Search
Close this search box.
Loading Events

Κοιλάδα του Λούσιου

Αναχώρηση από Ομόνοια (3η Σεπτεμβρίου) στις 7:00

και στις 07:30 από Δημαρχείο Αχαρνών για Δημητσάνα.

Από το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης (υψ. 900 μ.), ξεκινάει η πεζοπορία μας στο πανέμορφο φαράγγι του Λούσιου. Το μήκος της διαδρομής είναι περίπου 8χλμ., με μικρή υψομετρική διαφορά.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Η κοιλάδα του Λούσιου είναι ένα από τα πιο όμορφα σημεία της Πελοποννήσου με εντυπωσιακή φυσική ομορφιά και ιστορικό παρελθόν. Ο Λούσιος είναι ποταμός της Πελοποννήσου, παραπόταμος του Αλφειού, με μήκος περίπου 23 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με την παράδοση πήρε το όνομα αυτό επειδή στα νερά του έλουσαν τον νεογέννητο Δία οι νύμφες Νέδα, Αγνώ και Θεισόα. Οι πηγές του βρίσκονται στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, κοντά στο χωριό Καλονέρι και νοτιότερα στην περιοχή της αρχαίας Θεισόας. Ο ποταμός αφού περάσει δυτικά της Δημητσάνας, όπου υπάρχει το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, διασχίζει ένα εντυπωσιακό φαράγγι μήκους 15 χιλιομέτρων και πλάτους περίπου 2 χιλιομέτρων, προτού καταλήξει στον Αλφειό, κοντά στην Καρύταινα. Το φαράγγι χαρακτηρίστηκε, το 1997, περιοχή ενιαίου αρχαιολογικού χώρου και προστατεύεται από το υπουργείο Πολιτισμού. Από τη δυτική πλευρά του φαραγγιού περνάει το εθνικό μονοπάτι 32 (παρακλάδι του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 GR), το οποίο ξεκινάει από τη Βυτίνα και καταλήγει στο Γύθειο.

Στις δύο πλευρές της κοιλάδας βρίσκονται 3 από τα πιο σημαντικά μοναστήρια της περιοχής: η μονή Αιμυαλών, η μονή Φιλοσόφου και η μονή Προδρόμου. Στη διαδρομή μας θα περάσουμε από τις δύο αυτές ιστορικές μονές, του Φιλοσόφου και του Προδρόμου.

Η διαδρομή ξεκινά από το Μουσείο Υδροκίνησης της Δημητσάνας, δίπλα στα ορμητικά νερά που κινούσαν τους μπαρουτόμυλους της Ελληνικής Επανάστασης και μέσα σ’ ένα εκπληκτικό τοπίο με οργιώδη βλάστηση. Πρώτη στάση η Μονή Φιλοσόφου, στη δυτική μεριά του φαραγγιού, για τις απαραίτητες ανάσες και για ανεφοδιασμό με δροσερό, τρεχούμενο νερό.

Συνεχίζουμε μέσω μονοπατιού, για μισή ώρα περίπου, μέχρι τη Παλαιά Μονή Φιλοσόφου που ήταν και το κρυφό σχολειό. Στη συνέχεια, κατεύθυνση (με κάμποση ανηφόρα) για τη Μονή Προδρόμου, κτισμένη στη ρίζα του βράχου, όπου θα κάνουμε ένα διάλειμμα για να απολαύσουμε τη θέα παρέα με ελληνικό καφεδάκι που συνήθως μας προσφέρουν οι μοναχοί. Πραγματικά επιβλητικό θέαμα, που θυμίζει έντονα το Μέγα Σπήλαιο. Τελευταίο, κατηφορικό πλέον κομμάτι, μέχρι τη γέφυρα της Αρχαίας Γόρτυνας, (με το Ασκληπιείο της) όπου οι πραγματικά θαρραλέοι μπορούν να βουτήξουν στα παγωμένα νερά του ποταμού για να σβήσουν τη φούντωση από το πολύωρο περπάτημα.

Εν κατακλείδι: μια πολύ ωραία διαδρομή, μέσα στην πυκνή βλάστηση του φαραγγιού και με συντροφιά το υποβλητικό βουητό των νερών του ποταμού. Το μονοπάτι στο μεγαλύτερο μέρος του είναι βατό και κατηφορικό, με λίγα δύσκολα σημεία.

Τι θα χρειαστείτε; Ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια (κατά προτίμηση ορειβατικά), γυαλιά ηλίου, καπέλο και νερό. Κανά σαντουϊτσάκι ή φρούτο για τη λιγούρα και για ενέργεια θα φαγωθεί άνετα.

Προσοχή χρειάζεται, στα πολύ στενά σημεία του μονοπατιού και στα βάτα που μπορεί να γδάρουν τα πόδια, για αυτό προτείνεται μακρύ παντελόνι.

Ω.Π.: 5, Β.Δ.: Α

Μικρή υψομετρική διαφορά, συνίσταται για αρχάριους.

ΒΑΣΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ Σακίδιο μικρό ως 25 lt, αδιάβροχο αντιανεμικό jacket ελαφρύ (χωρίς επένδυση), fleece ή soft shell jacket, άρβυλα ελαφριά εύκαμπτα (να καλύπτουν τον αστράγαλο), δοχείο νερού 1-1,5 lt, φακός κεφαλής, μπατόν (προαιρετικά)

Αρχηγοί : Λούης Αλ. – Τσούπρα Γ.

ΈΝΔΥΣΗ
ΟΡΕΙΝΗ
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Εγγραφή μέλους στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών

Οδηγίες:
1. Αποστολή (Πατήστε για να την κατεβάσετε) Αίτηση εγγραφής μέλους (ταχυδρομικά, fax ή e-mail στις διευθύνσεις της αίτησης).

2. Δύο πρόσφατες φωτογραφίες σχετικής υψηλής ανάλυσης μεγέθους Ταυτότητας.

3. Τραπεζική κατάθεση ποσού 25€ 

στην ALPHA BANK: GR9401401780178002002001714 ή στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR8501710370006037040031122  για την ετήσια συνδρομή.

Να αναγράφετε στην αιτιολογία το Ονοματεπώνυμο του νέου μέλους. 

Παρακαλούμε τα έξοδα Τραπέζης να είναι του Αποστολέα.

4. Τηλεφώνημα στο γραφείο του συλλόγου για επιβεβαίωση λήψης στοιχείων.

Η Εγγραφή μπορεί να γίνει και στα γραφεία του Συλλόγου (Φιλαδελφείας 126, Αχαρναί) με μετρητά ή Χρέωση Κάρτας, καθώς επίσης και σε κάποια Εξόρμηση του Συλλόγου με μετρητά στον Αρχηγό της ανάβασης.

Θυμίζουμε ότι η συμμετοχή στις αναβάσεις είναι δυνατή μόνο στα μέλη του ΕΟΣ Αχαρνών ή στα μέλη άλλων Συλλόγων της Ε.Ο.Ο.Α.

Για επικοινωνία με τον Σύλλογο μπείτε εδώ

ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Κατεβάστε και συμπληρώστε την υπεύθυνη δήλωση.

ΜΕΣΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

Η σχολή ορειβασίας μέσου επιπέδου θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2019 με τις εκδηλώσεις της αναρρίχησης βράχου στο αλπικό πεδίο, θα συνεχιστεί το φθινόπωρο του 2019 και θα ολοκληρωθεί το χειμώνα του 2020 με τις εκδηλώσεις της αναρρίχησης στο μικτό πεδίο.

Η Σχολή είναι πιστοποιημένη από την ΕΟΟΑ και παρέχει τη σχετική βεβαίωση

ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Γιάννης Αποστόλου

Ο παγετώνας στην Ορειβασία

Άγγελος Ορφανάκος

Κατασκευή ρελέ στο αλπικό μικτό πεδίο

Δημήτριος Ζευγώλης

Εναλλακτική προσέγγιση Ορεινών Συγκροτημάτων στον Ευρωπαϊκό Χώρο με Χρήση Ορεινών Σιδηροδρόμων

Κωνσταντίνος Τζώρτζης

Προτεινόμενο περιεχόμενο kit πρώτων βοηθειών αρχηγών αναβάσεων

Τσεμπελίκος Χρήστος

GPS – Glopal Position System

Μουσείο

Ιδρύθηκε το 1977 από τον Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών και εγκαινιάστηκε από την Υπουργό Πολιτισμού και Επιστημών, αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, το 1982.

Με την δημιουργία της “Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αχαρνών”, από μέλη του ΕΟΣΑ, έγινε παραχώρηση ολόκληρου του Μουσείου με 5.000 περίπου εκθέματα (αρχαία και νεότερα).

Σήμερα το Μουσείο λειτουργεί αυτόνομα και έχει στην κατοχή του 12.000 περίπου πολύτιμα εκθέματα. Το κύριο πρόβλημά του είναι η μεγάλη στενότητα χώρου που αντιμετωπίζει, αφού τα εκθέματα είναι πολλά και ο χώρος μικρός.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του μουσείου της ΙΛΕΑ.