11 Δεκεμβρίου – Διεθνής Ημέρα Βουνών

11 Δεκεμβρίου – ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ

Η 11η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 2003 ως ΔιεθνήςΗμέρα Βουνού, για να αναδείξει τον ζωτικό ρόλο που παίζει το βουνό στη ζωή των ανθρώπων. Στόχος της επίσης ήταν να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα την ευθύνη που έχουμε όλοι για την ορθή διατήρηση του εύθραυστου περιβάλλοντός μας.

Τα βουνά τα οποία καλύπτουν το 1/5 της ξηράς, παρέχουν ζωή στο 1/10 του παγκοσμίου πληθυσμού. Η δασική αποψίλωση συμβάλλει στην οικολογική υποβάθμιση και την απώλεια της βιοποικιλότητας. Ίσως την ημέρα αυτή θα πρέπει όλοι να ρίξουμε μια ματιά στην περίφημη «Διακήρυξη του Τυρόλου» με υπότιτλο «Διευρύνατε τα όριά σας, αναπτερώστε το ηθικό σας και στοχεύστε προς την κορυφή»

Σε όλο τον κόσμο εκατομμύρια άνθρωποι ασκούν την ορειβασία και την αναρρίχηση. Σε πολλές δε χώρες τα αθλήματα βουνού έχουν γίνει σημαντικός παράγοντας της καθημερινής ζωής των ανθρώπων.
Η Διακήρυξη του Τυρόλου, η οποία εγκρίθηκε από το Συνέδριο για το Μέλλον των Αθλημάτων Βουνού στο Ιnnsbruck στις 8 Σεπτεμβρίου 2002, και παραδόθηκε στη Γενική Συνέλευση της U.I.A.A. τον Οκτώβριο 2002 στο Flaggstaf των Η.Π.Α, περιλαμβάνει μια σειρά αξιών και αξιωμάτων για να δοθεί κάποια καθοδήγηση ως προς την καλύτερη άσκηση των αθλημάτων βουνού. Αυτά δεν αποτελούν κανόνες ή λεπτομερείς οδηγίες, ορίζουν όμως τις σημερινές βασικές αρχές των αθλημάτων βουνού. (Η Ε.Ο.Ο.Α συμμετείχε στην προσπάθεια αυτή με το άρθρο 7 : «Πρόσβασηκαι Προστασία»).

Στόχος της Διακήρυξης του Τυρόλου είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους στην κατανόηση των αθλημάτων του βουνού τόσο όσον αφορά την αναψυχή και την προσωπική ανάπτυξη όσο και την κατανόηση των διαφόρων πολιτισμών και την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης του καθενός. Προς αυτή την κατεύθυνση Διακήρυξη του Τυρόλου αντλεί από τους άγραφους κώδικες συμπεριφοράς και τις αξίες που ενυπάρχουν στο άθλημα και τους διευρύνει για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της εποχής μας. Οι θεμελιώδεις αξίες στις οποίες στηρίζεται και οι οποίες ακολουθούν την πιο κάτω ιεραρχία αξιών είναι: Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια, Ζωή, Ελευθερία, Ευτυχία, Προστασία της Φύσης, Αλληλεγγύη, Αλήθεια, Υπεροχή.
Θεωρούν δε ως αλήθεια ότι, όλοι όσοι ασχολούνται με τα αθλήματα βουνού παγκοσμίως, είτε είναι πεζοπόροι, είτε οπαδοί της αθλητικής αναρρίχησης είτε ορειβάτες, αναζητούν να διευρύνουν τα όριά τους στα μεγάλα υψόμετρα. Ακόμα και αν μερικές από τις βασικές αρχές συμπεριφοράς έχουν πρακτική αξία μόνο για μια μικρή ελίτ, πολλές από τις προτάσεις που διατυπώθηκαν απευθύνονται συνολικά στην οικογένεια των αθλημάτων βουνού, ευελπιστώντας στην καλύτερη προσέγγιση των νέων κυρίως, διότι αυτοί αποτελούν και το μέλλον των αθλημάτων βουνού.

Καλές και ασφαλείς αναβάσεις σε όλους και το νου μας στο περιβάλλον!!!

ΈΝΔΥΣΗ
ΟΡΕΙΝΗ
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Εγγραφή μέλους στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών

Οδηγίες:
1. Αποστολή (Πατήστε για να την κατεβάσετε) Αίτηση εγγραφής μέλους (ταχυδρομικά, fax ή e-mail στις διευθύνσεις της αίτησης).

2. Δύο πρόσφατες φωτογραφίες σχετικής υψηλής ανάλυσης μεγέθους Ταυτότητας.

3. Τραπεζική κατάθεση ποσού 25€ 

στην ALPHA BANK: GR9401401780178002002001714 ή στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR8501710370006037040031122  για την ετήσια συνδρομή.

Να αναγράφετε στην αιτιολογία το Ονοματεπώνυμο του νέου μέλους. 

Παρακαλούμε τα έξοδα Τραπέζης να είναι του Αποστολέα.

4. Τηλεφώνημα στο γραφείο του συλλόγου για επιβεβαίωση λήψης στοιχείων.

Η Εγγραφή μπορεί να γίνει και στα γραφεία του Συλλόγου (Φιλαδελφείας 126, Αχαρναί) με μετρητά ή Χρέωση Κάρτας, καθώς επίσης και σε κάποια Εξόρμηση του Συλλόγου με μετρητά στον Αρχηγό της ανάβασης.

Θυμίζουμε ότι η συμμετοχή στις αναβάσεις είναι δυνατή μόνο στα μέλη του ΕΟΣ Αχαρνών ή στα μέλη άλλων Συλλόγων της Ε.Ο.Ο.Α.

Για επικοινωνία με τον Σύλλογο μπείτε εδώ

ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Κατεβάστε και συμπληρώστε την υπεύθυνη δήλωση.

ΜΕΣΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

Η σχολή ορειβασίας μέσου επιπέδου θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2019 με τις εκδηλώσεις της αναρρίχησης βράχου στο αλπικό πεδίο, θα συνεχιστεί το φθινόπωρο του 2019 και θα ολοκληρωθεί το χειμώνα του 2020 με τις εκδηλώσεις της αναρρίχησης στο μικτό πεδίο.

Η Σχολή είναι πιστοποιημένη από την ΕΟΟΑ και παρέχει τη σχετική βεβαίωση

ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Γιάννης Αποστόλου

Ο παγετώνας στην Ορειβασία

Άγγελος Ορφανάκος

Κατασκευή ρελέ στο αλπικό μικτό πεδίο

Δημήτριος Ζευγώλης

Εναλλακτική προσέγγιση Ορεινών Συγκροτημάτων στον Ευρωπαϊκό Χώρο με Χρήση Ορεινών Σιδηροδρόμων

Κωνσταντίνος Τζώρτζης

Προτεινόμενο περιεχόμενο kit πρώτων βοηθειών αρχηγών αναβάσεων

Τσεμπελίκος Χρήστος

GPS – Glopal Position System

Μουσείο

Ιδρύθηκε το 1977 από τον Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών και εγκαινιάστηκε από την Υπουργό Πολιτισμού και Επιστημών, αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, το 1982.

Με την δημιουργία της “Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αχαρνών”, από μέλη του ΕΟΣΑ, έγινε παραχώρηση ολόκληρου του Μουσείου με 5.000 περίπου εκθέματα (αρχαία και νεότερα).

Σήμερα το Μουσείο λειτουργεί αυτόνομα και έχει στην κατοχή του 12.000 περίπου πολύτιμα εκθέματα. Το κύριο πρόβλημά του είναι η μεγάλη στενότητα χώρου που αντιμετωπίζει, αφού τα εκθέματα είναι πολλά και ο χώρος μικρός.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του μουσείου της ΙΛΕΑ.