδοχείο και μετά την πρώτη Ανάσταση πεζοπορία
Κυριακή του Πάσχα  16/4
Πρωινό και στη συνέχεια με το πούλμαν μας επίσκεψη στην εκκλησία της Αγίας Μαύρας στο κεφαλοχώρι Μαχαιράδο, στον δεύτερο σε μέγεθος κάμπο της Ζακύνθου. Επίσκεψη στην εκκλησία της Αγία Μαύρας και Αγίου Τιμόθεου του 14ου αιώνα, με το επιβλητικό πυργοειδές βενετσιάνικο καμπαναριό. Στη συνέχεια, θα περάσουμε από τα χωριά Άγιος Λέων, όπου βρίσκεται το μοναδικής αρχιτεκτονικής εκκλησάκι του Αγίου Λέοντα, που χτίστηκε στη μνήμη του παλαιού επισκόπου της περιοχής Κατάνιας της Σικελίας. Ακολουθούν Έξω Χώρα, Μαριές και Αναφωνήτρια. Σημαντικό αξιοθέατο η μονή όπου είχε μονάσει ο Άγιος Διονύσιος και συγχώρεσε τον φονιά του αδελφού του. Προσκυνούμε και αναχωρούμε για τον Άγιο Γεώργιο των Κρημνών. Ιδρύθηκε το 1535 και κοντά στη μονή ασκήτευσε ο Άγιος Γεράσιμος σε σπήλαιο όπου σώζεται η θέση, η κλίνη και ο κήπος του Αγίου. Συνεχίζουμε προκειμένου να δούμε ίσως το ωραιότερο τοπίο της Ελλάδος, το Ναυάγιο και τη θαυμάσια παραλία του με τα γαλαζοπράσινα νερά. Αναμφισβήτητα το πιο γνωστό σημείο της Ζακύνθου! Πρόκειται για ένα πλοίο εγκαταλειμμένο στην αμμουδιά που περιβάλλεται από τεράστιους βράχους. Η ιστορία λέει ότι το καράβι μετέφερε λαθραία τσιγάρα και κυνηγήθηκε από τις ιταλικές αρχές ως τη Ζάκυνθο. Ο καπετάνιος, για να γλιτώσει, έριξε το πλοίο σε εκείνο το σημείο. Συνεχίζουμε για τα δύο ορεινά χωριά Άνω και Κάτω Βολίμες, δύο παραδοσιακοί οικισμοί που δεν καταστράφηκαν στον σεισμό του 1953. Είναι ανεπτυγμένη η υφαντουργία και κτηνοτροφία. Υφαντά, μικρά χαλιά, λαδοτύρι και μέλι θα βρείτε να αγοράσετε κατά μήκος του δρόμου που περνά από το χωριό.
Αναστάσιμο Γεύμα
Δευτέρα του Πάσχα  17/4
Μετά το πρωινό μας, επιβίβαση στο πούλμαν μας και επίσκεψη στο Κρυονέρι, στον Κόκκινο Βράχο, εκεί που ο Ξενόπουλος έγραψε το ομώνυμο έργο Φωτεινή Σάντρη. Επίσκεψη στον λόφο του Στράνη, όπου ο Διονύσιος Σολωμός παρακολούθησε την εξέλιξη της Πολιορκίας του Μεσολογγίου και εμπνεύστηκε τους Ελεύθερους πολιορκημένους και τον Ύμνο στην Ελευθερία. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για το προάστιο Μπόχαλη όπου βρίσκονται κατάλοιπα του Μεσαιωνικού Κάστρου. Από τον λόφο απολαμβάνουμε την υπέροχη θέα της πόλης, μέχρι τις πελοποννησιακές ακτές. Στην κορυφή του λόφου βρίσκονται τα ερείπια του ενετικού κάστρου. Περνώντας τις τρεις πύλες του, θα συναντήσουμε εντοιχισμένο τον Λέοντα του Αγίου Μάρκου, το σύμβολο της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας των Ενετών. Συνεχίζουμε για Λαγανά, το μεγαλύτερο παραθεριστικό κέντρο του νησιού.Το Μαραθονήσι μαζί με τα νησάκια Πελούζο και Άγιος Σώστης κλείνουν τον κόλπο του Λαγανά. Το νησί ήταν ενωμένο με τη στεριά μέχρι το 1633, ώσπου το χώρισε σεισμός και σήμερα η επικοινωνία γίνεται με γεφυράκι.
Επιστροφή στην πόλη όπου θα επιβιβαστούμε  στο F/B 3:00μμ που θα μας μεταφέρει στην Κυλλήνη, από όπου θα πάρουμε το δρόμο της επιστροφής.  Άφιξη στην Αθήνα στις 9:00 μμ περίπου
Αρχηγοί: Παπάζογλου Γιώργος, Τσούπρα Ιωάννα
Για κρατήσεις 2102404100
Συνολικό κόστος 400 ευρώ το άτομο σε δίκλινο δωμάτιο για μονόκλινο +110 ευρώ
προκαταβολή 100 ευρώ ως 24 Μαρτίου
β΄ δόση 150 ευρώ ως 31 Μαρτίου
εξόφληση 150 ευρώ ως 10 Απριλίου
Κατάθεση στους λογαριασμούς του ΕΟΣ Αχαρνών:
ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΙΒΑΝ GR8501710370006037040031122
ή
ALPHA IBAN GR9401401780178002002001714
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΘΕΤΟ ΚΑΙ ΖΑΚΥΝΘΟΣ

Λεπτομέρειες

Αρχή:
13 Απριλίου @ 08:00
Τέλος:
17 Απριλίου @ 20:00
Κατηγορία Εκδήλωση:
0
ΈΝΔΥΣΗ
ΟΡΕΙΝΗ
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Εγγραφή μέλους στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών

Οδηγίες:
1. Αποστολή (Πατήστε για να την κατεβάσετε) Αίτηση εγγραφής μέλους (ταχυδρομικά, fax ή e-mail στις διευθύνσεις της αίτησης).

2. Δύο πρόσφατες φωτογραφίες σχετικής υψηλής ανάλυσης μεγέθους Ταυτότητας.

3. Τραπεζική κατάθεση ποσού 25€ 

στην ALPHA BANK: GR9401401780178002002001714 ή στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR8501710370006037040031122  για την ετήσια συνδρομή.

Να αναγράφετε στην αιτιολογία το Ονοματεπώνυμο του νέου μέλους. 

Παρακαλούμε τα έξοδα Τραπέζης να είναι του Αποστολέα.

4. Τηλεφώνημα στο γραφείο του συλλόγου για επιβεβαίωση λήψης στοιχείων.

Η Εγγραφή μπορεί να γίνει και στα γραφεία του Συλλόγου (Φιλαδελφείας 126, Αχαρναί) με μετρητά ή Χρέωση Κάρτας, καθώς επίσης και σε κάποια Εξόρμηση του Συλλόγου με μετρητά στον Αρχηγό της ανάβασης.

Θυμίζουμε ότι η συμμετοχή στις αναβάσεις είναι δυνατή μόνο στα μέλη του ΕΟΣ Αχαρνών ή στα μέλη άλλων Συλλόγων της Ε.Ο.Ο.Α.

Για επικοινωνία με τον Σύλλογο μπείτε εδώ

ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Κατεβάστε και συμπληρώστε την υπεύθυνη δήλωση.

ΜΕΣΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

Η σχολή ορειβασίας μέσου επιπέδου θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2019 με τις εκδηλώσεις της αναρρίχησης βράχου στο αλπικό πεδίο, θα συνεχιστεί το φθινόπωρο του 2019 και θα ολοκληρωθεί το χειμώνα του 2020 με τις εκδηλώσεις της αναρρίχησης στο μικτό πεδίο.

Η Σχολή είναι πιστοποιημένη από την ΕΟΟΑ και παρέχει τη σχετική βεβαίωση

ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Γιάννης Αποστόλου

Ο παγετώνας στην Ορειβασία

Άγγελος Ορφανάκος

Κατασκευή ρελέ στο αλπικό μικτό πεδίο

Δημήτριος Ζευγώλης

Εναλλακτική προσέγγιση Ορεινών Συγκροτημάτων στον Ευρωπαϊκό Χώρο με Χρήση Ορεινών Σιδηροδρόμων

Κωνσταντίνος Τζώρτζης

Προτεινόμενο περιεχόμενο kit πρώτων βοηθειών αρχηγών αναβάσεων

Τσεμπελίκος Χρήστος

GPS – Glopal Position System

Μουσείο

Ιδρύθηκε το 1977 από τον Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών και εγκαινιάστηκε από την Υπουργό Πολιτισμού και Επιστημών, αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, το 1982.

Με την δημιουργία της “Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αχαρνών”, από μέλη του ΕΟΣΑ, έγινε παραχώρηση ολόκληρου του Μουσείου με 5.000 περίπου εκθέματα (αρχαία και νεότερα).

Σήμερα το Μουσείο λειτουργεί αυτόνομα και έχει στην κατοχή του 12.000 περίπου πολύτιμα εκθέματα. Το κύριο πρόβλημά του είναι η μεγάλη στενότητα χώρου που αντιμετωπίζει, αφού τα εκθέματα είναι πολλά και ο χώρος μικρός.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του μουσείου της ΙΛΕΑ.