Search
Close this search box.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
«Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας»

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Αχαρνών στο πλαίσιο επικοινωνίας και στήριξης όλων των προσπαθειών που αγγίζουν την ευαίσθητη χορδή της φύσης μας και της διαχείρισής της από φορείς και προθέσεις, έχει επί σειρά ετών δηλώσει ότι είναι παρόν σε κάθε τέτοια πρωτοβουλία, πρόθεση δράσης αλλά και σκέψη.
Η επικαιρότητα μάς οδηγεί στο νομοσχέδιο που τιτλοφορείται ως «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας», δυνάμει του οποίου, εν μέσω μάλιστα μιας πρωτοφανούς και ιδιάζουσας εθνικής αλλά και παγκόσμιας κατάστασης, βάλλονται άμεσα ή έμμεσα οι περιοχές Natura, θέτει σε κίνδυνο όσες προστατευόμενες περιοχές (δίχως την αυτοτέλεια των ΦΔΠΠ), θέτει σε προτεραιότητα τυχόν επενδυτικά πλαίσια και σχέδια σε βάρος του περιβάλλοντος, προωθεί την επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ με πρωταρχικό επενδυτικό σκοπό, θέτει υπό την προστασία του νόμου αυθαίρετες παρεμβάσεις σε δασικές εκτάσεις
(υγρότοποι και ρέματα), ενώ ταυτόχρονα δεν ενισχύει τα μέτρα που θα έπρεπε να λαμβάνονται για τα στερεά απόβλητα και της διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων σε ρέματα, διαμορφώνοντας στο πλαίσιο αυτό ουσιώδεις, κατά κρίση μας, Συνταγματικές διατάξεις, διεθνείς συμβάσεις και ευρωπαϊκές οδηγίες επί όλων των ανωτέρω.

Η πρόθεση του Συλλόγου μας δεν είναι να αντίκειται σε βάσιμες και ουσιώδεις νομοθετικές διατάξεις που επηρεάζουν όσο το δυνατόν λιγότερο το περιβάλλον και τη φύση μας, αλλά σε όσες κρίνεται από πλευράς μας ότι τυχόν μεροληπτούν σε βάρος
του ανθρώπου, της φύσης και μιας λογικής εκτίμησης διαχείρισης, προστασίας και προφύλαξης, δίχως ιδιοτελή συμφέροντα και μονόπλευρες προθέσεις επενδυτικού και μόνο χαρακτήρα. Είναι απόλυτα κατανοητό ότι για την ανθρώπινη υπόσταση, τίποτα δεν αποκλείει την περίπτωση του «σφάλματος», εσκεμμένου ή μη, είτε όσον αφορά τον απλό πολίτη, είτε το νομοθέτη ή τους θεσμούς που πλαισιώνουν τη δομή της κοινωνίας. Σε αυτό ακριβώς το στάδιο υπάρχουν οι αντιρρήσεις και οι φωνές αφύπνισης,
δεδομένου ότι κρίνεται σκόπιμο να προλαμβάνονται τέτοιες περιπτώσεις, παρά να είμαστε υποχρεωμένοι να τις καταστείλουμε όταν μάλιστα ο άνθρωπος έχει γίνει μία ακόμα «πληγή» για τη φύση μας, στην οποία ανήκουμε ως είδος και δεν μας ανήκει.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΣ Αχαρνών καταθέτει ψήφισμα και ζητά από τους υπεύθυνους να ληφθούν υπόψη όλα τα ανωτέρω και να μην προχωρήσει η ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου, παρά μόνο να τροποποιηθεί και να διαμορφωθεί
στο πλαίσιο που πρωτίστως προστατεύει το περιβάλλον και τη φύση που τόσο έχει ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια.

Εν τέλει, η ουσία είναι ότι στη φύση και στο περιβάλλον υποτασσόμαστε όλοι, σε μια δημοκρατία που δεν χρειάζεται να την επινοήσουμε, παρά μόνο να την αντιληφθούμε και να την εφαρμόσουμε, όχι να παρέμβουμε και να την καταστρέψουμε.

«Μια δημοκρατία δεν μπορεί να πετύχει αν δεν εμπεριέχει μια ομάδα ανθρώπων εμποτισμένη με της αρχές της δικαιοσύνης και της τιμής».

Η καταγωγή των ειδών, Κάρολος Δαρβίνος

ΈΝΔΥΣΗ
ΟΡΕΙΝΗ
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Εγγραφή μέλους στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών

Οδηγίες:
1. Αποστολή (Πατήστε για να την κατεβάσετε) Αίτηση εγγραφής μέλους (ταχυδρομικά, fax ή e-mail στις διευθύνσεις της αίτησης).

2. Δύο πρόσφατες φωτογραφίες σχετικής υψηλής ανάλυσης μεγέθους Ταυτότητας.

3. Τραπεζική κατάθεση ποσού 25€ 

στην ALPHA BANK: GR9401401780178002002001714 ή στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR8501710370006037040031122  για την ετήσια συνδρομή.

Να αναγράφετε στην αιτιολογία το Ονοματεπώνυμο του νέου μέλους. 

Παρακαλούμε τα έξοδα Τραπέζης να είναι του Αποστολέα.

4. Τηλεφώνημα στο γραφείο του συλλόγου για επιβεβαίωση λήψης στοιχείων.

Η Εγγραφή μπορεί να γίνει και στα γραφεία του Συλλόγου (Φιλαδελφείας 126, Αχαρναί) με μετρητά ή Χρέωση Κάρτας, καθώς επίσης και σε κάποια Εξόρμηση του Συλλόγου με μετρητά στον Αρχηγό της ανάβασης.

Θυμίζουμε ότι η συμμετοχή στις αναβάσεις είναι δυνατή μόνο στα μέλη του ΕΟΣ Αχαρνών ή στα μέλη άλλων Συλλόγων της Ε.Ο.Ο.Α.

Για επικοινωνία με τον Σύλλογο μπείτε εδώ

ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Κατεβάστε και συμπληρώστε την υπεύθυνη δήλωση.

ΜΕΣΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

Η σχολή ορειβασίας μέσου επιπέδου θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2019 με τις εκδηλώσεις της αναρρίχησης βράχου στο αλπικό πεδίο, θα συνεχιστεί το φθινόπωρο του 2019 και θα ολοκληρωθεί το χειμώνα του 2020 με τις εκδηλώσεις της αναρρίχησης στο μικτό πεδίο.

Η Σχολή είναι πιστοποιημένη από την ΕΟΟΑ και παρέχει τη σχετική βεβαίωση

ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Γιάννης Αποστόλου

Ο παγετώνας στην Ορειβασία

Άγγελος Ορφανάκος

Κατασκευή ρελέ στο αλπικό μικτό πεδίο

Δημήτριος Ζευγώλης

Εναλλακτική προσέγγιση Ορεινών Συγκροτημάτων στον Ευρωπαϊκό Χώρο με Χρήση Ορεινών Σιδηροδρόμων

Κωνσταντίνος Τζώρτζης

Προτεινόμενο περιεχόμενο kit πρώτων βοηθειών αρχηγών αναβάσεων

Τσεμπελίκος Χρήστος

GPS – Glopal Position System

Μουσείο

Ιδρύθηκε το 1977 από τον Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών και εγκαινιάστηκε από την Υπουργό Πολιτισμού και Επιστημών, αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, το 1982.

Με την δημιουργία της “Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αχαρνών”, από μέλη του ΕΟΣΑ, έγινε παραχώρηση ολόκληρου του Μουσείου με 5.000 περίπου εκθέματα (αρχαία και νεότερα).

Σήμερα το Μουσείο λειτουργεί αυτόνομα και έχει στην κατοχή του 12.000 περίπου πολύτιμα εκθέματα. Το κύριο πρόβλημά του είναι η μεγάλη στενότητα χώρου που αντιμετωπίζει, αφού τα εκθέματα είναι πολλά και ο χώρος μικρός.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του μουσείου της ΙΛΕΑ.