Search
Close this search box.
Loading Events

Λύρκειο – Μονοπάτι Παυσανία

Ο όγκος του Λύρκειου όρους βρίσκεται στα σύνορα των νομών Αργολίδας και Αρκαδίας και είναι γνωστό απ’ την αρχαιότητα για τα περάσματά του. Σύμφωνα με τον Παυσανία, περάσματα από την Αργολίδα προς την Μαντινεία, εκτός των άλλων σημειώνεται και αυτό δια μέσου του Λύρκειου όρους, γνωστό ως «πέρασμα της Κλίμακος».

 

Ξεκινάμε την πεζοπορία μας ακριβώς στην είσοδο της σήραγγας του Αρτεμισίου όπου κατά την αρχαιότητα περνούσε και το αρχαίο μονοπάτι ερχόμενο από τη Λυρκεία για να ανέβει στις “Πόρτες” και κινούμαστε σε ανηφορικό μονοπάτι μέχρι να προσεγγίσουμε την κορυφογραμμή, στο σημείο με την καλύτερη θέα στον κάμπο της Μαντινείας. Αφού απολαύσουμε την θέα, συνεχίζουμε διασχίζοντας την κορυφογραμμή με κατεύθυνση την θέση “Πόρτες” της Κλίμακoς του Παυσανία, όπου φτάνοντας θα μπορέσουμε να θαυμάσουμε το λαξευμένο στον βράχο αρχαίο δημιούργημα που ένωνε την Αργολίδα με την Αρκαδία. Ένα εντυπωσιακό έργο της αρχαιότητας που εξυπηρετούσε ως εμπορικός και όχι μόνο δρόμος μεταξύ των δύο περιοχών. Συνεχίζουμε την πορεία μας ακόμη 500 μέτρα προς το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία και εκεί θα μπούμε στο μονοπάτι ώστε να αρχίσουμε να κατηφορίζουμε. Σε διάφορα σημεία της πορείας μας από εκεί, κινούμαστε άλλοτε παράλληλα και άλλοτε πάνω στα ίχνη του αρχαίου μονοπατιού που ανέβαινε στις “Πόρτες” κατά τον Παυσανία.
Το συγκεκριμένο μονοπάτι χρησιμοποιείται επίσης κάθε χρόνο στη διέλευση του ιστορικού υπερμαραθωνίου “Σπάρταθλο”.

Αφού επιβιβαστούμε στο λεωφορείο, κατευθυνόμαστε στο Μαλανδρένι όπου θα πραγματοποιήσουμε επίσκεψη σε τοπικό οινοποιείο ώστε να μυηθούμε στα μυστικά των αμπελώνων και του κρασιού.
Μετά την ξενάγηση στο χώρο του οινοποιείου, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε γεύμα με φρεσκομαγειρεμένο σπιτικό φαγητό.

Αφού ξεκουραστούμε, επιστρέφουμε στη βάση μας αργά το απόγευμα

Η διαδρομή είναι κυκλική, μήκους περίπου 6 χλμ. και βρίσκεται ακριβώς πάνω από τη σήραγγα Αρτεμισίου.

Ω.Π. 4-5, Β.Δ.:Α+, Υ.Δ.: ανάβαση 400μ.

Αρχηγοί : Μπεζεριάνου Μαρίνα, Τότσικας Σπύρος 

 

ΈΝΔΥΣΗ
ΟΡΕΙΝΗ
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Εγγραφή μέλους στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών

Οδηγίες:
1. Αποστολή (Πατήστε για να την κατεβάσετε) Αίτηση εγγραφής μέλους (ταχυδρομικά, fax ή e-mail στις διευθύνσεις της αίτησης).

2. Δύο πρόσφατες φωτογραφίες σχετικής υψηλής ανάλυσης μεγέθους Ταυτότητας.

3. Τραπεζική κατάθεση ποσού 25€ 

στην ALPHA BANK: GR9401401780178002002001714 ή στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR8501710370006037040031122  για την ετήσια συνδρομή.

Να αναγράφετε στην αιτιολογία το Ονοματεπώνυμο του νέου μέλους. 

Παρακαλούμε τα έξοδα Τραπέζης να είναι του Αποστολέα.

4. Τηλεφώνημα στο γραφείο του συλλόγου για επιβεβαίωση λήψης στοιχείων.

Η Εγγραφή μπορεί να γίνει και στα γραφεία του Συλλόγου (Φιλαδελφείας 126, Αχαρναί) με μετρητά ή Χρέωση Κάρτας, καθώς επίσης και σε κάποια Εξόρμηση του Συλλόγου με μετρητά στον Αρχηγό της ανάβασης.

Θυμίζουμε ότι η συμμετοχή στις αναβάσεις είναι δυνατή μόνο στα μέλη του ΕΟΣ Αχαρνών ή στα μέλη άλλων Συλλόγων της Ε.Ο.Ο.Α.

Για επικοινωνία με τον Σύλλογο μπείτε εδώ

ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Κατεβάστε και συμπληρώστε την υπεύθυνη δήλωση.

ΜΕΣΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

Η σχολή ορειβασίας μέσου επιπέδου θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2019 με τις εκδηλώσεις της αναρρίχησης βράχου στο αλπικό πεδίο, θα συνεχιστεί το φθινόπωρο του 2019 και θα ολοκληρωθεί το χειμώνα του 2020 με τις εκδηλώσεις της αναρρίχησης στο μικτό πεδίο.

Η Σχολή είναι πιστοποιημένη από την ΕΟΟΑ και παρέχει τη σχετική βεβαίωση

ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Γιάννης Αποστόλου

Ο παγετώνας στην Ορειβασία

Άγγελος Ορφανάκος

Κατασκευή ρελέ στο αλπικό μικτό πεδίο

Δημήτριος Ζευγώλης

Εναλλακτική προσέγγιση Ορεινών Συγκροτημάτων στον Ευρωπαϊκό Χώρο με Χρήση Ορεινών Σιδηροδρόμων

Κωνσταντίνος Τζώρτζης

Προτεινόμενο περιεχόμενο kit πρώτων βοηθειών αρχηγών αναβάσεων

Τσεμπελίκος Χρήστος

GPS – Glopal Position System

Μουσείο

Ιδρύθηκε το 1977 από τον Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών και εγκαινιάστηκε από την Υπουργό Πολιτισμού και Επιστημών, αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, το 1982.

Με την δημιουργία της “Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αχαρνών”, από μέλη του ΕΟΣΑ, έγινε παραχώρηση ολόκληρου του Μουσείου με 5.000 περίπου εκθέματα (αρχαία και νεότερα).

Σήμερα το Μουσείο λειτουργεί αυτόνομα και έχει στην κατοχή του 12.000 περίπου πολύτιμα εκθέματα. Το κύριο πρόβλημά του είναι η μεγάλη στενότητα χώρου που αντιμετωπίζει, αφού τα εκθέματα είναι πολλά και ο χώρος μικρός.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του μουσείου της ΙΛΕΑ.