Search
Close this search box.
Φόρτωση Εκδηλώσεις

Λίμνη Κερκίνη – Ανάβαση στο Μπέλες

Τετραήμερη εξόρμηση σε Θεσσαλονίκη και Λίμνη Κερκίνη
Λίμνη Κερκίνη, η λίμνη δημιουργήθηκε το 1932 με σκοπό την ανάσχεση των πλημμυρών που έπλητταν την περιοχή. Ένα φράγμα στον Λιθότοπο και κάποια ακόμα έργα με ανασκαφές και υψώματα από χώμα, ήταν αρκετά για να δημιουργηθεί το στολίδι της Κερκίνης. Είναι ένας από τους έντεκα ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας και μία από τις 113 σημαντικές περιοχές για πουλιά στην Ελλάδα. Το 2010 η Κερκίνη αναδείχθηκε κορυφαίος ευρωπαϊκός προορισμός, κερδίζοντας το βραβείο EDEN στο πλαίσιο του προγράμματος “Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας”. Η λίμνη προστατεύεται  από τη σύμβαση Ραμσάρ και αποτελεί περιοχή του Ευρωπαϊκού δικτύου «Φύση 2020». Στη λίμνη και στα γύρω βουνά έχουν καταγραφεί 300 και πλέον είδη πουλιών. Από αυτά δύο, ο αργυροπελεκάνος και η λαγγόνα, είναι παγκόσμια απειλούμενα με εξαφάνιση. Η παρόχθια βλάστηση με παραποτάμια δάση από άγριες ιτιές, τα νούφαρα που επιπλέουν σε έκταση χιλιάδων στρεμμάτων, η μεγάλη ποικιλία ψαριών, τα βουβάλια που κολυμπούν στα ήσυχα νερά της λίμνης, αλλά και ο υπέροχος ορίζοντας από τα ορεινά συγκροτήματα του όρους Μπέλλες και των Κρουσίων, χαρίζουν στο τόπο μια γοητεία μοναδική. Η λίμνη προσφέρει της ιδανικές συνθήκες παρατήρησης πουλιών. Σήμερα είναι ένα από τα καλυτέρα μέρη της Ευρώπης για φυσική παρατήρηση 300 περίπου ειδών, σπάνιων και προστατευμένων που ζουν και αναπαράγονται εδώ. Δεν είναι τυχαίο που επιστήμονες και ερασιτέχνες από όλο τον κόσμο μας επισκέπτονται κάθε χρόνο για τις μελέτες τους.
Πρόγραμμα.
1η μέρα: Αθήνα – Θεσσαλονίκη
Συγκέντρωση στις 07:15 και αναχώρηση από το Σύνταγμα στις 07:30, περνώντας από τις Θερμοπύλες, τη Λαμία και τον Πλαταμώνα, με ενδιάμεσες στάσεις επί της εθνικής οδού θα φτάσουμε το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και ξεκούραση. Το απόγευμα θα περιηγηθούμε στην πόλη για να γνωρίσουμε την νύφη του Θερμαϊκού. Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται το ιστορικό κέντρο όπου θα θαυμάσουμε τη Σκεπαστή αγορά του 15ου αιώνα, το έργο τέχνης  Ομπρέλες του Γ. Ζογγολόπουλου, τη Θριαμβική Αψίδα του Γαλερίου, γνωστή και ως Καμάρα, την κεντρική πλατεία Αριστοτέλους, τη Ροτόντα το θολωτό κυκλικό κτίσμα του 4ου αιώνα  και τον Λευκό Πύργο, το μνημείο-σύμβολο της Θεσσαλονίκης, που σήμερα υψώνεται μοναχικός στην παραλία της πόλης. Το βράδυ μπορούμε να επισκεφτούμε την ιστορική συνοικία Λαδάδικα, το στολίδι της νυχτερινής Θεσσαλονίκης, με τα λιθόστρωτα σοκάκια και να δειπνήσουμε σε ένα από τα αναρίθμητα εστιατόρια, μπυραρίες και παμπ (προαιρετικά). Επιστροφή στο ξενοδοχείο/ξενώνας, διανυκτέρευση.
2η μέρα:  Λίμνη Κερκίνη
Αναχώρηση μετά το πρωινό για την λίμνη Κερκίνη. Άφιξη στο ξενοδοχείο και τακτοποίηση στα δωμάτια. Χρόνος ελεύθερος για να γνωρίσουμε ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας, τη λίμνη Κερκίνη με τον μοναδικό υγροβιότοπο, που έχει ανακηρυχθεί Εθνικό Πάρκο και ένας από τους 10 υγρότοπους Διεθνούς Σημασίας της Ελλάδας. Θαυμασμό προκαλούν τα παραποτάμια δάση, τα νούφαρα, η ποικιλία των ψαριών και τα πολλά σπάνια αρπακτικά. Ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων μπορείτε να δοκιμάσετε όπως πεζοπορία, περιήγηση με βάρκα, ιππασία, παρατήρηση πουλιών, ποδήλατο και επίσκεψη σε ιαματικά λουτρά. θα επισκεφτούμε το οικολογικό κέντρο Κερκίνης. Εκεί θα υπάρξει ενημέρωση με προβολή εικόνων (σλάιντς), προαιρετική περιήγηση της λίμνης με βάρκα και επίσκεψη σε φάρμα βουβαλιών. Δείπνο στο ξενοδοχείο με το πλούσιο μενού α λα καρτ και το τοπικό έδεσμα βουβαλίσιου κρέατος σε αυθεντικές και παραδοσιακές συνταγές (προαιρετικά). Διανυκτέρευση.
3η μέρα: Λίμνη Κερκίνη- Άνω Πορόια-Μπέλλες
Αναχώρηση μετά το πρωινό μας με προορισμό τα Άνω Πορόια με θέα στην λίμνη. Ένα από τα πιο ζωντανά χωριά της περιοχής, με ανηφορικά δρομάκια, ταβέρνες και καφενεία στις πλατείες με τα πλατάνια, δροσερά ρυάκια που κατεβαίνουν με ορμή από το βουνό. θα πεζοπορήσουμε στο δάσος πάνω από το χωριό στις πλαγιές του Όρους Μπέλλες. Θα γευτούμε τοπικούς μεζέδες και βέβαια βουβαλίσιες νοστιμιές
4η μέρα: Επίσκεψη στα οχυρά Ρουπελ- Επιστροφή στην Αθήνα.
Αναχώρηση μετά το πρωινό από το ξενοδοχείο με τις αποσκευές μας για το χωριό Προμαχώνας και τα θρυλικά Οχυρά Ρούπελ. Μια επίσκεψη φόρος τιμής στους ήρωες που πολέμησαν για την ελευθερία της πατρίδας μας.
Αναχώρηση για την Αθήνα με ενδιάμεσες στάσεις και άφιξη αργά το απόγευμα
Αρχηγοί Ηλίας Κύρκος
Γιώργος Παπάζογλου
ΈΝΔΥΣΗ
ΟΡΕΙΝΗ
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Εγγραφή μέλους στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών

Οδηγίες:
1. Αποστολή (Πατήστε για να την κατεβάσετε) Αίτηση εγγραφής μέλους (ταχυδρομικά, fax ή e-mail στις διευθύνσεις της αίτησης).

2. Δύο πρόσφατες φωτογραφίες σχετικής υψηλής ανάλυσης μεγέθους Ταυτότητας.

3. Τραπεζική κατάθεση ποσού 25€ 

στην ALPHA BANK: GR9401401780178002002001714 ή στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR8501710370006037040031122  για την ετήσια συνδρομή.

Να αναγράφετε στην αιτιολογία το Ονοματεπώνυμο του νέου μέλους. 

Παρακαλούμε τα έξοδα Τραπέζης να είναι του Αποστολέα.

4. Τηλεφώνημα στο γραφείο του συλλόγου για επιβεβαίωση λήψης στοιχείων.

Η Εγγραφή μπορεί να γίνει και στα γραφεία του Συλλόγου (Φιλαδελφείας 126, Αχαρναί) με μετρητά ή Χρέωση Κάρτας, καθώς επίσης και σε κάποια Εξόρμηση του Συλλόγου με μετρητά στον Αρχηγό της ανάβασης.

Θυμίζουμε ότι η συμμετοχή στις αναβάσεις είναι δυνατή μόνο στα μέλη του ΕΟΣ Αχαρνών ή στα μέλη άλλων Συλλόγων της Ε.Ο.Ο.Α.

Για επικοινωνία με τον Σύλλογο μπείτε εδώ

ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Κατεβάστε και συμπληρώστε την υπεύθυνη δήλωση.

ΜΕΣΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

Η σχολή ορειβασίας μέσου επιπέδου θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2019 με τις εκδηλώσεις της αναρρίχησης βράχου στο αλπικό πεδίο, θα συνεχιστεί το φθινόπωρο του 2019 και θα ολοκληρωθεί το χειμώνα του 2020 με τις εκδηλώσεις της αναρρίχησης στο μικτό πεδίο.

Η Σχολή είναι πιστοποιημένη από την ΕΟΟΑ και παρέχει τη σχετική βεβαίωση

ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Γιάννης Αποστόλου

Ο παγετώνας στην Ορειβασία

Άγγελος Ορφανάκος

Κατασκευή ρελέ στο αλπικό μικτό πεδίο

Δημήτριος Ζευγώλης

Εναλλακτική προσέγγιση Ορεινών Συγκροτημάτων στον Ευρωπαϊκό Χώρο με Χρήση Ορεινών Σιδηροδρόμων

Κωνσταντίνος Τζώρτζης

Προτεινόμενο περιεχόμενο kit πρώτων βοηθειών αρχηγών αναβάσεων

Τσεμπελίκος Χρήστος

GPS – Glopal Position System

Μουσείο

Ιδρύθηκε το 1977 από τον Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών και εγκαινιάστηκε από την Υπουργό Πολιτισμού και Επιστημών, αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, το 1982.

Με την δημιουργία της “Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αχαρνών”, από μέλη του ΕΟΣΑ, έγινε παραχώρηση ολόκληρου του Μουσείου με 5.000 περίπου εκθέματα (αρχαία και νεότερα).

Σήμερα το Μουσείο λειτουργεί αυτόνομα και έχει στην κατοχή του 12.000 περίπου πολύτιμα εκθέματα. Το κύριο πρόβλημά του είναι η μεγάλη στενότητα χώρου που αντιμετωπίζει, αφού τα εκθέματα είναι πολλά και ο χώρος μικρός.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του μουσείου της ΙΛΕΑ.