Search
Close this search box.
Loading Events

Μαρόκο – Στις κορυφές του Άτλαντα (Toubkal 4167m.)

ΜΑΡΟΚΟ | ΣΤΙΣ ΚΟΡΥΦΕΣ ΤΟΥ ΑΤΛΑΝΤΑ

(TOUBKAL 4167M.)

5-12 Οκτωβρίου 2024

Διάρκεια: 8 μέρες / 7 Νύχτες

Ο ΕΟΣ Αχαρνών διοργανώνει μια αξέχαστη εμπειρία στα ψηλότερα βουνά της Βόρειας Αφρικής και στην ψηλότερη κορυφή, τον Άτλαντα (4167 μ.). Η ορειβατική αποστολή αποτελεί ένα αξέχαστο ταξίδι με την αποκλειστική εμπειρία της πεζοπορίας. Ο Σύλλογος θα ταξιδέψει στην «κόκκινη πόλη», το Μαρακές, κάπου στην ηρεμία του πολιτισμού, της ιστορίας και της ιδιαίτερης κουλτούρας. Από εκεί θα συνδυάσει την πολυήμερη ορειβατική δράση του για την κορυφή του Άτλαντα, μέσα από τις μαγευτικές κοιλάδες του Τουμπκάλ και την καρδιά του πολιτισμού των φιλόξενων Βερβέρων, για να καταλήξει στην κορυφή απολαμβάνοντας την πανοραμική θέα και βιώνοντας την απόλαυση της πεζοπορίας μέχρι τα υψόμετρα του βουνού.

1η μέρα, 5-10-2024 (Marrakech – Riad):

– Αναχώρηση από Ελ. Βενιζέλος για το αεροδρόμιο του Marrakech.

– Τακτοποίηση στο Riad και ελεύθερη μέρα.

Μετά τη συνάντηση στο αεροδρόμιο, θα γίνει μεταφορά στο κατάλυμα (Riad). Αξίζει μια βόλτα στην όμορφη πλατεία Jemaa El-Fnaa, τον πολιτιστικό παλμό της πόλης, στα σουκ του Μαρακές, στα παραδοσιακά μαγαζιά με τα εξωτικά χρώματα, τις μυρωδιές και την εμπειρία των διαφορετικών γεύσεων της πόλης.

Διαμονή: Τοπικό Riad

Γεύμα: Π

 2η μέρα, 6-10-2024: Μαρακές – Imioughlad (1450m) – Id Aissa (1775m)

Όλα ξεκινούν στο Μαρακές, την πολυσύχναστη πόλη που αποτελεί το σημείο εκκίνησης για αυτό το συναρπαστικό ταξίδι. Μετά το πρωινό μας, θα μεταφερθούμε οδικώς (περίπου 1 ώρα) στο Imioughlad (1450m), όπου θα συναντήσουμε τον τοπικό οδηγό με την ομάδα του βουνού και τα μουλάρια για τη μεταφορά των πραγμάτων μας. Μετά την ολοκλήρωση των προετοιμασιών της αποστολής, ξεκινάμε την πεζοπορία από το χωριό για να προσεγγίσουμε το πέρασμα Tizi n’ Tacht (2030μ). Από εκεί φαίνεται η εκπληκτική θέα των κορυφών του Τουμπκάλ και η μαγεία του βουνού. Μετά από μια σύντομη ξεκούραση, συνεχίζουμε την κατάβασή μας προς το παραδοσιακό χωριό της Id Aissa, που βρίσκεται στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Τουμπκάλ, όπου και θα περάσουμε τη νύχτα.

 Πεζοπορία: 5 ώρες (περίπου)

Διαμονή: Τοπικό κατάλυμα/ξενώνας

Γεύματα: Π/Μ/Δ

3η μέρα, 7-10-2024: ID Aissa (1775m) – Καταφύγιο Azib Tamsoulte (2250m)

Μετά από το πρωινό θα πεζοπορήσουμε μέσα από την εκπληκτικής κοιλάδας Azzaden προς το χωριό της Tizi Oussem. Η διάσχιση περνά μέσα από τις καλύβες των νομάδων και τα βοσκοτόπια της Tamsoult. Η συνέχεια της διαδρομής είναι προς τους καταρράκτες του Ighoulidem, όπου και θα γίνει στάση για ξεκούραση στην ομορφιά της φύσης. Στη συνέχεια θα καταλήξουμε στο καταφύγιο για τη διαμονή μας.

 Πεζοπορία: 4-5 ώρες (περίπου)

Διαμονή: Καταφύγιο Azib Tamsoulte

Γεύματα: Π/Μ/Δ

4η μέρα, 8-10-2024: Καταφύγιο Azib Tamsoulte (2250m) – Καταφύγιο Mouflons (3200m)

Μετά από το πρωινό μας, θα πεζοπορήσουμε προς την απαιτητική δυτική πλευρά του Aglzim και το πέρασμα στα 3500 μέτρα. Από την βραχώδη ράχη θα απολαύσουμε το εντυπωσιακό πανόραμα των ψηλών κορυφών του Toubkal. Από εκεί θα κατέβουμε στο καταφύγιο Mouflons για ξεκούραση και διαμονή, απολαμβάνοντας τη νύχτα στην ηρεμία των βουνών.

Πεζοπορία: 5-6 ώρες (περίπου)

Διαμονή: Καταφύγιο Mouflons

Γεύματα: Π/Μ/Δ

5η μέρα, 9-10-2024: Κορυφή Toubkal (4167 m.)

Ξεκινάμε νωρίς για τη συναρπαστική ανάβαση του Toubkal (4167m), την υψηλότερη κορυφή στη Βόρεια Αφρική. Η ανάβαση αποκαλύπτεται σταδιακά ανάμεσα σε ένα εντυπωσιακό τοπίο με εναλλαγές. Το πανόραμα από την κορυφή είναι μοναδικό, με θέα προς τον Νότο και το μακρινό Saghro και τη Siroua. Η επιστροφή μας είναι στο καταφύγιο για ξεκούραση και ανάμεικτα συναισθήματα μετά την εμπειρία της κορυφής.

Πεζοπορία: 6 ώρες (περίπου)

Διαμονή: Καταφύγιο Mouflons

Γεύματα: Π/Μ/Δ

6η μέρα, 10-10-2024: Καταφύγιο Mouflons (3200m) – Imlil (1740m) – Μαρακές

Η κατάβασή μας έχει τελικό προορισμό το παραδοσιακό χωριό του Imlim. Θα περάσουμε από τον ιερό Μοραμπίτο του Sidi Chamharouch. Ο ιερός αυτός τόπος κατέχει σημαντική σημασία ως προορισμός προσκυνήματος για τους Μαροκινούς, φημισμένος για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και την πνευματική ατμόσφαιρα. Η συνέχεια της πορείας μας είναι από τους μικρούς παραδοσιακούς οικισμούς, για να καταλήξουμε στο γραφικό Imlil. Από εκεί θα μεταφερθούμε στην πόλη του Μαρακές (1 ώρα περίπου οδικώς).

Πεζοπορία: 5 ώρες (περίπου)

Διαμονή: Τοπικό Riad

Γεύματα: Π/Μ

7η μέρα, 11-10-2024:

Ελεύθερη μέρα στο Μαρακές.

Διαμονή: Τοπικό Riad

Γεύμα: Π

 8η μέρα, 12-10-2024:

Ελεύθερη μέρα στο Μαρακές & μεταφορά στο αεροδρόμιο.

Γεύμα: Π

Αναλυτικό πρόγραμμα μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Προσοχή: Δηλώσεις συμμετοχής ΜΟΝΟ ηλεκτρονικά εδώ: https://www.eosacharnon-dilosi.gr/
ΈΝΔΥΣΗ
ΟΡΕΙΝΗ
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Εγγραφή μέλους στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών

Οδηγίες:
1. Αποστολή (Πατήστε για να την κατεβάσετε) Αίτηση εγγραφής μέλους (ταχυδρομικά, fax ή e-mail στις διευθύνσεις της αίτησης).

2. Δύο πρόσφατες φωτογραφίες σχετικής υψηλής ανάλυσης μεγέθους Ταυτότητας.

3. Τραπεζική κατάθεση ποσού 25€ 

στην ALPHA BANK: GR9401401780178002002001714 ή στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR8501710370006037040031122  για την ετήσια συνδρομή.

Να αναγράφετε στην αιτιολογία το Ονοματεπώνυμο του νέου μέλους. 

Παρακαλούμε τα έξοδα Τραπέζης να είναι του Αποστολέα.

4. Τηλεφώνημα στο γραφείο του συλλόγου για επιβεβαίωση λήψης στοιχείων.

Η Εγγραφή μπορεί να γίνει και στα γραφεία του Συλλόγου (Φιλαδελφείας 126, Αχαρναί) με μετρητά ή Χρέωση Κάρτας, καθώς επίσης και σε κάποια Εξόρμηση του Συλλόγου με μετρητά στον Αρχηγό της ανάβασης.

Θυμίζουμε ότι η συμμετοχή στις αναβάσεις είναι δυνατή μόνο στα μέλη του ΕΟΣ Αχαρνών ή στα μέλη άλλων Συλλόγων της Ε.Ο.Ο.Α.

Για επικοινωνία με τον Σύλλογο μπείτε εδώ

ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Κατεβάστε και συμπληρώστε την υπεύθυνη δήλωση.

ΜΕΣΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

Η σχολή ορειβασίας μέσου επιπέδου θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2019 με τις εκδηλώσεις της αναρρίχησης βράχου στο αλπικό πεδίο, θα συνεχιστεί το φθινόπωρο του 2019 και θα ολοκληρωθεί το χειμώνα του 2020 με τις εκδηλώσεις της αναρρίχησης στο μικτό πεδίο.

Η Σχολή είναι πιστοποιημένη από την ΕΟΟΑ και παρέχει τη σχετική βεβαίωση

ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Γιάννης Αποστόλου

Ο παγετώνας στην Ορειβασία

Άγγελος Ορφανάκος

Κατασκευή ρελέ στο αλπικό μικτό πεδίο

Δημήτριος Ζευγώλης

Εναλλακτική προσέγγιση Ορεινών Συγκροτημάτων στον Ευρωπαϊκό Χώρο με Χρήση Ορεινών Σιδηροδρόμων

Κωνσταντίνος Τζώρτζης

Προτεινόμενο περιεχόμενο kit πρώτων βοηθειών αρχηγών αναβάσεων

Τσεμπελίκος Χρήστος

GPS – Glopal Position System

Μουσείο

Ιδρύθηκε το 1977 από τον Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών και εγκαινιάστηκε από την Υπουργό Πολιτισμού και Επιστημών, αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, το 1982.

Με την δημιουργία της “Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αχαρνών”, από μέλη του ΕΟΣΑ, έγινε παραχώρηση ολόκληρου του Μουσείου με 5.000 περίπου εκθέματα (αρχαία και νεότερα).

Σήμερα το Μουσείο λειτουργεί αυτόνομα και έχει στην κατοχή του 12.000 περίπου πολύτιμα εκθέματα. Το κύριο πρόβλημά του είναι η μεγάλη στενότητα χώρου που αντιμετωπίζει, αφού τα εκθέματα είναι πολλά και ο χώρος μικρός.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του μουσείου της ΙΛΕΑ.