Search
Close this search box.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛΗΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΚΙ ΑΡΧΑΡΙΩΝ 2022

Σχολή Ορειβατικού Σκι ΕΟΣ Αχαρνών 2022

ΓΕΝΙΚΑ

Σκοπός της σχολής είναι οι συμμετέχοντες μετά την περάτωσή της, να μπορούν να κινηθούν αυτόνομα και με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια στο ορεινό περιβάλλον και σε όλα τα πεδία με και χωρίς ορειβατικά σκι, όπου δεν απαιτούνται αναρριχητικές τεχνικές. Το πρόγραμμα της σχολής είναι πλήρως εναρμονισμένο με τον εκπαιδευτικό κανονισμό της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης και η σχολή παρέχει τη σχετική πιστοποίηση.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Για τη συμμετοχή στη σχολή απαιτούνται να προσκομιστούν στην πρώτη εκδήλωση (βλέπε πρόγραμμα) τα εξής:

  1. Αριθμός μέλους εγγραφής σε σωματείο της ΕΟΟΑ. Η εγγραφή στον ΕΟΣ Αχαρνών μπορεί να γίνει και επί τόπου. Το κόστος εγγραφής είναι 25 €.
  2. Αίτηση/δήλωση συμμετοχής στη σχολή. Η αίτηση θα συμπληρωθεί επί τόπου. Για την αίτηση απαιτείται καταβολή τέλους συμμετοχής στην ΕΟΟΑ ίσο με 5 €.
  3. Ιατρική βεβαίωση από καρδιολόγο ή παθολόγο, που να έχει εκδοθεί το τελευταίο εξάμηνο από την υποβολή της αίτησης συμμετοχής και να αναφέρει ότι ο συμμετέχων μπορεί να ασκήσει αθλητική δραστηριότητα.
  4. Φωτογραφία ταυτότητας.
  5. Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας.
  6. Βεβαίωση ασφάλισης έναντι ατυχήματος. Η ασφάλιση θα πραγματοποιηθεί επί τόπου στην πρώτη εκδήλωση της σχολής και κοστίζει 25 € έως 50 € αναλόγως των επιθυμητών καλύψεων.
  7. Πιστοποιητικό εμβολιασμού COVID-19 σε ισχύ.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

Η σχολή θα πραγματοποιηθεί με μέγιστο αριθμό συμμετοχών 8 άτομα.

ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Ο ΕΟΣ Αχαρνών δανείζει σε όλους τους συμμετέχοντες κράνος, ζώνη αναρρίχησης (μποντριέ), κραμπόν, πιολέ, σχοινιά, καραμπίνερ και αλουμινογωνιές. Επίσης δανείζεται το εκπαιδευτικό σύγγραμμα «Ορειβασία, Αναλυτικό Τεχνικό Εγχειρίδιο», των Δ. Κάραλη και Α. Θεοδωρόπουλου, εκδόσεως ΕΟΣ Αχαρνών, όπου καλύπτει όλη τη θεωρητική ύλη της σχολής. Για τη συμμετοχή τους στη σχολή, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να προμηθευτούν ή να ενοικιάσουν: (α) πλήρες σετ ορειβατικού σκι (πέδιλα/δέστρες, φώκιες, μπότες), (β) φτυάρι-ράβδο-πομποδέκτη αναζήτησης θύματος χιονοστιβάδας, (γ) πλήρη ορειβατικό ρουχισμό και σακίδιο ορειβασίας, (δ) κράνος χιονοδρομίας και (ε) λοιπό ορειβατικό εξοπλισμό όπως πυξίδα, φαρμακείο, φακό, κλπ.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Για τις μετακινήσεις χρησιμοποιείται μικρό λεωφορείο 9 θέσεων με αναχώρηση πολύ κοντά στο σταθμό του προαστιακού στην Παλλήνη. Τα κόστη των μετακινήσεων με το λεωφορείο επιβαρύνουν τους συμμετέχοντες. Οι προορισμοί μπορεί να τροποποιηθούν αν οι συνθήκες στα βουνά είναι ακατάλληλες.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Καταβάλλεται μέσω e-banking στον υπεύθυνο της σχολής, προκαταβολή 150 € και δύο δόσεις των 150 € έκαστη μέχρι και το πέρας της τρίτης εκδήλωσης στο αλπικό πεδίο. Εκδίδεται Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών ή Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών σύμφωνα με την κείμενη φορολογική νομοθεσία.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον υπεύθυνο της σχολής, Δ. Κάραλη (+30 697 37 97 661 ή KaralisDimitris@ΤEEmail.gr).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛΗΣ

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων στα καταφύγια και στο αλπικό πεδίο καλύπτεται όλη η θεωρητική και πρακτική ύλη της σχολής (http://www.eooa.gr/?page_id=300).

14/02/2022, ΕΟΣ Αχαρνών, 18.00-21.00

Συνάντηση γνωριμίας, επιθεώρηση και δανεισμός εξοπλισμού, υποβολή αιτήσεων συμμετοχής. Εξοπλισμός και ένδυση στην ορειβασία και στο ορειβατικό σκι.

19-20/02/2022, Χελμός (2355 m)

Εξετάσεις εισαγωγής στη σχολή σε μπλε και κόκκινη πίστα χιονοδρομικού. Τεχνικές ανάβασης στην ορειβασία και στο ορειβατικό σκι. Εκτίμηση κινδύνου χιονοστιβάδων: τρίγωνα Weather, Snowpack, Terrain και δοκιμές κολώνας (C.E.S.R.). Λήψη απόφασης Go/NoGo. Διαμονή σε ορειβατικό καταφύγιο.

5-7/03/2022, τριήμερο Καθαρής Δευτέρας, Ελεύθερο!

19-20/03/2022, Παρνασσός (2455 m)

Αναζήτηση θύματος χιονοστιβάδας με χρήση πομποδέκτη και τεχνικές ανάσχεσης πτώσης στην ορειβασία και στο ορειβατικό σκι. Στοιχεία ιστορίας και ορεινό περιβάλλον. Ανάβαση στις κορφές. Καταβάσεις εντός και εκτός πίστας. Διαμονή σε ορειβατικό καταφύγιο.

27/03/2022, ΕΟΣ Αχαρνών, 17.00-22.00

Προσανατολισμός και Μετεωρολογία.

02-03/04/2022, Ζήρεια (2376 m)

Τεχνικές προσανατολισμού και κατασκευή καταλύματος ανάγκης στην ορειβασία και στο ορειβατικό σκι. Ανάβαση στις κορφές. Καταβάσεις εντός και εκτός πίστας. Διαμονή σε ορειβατικό καταφύγιο ή σε αθλητικό κέντρο.

16-17/04/2022, Παρνασσός (2455 m) και Όλυμπος (2918 m)

Τεχνικές σχοινοσυντροφιάς και βελτιστοποίηση φόρτου (safe, fast and light) στην ορειβασία και στο ορειβατικό σκι. Ανάβαση στο Σκολιό του Ολύμπου. Κατάβαση εκτός πίστας (1300+ m Υ.Δ.). Διαμονή σε ορεινό ξενώνα.

30/04/2022, 01-02/05/2022, Παρνασσός (2455 m)

Τεχνικές ασφάλισης με σχοινιά, τοποθέτηση σταθερών ασφαλειών και διαχείριση τραυματία στην ορειβασία και στο ορειβατικό σκι. Ανάβαση στις κορφές. Διαμονή σε ορειβατικό καταφύγιο.

Κυριακή 8 Μαΐου 2022, ΕΟΣ Αχαρνών, 20.00

Γραπτό διαγώνισμα. Λήξη σχολής.

ΈΝΔΥΣΗ
ΟΡΕΙΝΗ
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Εγγραφή μέλους στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών

Οδηγίες:
1. Αποστολή (Πατήστε για να την κατεβάσετε) Αίτηση εγγραφής μέλους (ταχυδρομικά, fax ή e-mail στις διευθύνσεις της αίτησης).

2. Δύο πρόσφατες φωτογραφίες σχετικής υψηλής ανάλυσης μεγέθους Ταυτότητας.

3. Τραπεζική κατάθεση ποσού 25€ 

στην ALPHA BANK: GR9401401780178002002001714 ή στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR8501710370006037040031122  για την ετήσια συνδρομή.

Να αναγράφετε στην αιτιολογία το Ονοματεπώνυμο του νέου μέλους. 

Παρακαλούμε τα έξοδα Τραπέζης να είναι του Αποστολέα.

4. Τηλεφώνημα στο γραφείο του συλλόγου για επιβεβαίωση λήψης στοιχείων.

Η Εγγραφή μπορεί να γίνει και στα γραφεία του Συλλόγου (Φιλαδελφείας 126, Αχαρναί) με μετρητά ή Χρέωση Κάρτας, καθώς επίσης και σε κάποια Εξόρμηση του Συλλόγου με μετρητά στον Αρχηγό της ανάβασης.

Θυμίζουμε ότι η συμμετοχή στις αναβάσεις είναι δυνατή μόνο στα μέλη του ΕΟΣ Αχαρνών ή στα μέλη άλλων Συλλόγων της Ε.Ο.Ο.Α.

Για επικοινωνία με τον Σύλλογο μπείτε εδώ

ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Κατεβάστε και συμπληρώστε την υπεύθυνη δήλωση.

ΜΕΣΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

Η σχολή ορειβασίας μέσου επιπέδου θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2019 με τις εκδηλώσεις της αναρρίχησης βράχου στο αλπικό πεδίο, θα συνεχιστεί το φθινόπωρο του 2019 και θα ολοκληρωθεί το χειμώνα του 2020 με τις εκδηλώσεις της αναρρίχησης στο μικτό πεδίο.

Η Σχολή είναι πιστοποιημένη από την ΕΟΟΑ και παρέχει τη σχετική βεβαίωση

ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Γιάννης Αποστόλου

Ο παγετώνας στην Ορειβασία

Άγγελος Ορφανάκος

Κατασκευή ρελέ στο αλπικό μικτό πεδίο

Δημήτριος Ζευγώλης

Εναλλακτική προσέγγιση Ορεινών Συγκροτημάτων στον Ευρωπαϊκό Χώρο με Χρήση Ορεινών Σιδηροδρόμων

Κωνσταντίνος Τζώρτζης

Προτεινόμενο περιεχόμενο kit πρώτων βοηθειών αρχηγών αναβάσεων

Τσεμπελίκος Χρήστος

GPS – Glopal Position System

Μουσείο

Ιδρύθηκε το 1977 από τον Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών και εγκαινιάστηκε από την Υπουργό Πολιτισμού και Επιστημών, αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, το 1982.

Με την δημιουργία της “Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αχαρνών”, από μέλη του ΕΟΣΑ, έγινε παραχώρηση ολόκληρου του Μουσείου με 5.000 περίπου εκθέματα (αρχαία και νεότερα).

Σήμερα το Μουσείο λειτουργεί αυτόνομα και έχει στην κατοχή του 12.000 περίπου πολύτιμα εκθέματα. Το κύριο πρόβλημά του είναι η μεγάλη στενότητα χώρου που αντιμετωπίζει, αφού τα εκθέματα είναι πολλά και ο χώρος μικρός.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του μουσείου της ΙΛΕΑ.