Search
Close this search box.
Loading Events
ΚΥΘΝΟΣ: 31/3-02/4/2023
1η Ημέρα: Παρασκευή 31/03/2023
06:30 Συνάντηση στο Λιμάνι του Πειραιά στην Πύλη Ε9 μπροστά στο καράβι Διονύσιος Σολωμός
10:00 Άφιξη στο λιμάνι του Μέριχα
10:30 Τακτοποίηση στους Ξενώνες
11:00 Μετάβαση στην αρχή της πεζοπορίας
11:00 – 13:00 Πεζοπορία: Δρυοπίδα – Λεύκες – Μεταλλεία – παραλίες Ζογκάκι, Κουρί, Αουσσα (Διάσχιση, 7 χλμ.)
Περιγραφή
Στο Κεντρικό μέρος του νησιού βρίσκεται το μεγαλύτερο χωριό της Κύθνου, η Δρυοπίδα, η οποία φέρει το όνομά της από τους Δρύοπες που θεωρούνται οι πρώτοι οικιστές του νησιού. Το μονοπάτι διασχίσει τα λαβυρινθώδη γραφικά σοκάκια του χωριού και συνεχίζει στο μαγευτικό σπήλαιο Καταφύκι, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα και σημαντικό σημείο αναφοράς για τους κατοίκους του νησιού της Κύθνου. Μετά την παραλία Λεύκες θα δούμε την μεγάλη γέφυρα που χρησιμοποιούσαν τα συνεργεία για την εκφόρτωση του σιδηρομεταλλεύματος στα καράβια και θα μπούμε σε μια από τις παλιές στοές των των μεταλλείων. Ήδη από την αρχαιότητα η Κύθνος ήταν γνωστή για τα μεταλλεία της όπου εξορύσσονταν κυρίως ο σίδηρος, ο χαλκός, ο μόλυβδος και το μαγγάνιο. Συνεχίζοντας την πεζοπορία μας, θα βγούμε από τις στοές στην πιο ανέγγιχτη και απομονωμένη παραλία της Κύθνου, τη παραλία του Σιφνιού με τα περίεργα από τα μεταλλεύματα χρώματα της άμμου. Η πεζοπορία θα ολοκληρωθεί στις διπλανές παραλίες Ζογκάκι και Πουρί.
13:00 – 14:00 Στάση στις παραλίες Ζογκάκι – Κουρί
14:30 Ξενάγηση στη Δρυοπίδα, επίσκεψη στο Σπήλαιο Καταφύκι και φαγητό στη Δρυοπίδα.
18:00 Επιστροφή στο Μέριχα
2η Ημέρα: Σάββατο 01/04/23
08:00-9:30 Πρωινό
09:30 – 10:00 Μετάβαση που στην αρχή της πεζοπορίας
10:00 – 13:30 Πεζοπορία στο Μεσαιωνικό Μονοπάτι : Λουτρά-Κάστρο Ωριάς (Κυκλική, 6 χλμ, 3:00 ώρες,)
Περιγραφή
Στο Βορειοδυτικό σημείο του νησιού βρίσκεται πάνω σε ένα απόκρημνο βράχο τα ερείπια του κάστρου της Μεσαιωνικής πρωτεύουσας της Κύθνου, του Κάστρου της Ωριάς. Μια περιοχή με τρομερή θέα πλούσια χλωρίδα και πανίδα και με μια ιδιαίτερη ιστορία η οποία μπερδεύει μέσα στα βάθη των αιώνων πειρατές, βασιλιάδες και όμορφες πριγκίπισσες
Χαρακτηριστικά
Η διαδρομή ξεκινάει πάνω από τον οικισμό των Λουτρών χαρίζοντας μια μαγευτική θέα των ανατολικών Κυκλάδων. Έπειτα ανηφορίζει το χωματόδρομο ώσπου να φτάσει στη διασταύρωση που πηγαίνει βόρεια προς την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και δυτικά προς το Κάστρο. Στη συνέχεια πεζοπορώντας απολαμβάνεις την θέα του δυτικού Αιγαίου και την άγρια ομορφιά του τοπίου έως ότου δεις τον επιβλητικό βράχο με τους απότομους γκρεμούς πάνω στον οποίο είναι χτισμένο το Κάστρο της Οριάς. Το Κάστρο της Ωριάς ήταν η έδρα της ιταλικής φεουδαρχικής οικογένειας των Κοζαδίνων (Gozzadini) οι οποίοι κυριάρχησαν στο νησί από το 1337 έως το 1617 σαν υποτελείς του Ενετικού Δουκάτου της Νάξου. Το 1292 η Κύθνος λεηλατήθηκε από τους Καταλανούς ενώ σε όλη τη διάρκεια της Ενετοκρατίας, αλλά και της Τουρκοκρατίας αργότερα, υπέφερε πολύ από τις πειρατικές επιδρομές. Σήμερα, από το κάστρο σώζονται μόνο ερείπια τειχών και κατοικιών, ενώ από τις 100 εκκλησίες του που είχε στην περίοδο της ακμής σώζονται μόνο οι εκκλησίες της Κεραλεούσας και της Αγίας Τριάδας. Έπειτα την ξενάγηση και τις ιστορίες στο Κάστρο, διαδρομή συνεχίζει διασχίζοντας τις αγροτικές με τα πολλά σε φρούτα εκτάσεις των κατοίκων καταλήγοντας στο λιμάνι των Λουτρών.
15:00 Μπάνιο στις Ιαματικές Πηγές της Κύθνου
17:00 Επιστροφή στο Μέριχα
20:00 – 23:00 Μετάβαση στη Χώρα της Κύθνου για περιήγηση
Στο Βόρειο και Κεντρικό μέρος του νησιού βρίσκεται ο μεγαλύτερος οικισμός και πρωτεύουσα της Κύθνου, η Χώρα ή Μεσσαριά. Πριν το 1537, τη χρονιά που επιτέθηκε  στο νησί ο περιβόητος πειρατής Μπαρμπαρόσα, ήταν ένας μικρός αγροτικός οικισμός, μετά όμως μετακινήθηκαν εκεί οι Φράγκοι άρχοντες εγκαταλείποντας το Κάστρο της Ωριάς.
23:00 Επιστροφή στο ξενοδοχείο
3η Ημέρα: Κυριακή 02/04/2023
08:00-9:30 Πρωινό
09:30 – 10:00 Μετάβαση που στην αρχή της πεζοπορίας
10:00 – 12:30 Πεζοπορία στο Αρχαίο Μονοπάτι : Βρυόκαστρο – Κολώνα
(Κυκλική, 6 χλμ, 2:30 ώρες, Υψομετρικές διαφορές Β. Δ 1)
Μπάνιο στην παραλία της Κολώνας
Στην πεζοπορία μας θα βρεθούμε στην κορυφή του λόφου όπου βρίσκεται η θέση της αρχαίας ακρόπολης του νησιού το Βρυόκαστρο ή Ρηγόκαστρο. Διασχίζοντας το βουνό θα έχουμε μοναδική θέα στο Αιγαίο και στην ομορφότερη παραλία των Κυκλάδων, την Κολώνα. Το μονοπάτι φτάνει έως το αρχαίο λιμάνι κυκλώνοντας ουσιαστικά το ακρωτήρι το οποίο καταλήγει στην παραλία της Απόκρουσης. Η Απόκρουση είναι η μεγαλύτερη και μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Κύθνου με αλμυρίκια.
15:00 Επιστροφή στο Μέριχα με καΐκι
Ελεύθερος χρόνος για περιήγηση μέχρι την αναχώρηση με το πλοίο
16:40 – 19:40 Ακτοπλοϊκό δρομολόγιο: Κύθνος – Πειραιάς
Η προσφορά περιλαμβάνει:
Ακτοπλοϊκά εισιτήρια
Διαμονή
Πρωινό
Μεταφορές στο νησί
Συνοδός εκδρομής
Η τιμή είναι 180 € το άτομο σε δίκλινο δωμάτιο και 240 € σε μονόκλινο
Αρχηγοί
Ιωάννα Δουραμάνη
Γιώργος Παπάζογλου
ΈΝΔΥΣΗ
ΟΡΕΙΝΗ
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Εγγραφή μέλους στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών

Οδηγίες:
1. Αποστολή (Πατήστε για να την κατεβάσετε) Αίτηση εγγραφής μέλους (ταχυδρομικά, fax ή e-mail στις διευθύνσεις της αίτησης).

2. Δύο πρόσφατες φωτογραφίες σχετικής υψηλής ανάλυσης μεγέθους Ταυτότητας.

3. Τραπεζική κατάθεση ποσού 25€ 

στην ALPHA BANK: GR9401401780178002002001714 ή στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR8501710370006037040031122  για την ετήσια συνδρομή.

Να αναγράφετε στην αιτιολογία το Ονοματεπώνυμο του νέου μέλους. 

Παρακαλούμε τα έξοδα Τραπέζης να είναι του Αποστολέα.

4. Τηλεφώνημα στο γραφείο του συλλόγου για επιβεβαίωση λήψης στοιχείων.

Η Εγγραφή μπορεί να γίνει και στα γραφεία του Συλλόγου (Φιλαδελφείας 126, Αχαρναί) με μετρητά ή Χρέωση Κάρτας, καθώς επίσης και σε κάποια Εξόρμηση του Συλλόγου με μετρητά στον Αρχηγό της ανάβασης.

Θυμίζουμε ότι η συμμετοχή στις αναβάσεις είναι δυνατή μόνο στα μέλη του ΕΟΣ Αχαρνών ή στα μέλη άλλων Συλλόγων της Ε.Ο.Ο.Α.

Για επικοινωνία με τον Σύλλογο μπείτε εδώ

ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Κατεβάστε και συμπληρώστε την υπεύθυνη δήλωση.

ΜΕΣΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

Η σχολή ορειβασίας μέσου επιπέδου θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2019 με τις εκδηλώσεις της αναρρίχησης βράχου στο αλπικό πεδίο, θα συνεχιστεί το φθινόπωρο του 2019 και θα ολοκληρωθεί το χειμώνα του 2020 με τις εκδηλώσεις της αναρρίχησης στο μικτό πεδίο.

Η Σχολή είναι πιστοποιημένη από την ΕΟΟΑ και παρέχει τη σχετική βεβαίωση

ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Γιάννης Αποστόλου

Ο παγετώνας στην Ορειβασία

Άγγελος Ορφανάκος

Κατασκευή ρελέ στο αλπικό μικτό πεδίο

Δημήτριος Ζευγώλης

Εναλλακτική προσέγγιση Ορεινών Συγκροτημάτων στον Ευρωπαϊκό Χώρο με Χρήση Ορεινών Σιδηροδρόμων

Κωνσταντίνος Τζώρτζης

Προτεινόμενο περιεχόμενο kit πρώτων βοηθειών αρχηγών αναβάσεων

Τσεμπελίκος Χρήστος

GPS – Glopal Position System

Μουσείο

Ιδρύθηκε το 1977 από τον Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών και εγκαινιάστηκε από την Υπουργό Πολιτισμού και Επιστημών, αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, το 1982.

Με την δημιουργία της “Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αχαρνών”, από μέλη του ΕΟΣΑ, έγινε παραχώρηση ολόκληρου του Μουσείου με 5.000 περίπου εκθέματα (αρχαία και νεότερα).

Σήμερα το Μουσείο λειτουργεί αυτόνομα και έχει στην κατοχή του 12.000 περίπου πολύτιμα εκθέματα. Το κύριο πρόβλημά του είναι η μεγάλη στενότητα χώρου που αντιμετωπίζει, αφού τα εκθέματα είναι πολλά και ο χώρος μικρός.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του μουσείου της ΙΛΕΑ.