EnglishGreek

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛΗΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ ΑΡΧΑΡΙΩΝ 2021-2022

Πρόγραμμα Σχολής Ορειβασίας Αρχαρίων ΕΟΣ Αχαρνών 2021-2022

ΓΕΝΙΚΑ

Σκοπός της σχολής είναι οι συμμετέχοντες μετά την περάτωσή της, να μπορούν να κινηθούν αυτόνομα και με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια στο ορεινό περιβάλλον και σε όλα τα πεδία (ξηρό και χιονισμένο βουνό) όπου χρησιμοποιούνται μόνο τεχνικές ορεινής πεζοπορίας και όχι τεχνικές αναρρίχησης ή ορειβατικού σκι. Το πρόγραμμα της σχολής είναι πλήρως εναρμονισμένο με τον εκπαιδευτικό κανονισμό της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης (http://www.eooa.gr/?page_id=300) και η σχολή παρέχει τη σχετική πιστοποίηση.

 

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Για τη συμμετοχή στη σχολή απαιτούνται να προσκομιστούν στην δεύτερη εκδήλωση (βλέπε πρόγραμμα) τα εξής:

  1. Αριθμός μέλους εγγραφής σε σωματείο της ΕΟΟΑ. Η εγγραφή στον ΕΟΣ Αχαρνών μπορεί να γίνει και επί τόπου στη δεύτερη εκδήλωση. Το κόστος εγγραφής είναι 25 €.
  2. Αίτηση/δήλωση συμμετοχής στη σχολή. Η αίτηση θα συμπληρωθεί επί τόπου στη δεύτερη εκδήλωση. Για την αίτηση απαιτείται καταβολή τέλους συμμετοχής στην ΕΟΟΑ ίσο με 5 €.
  3. Ιατρική βεβαίωση από καρδιολόγο ή παθολόγο, που να έχει εκδοθεί το τελευταίο εξάμηνο από την υποβολή της αίτησης συμμετοχής και να αναφέρει ότι ο συμμετέχων μπορεί να ασκήσει αθλητική δραστηριότητα.
  4. Φωτογραφία ταυτότητας.
  5. Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας.
  6. Βεβαίωση ασφάλισης έναντι ατυχήματος. Η ασφάλιση θα πραγματοποιηθεί επί τόπου στη δεύτερη εκδήλωση της σχολής και κοστίζει 25 € έως 50 € αναλόγως των επιθυμητών καλύψεων.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

Η σχολή θα πραγματοποιηθεί με μέγιστο αριθμό συμμετοχών 16 άτομα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛΗΣ

21/11/2021, ΕΟΣ Αχαρνών, 18.00

Συνάντηση γνωριμίας. Συζήτηση για τους σκοπούς και στους στόχους της σχολής σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Διάλεξη που αφορά στον εξοπλισμό στο βουνό (ένδυση, υπόδηση).

28/11/2021, ΕΟΣ Αχαρνών, 18.00

Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής. Ενημέρωση για την επόμενη προγραμματισμένη ανάβαση της σχολής.

04-05/12/2021, Παρνασσός (2455 m)

Τεχνικές ορεινής πεζοπορίας. Θεωρία που αφορά στη διαμονή στο βουνό και στην ιστορία της ορειβασίας. Διαμονή σε ορειβατικό καταφύγιο. Ανάβαση στην ψηλή κορφή.

12/12/2021, ΕΟΣ Αχαρνών, 18.00

Διάλεξη που αφορά στον προσανατολισμό στο βουνό (παρουσία προαιρετική). Ενημέρωση για την επόμενη προγραμματισμένη ανάβαση της σχολής.

18-19/12/2021, Ζήρεια (2374 m)

Τεχνικές πιολέ-κραμπόν-μπατόν. Νυχτερινή άσκηση προσανατολισμού. Διαμονή στο Αθλητικό Κέντρο Ζήρειας. Ανάβαση στην ψηλή κορφή.

06/01/2022, 18.00

Η ενημέρωση για την επόμενη προγραμματισμένη ανάβαση της σχολής θα γίνει μέσω διαδικτύου λόγω εορτών.

08-09/01/2022, Ταΰγετος (2407 m)

Τεχνικές παράλληλης κίνησης σχοινοσυντροφιάς. Θεωρία που αφορά στους κινδύνους στο βουνό από το κρύο, τη ζέστη και το υψόμετρο. Διαμονή σε ορειβατικό καταφύγιο. Ανάβαση στην ψηλή κορφή.

16/01/2022, ΕΟΣ Αχαρνών, 18.00

Διαδραστική διάλεξη που αφορά στις πρώτες βοήθειες στο βουνό (παρουσία προαιρετική). Ενημέρωση για την επόμενη προγραμματισμένη ανάβαση της σχολής.

22-23/01/2022, Βελούχι (2315 m)

Κατασκευή καταλύματος ανάγκης στο χιόνι. Θεωρία που αφορά στους κινδύνους των χιονοστιβάδων. Διαμονή σε ορειβατικό καταφύγιο. Ανάβαση στην ψηλή κορφή.

30/01/2022, ΕΟΣ Αχαρνών, 18.00

Διάλεξη που αφορά στη μετεωρολογία (παρουσία προαιρετική). Ενημέρωση για την επόμενη προγραμματισμένη ανάβαση της σχολής.

05-06/02/2022, Βαρδούσια (2495 m)

Αναρρίχηση στην ψηλή κορφή από το λούκι του αετού ή του λιονταριού (55 μοίρες) σε σχοινοσυντροφιές. Θεωρία που αφορά στην αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων. Διαμονή σε ορειβατικό καταφύγιο.

13/02/2022, ΕΟΣ Αχαρνών, 18.00

Γραπτό διαγώνισμα επί της διδακτέας ύλης και εκδήλωση απολογισμού.

ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Ο ΕΟΣ Αχαρνών δανείζει σε όλους τους συμμετέχοντες κράνος, ζώνη αναρρίχησης (μποντριέ), κραμπόν, πιολέ, σχοινιά, καραμπίνερ και αλουμινογωνιές. Επίσης δανείζεται το εκπαιδευτικό σύγγραμμα «Ορειβασία, Αναλυτικό Τεχνικό Εγχειρίδιο», των Δ. Κάραλη και Α. Θεοδωρόπουλου, εκδόσεως ΕΟΣ Αχαρνών, όπου καλύπτει όλη τη θεωρητική ύλη της σχολής.

ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

Η σχολή στελεχώνεται από τους επίσημους Οδηγούς Βουνού της ΕΟΟΑ, Δ. Κάραλη, Κ. Τσουκλείδη και Α. Θεοδωρόπουλο. Στο μάθημα των πρώτων βοηθειών εισηγητής είναι ο Κ. Τζώρτζης, Εκπαιδευτής Εκπαιδευτών & Υπεύθυνος Σεμιναρίων CPR/AED Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης και Εκπαιδευτής Emergency First Response.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Για τις μετακινήσεις του Σαββατοκύριακου χρησιμοποιούνται τουριστικά λεωφορεία, με αναχώρηση από το Πεδίο του Άρεως (07.00) και τον ΕΟΣ Αχαρνών (07.30). Τα κόστη των μετακινήσεων με τα τουριστικά λεωφορεία επιβαρύνουν τους συμμετέχοντες.

COVID-19 και ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Τα βουνά και οι ημερομηνίες του προγράμματος της σχολής δύναται να τροποποιηθούν αναλόγως των συνθηκών. Τα θεωρητικά μαθήματα όπως και η πραγματοποίηση του τελικού διαγωνίσματος επί της διδακτέας ύλης, δύναται να πραγματοποιηθούν και μέσω διαδικτύου, εάν οι συνθήκες το επιβάλλουν.

ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ

Όλοι οι απόφοιτοι της σχολής υποστηρίζονται από το τμήμα αποφοίτων του συλλόγου.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Το κόστος συμμετοχής καταβάλλεται μέσω e-banking στον υπεύθυνο της σχολής σε πέντε ισόποσες δόσεις (5 x 80 € = 400 €) πριν από την έκαστη εξόρμηση στο αλπικό πεδίο. Εκδίδεται Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών ή Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών σύμφωνα με την κείμενη φορολογική νομοθεσία.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον υπεύθυνο της σχολής, Δ. Κάραλη,  KaralisDimitris@teemail.gr.

0

Your Cart

    Product Price Quantity Total
Empty Cart

Your cart is empty

ΈΝΔΥΣΗ
ΟΡΕΙΝΗ
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Εγγραφή μέλους στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών

Οδηγίες:
1. Αποστολή (Πατήστε για να την κατεβάσετε) Αίτηση εγγραφής μέλους (ταχυδρομικά, fax ή e-mail στις διευθύνσεις της αίτησης).

2. Δύο πρόσφατες φωτογραφίες σχετικής υψηλής ανάλυσης μεγέθους Ταυτότητας.

3. Τραπεζική κατάθεση ποσού 25€ 

στην ALPHA BANK: GR9401401780178002002001714 ή στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR8501710370006037040031122  για την ετήσια συνδρομή.

Να αναγράφετε στην αιτιολογία το Ονοματεπώνυμο του νέου μέλους. 

Παρακαλούμε τα έξοδα Τραπέζης να είναι του Αποστολέα.

4. Τηλεφώνημα στο γραφείο του συλλόγου για επιβεβαίωση λήψης στοιχείων.

Η Εγγραφή μπορεί να γίνει και στα γραφεία του Συλλόγου (Φιλαδελφείας 126, Αχαρναί) με μετρητά ή Χρέωση Κάρτας, καθώς επίσης και σε κάποια Εξόρμηση του Συλλόγου με μετρητά στον Αρχηγό της ανάβασης.

Θυμίζουμε ότι η συμμετοχή στις αναβάσεις είναι δυνατή μόνο στα μέλη του ΕΟΣ Αχαρνών ή στα μέλη άλλων Συλλόγων της Ε.Ο.Ο.Α.

Για επικοινωνία με τον Σύλλογο μπείτε εδώ

ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Κατεβάστε και συμπληρώστε την υπεύθυνη δήλωση.

ΜΕΣΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

Η σχολή ορειβασίας μέσου επιπέδου θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2019 με τις εκδηλώσεις της αναρρίχησης βράχου στο αλπικό πεδίο, θα συνεχιστεί το φθινόπωρο του 2019 και θα ολοκληρωθεί το χειμώνα του 2020 με τις εκδηλώσεις της αναρρίχησης στο μικτό πεδίο.

Η Σχολή είναι πιστοποιημένη από την ΕΟΟΑ και παρέχει τη σχετική βεβαίωση

ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Γιάννης Αποστόλου

Ο παγετώνας στην Ορειβασία

Άγγελος Ορφανάκος

Κατασκευή ρελέ στο αλπικό μικτό πεδίο

Δημήτριος Ζευγώλης

Εναλλακτική προσέγγιση Ορεινών Συγκροτημάτων στον Ευρωπαϊκό Χώρο με Χρήση Ορεινών Σιδηροδρόμων

Κωνσταντίνος Τζώρτζης

Προτεινόμενο περιεχόμενο kit πρώτων βοηθειών αρχηγών αναβάσεων

Τσεμπελίκος Χρήστος

GPS – Glopal Position System

Μουσείο

Ιδρύθηκε το 1977 από τον Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών και εγκαινιάστηκε από την Υπουργό Πολιτισμού και Επιστημών, αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, το 1982.

Με την δημιουργία της “Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αχαρνών”, από μέλη του ΕΟΣΑ, έγινε παραχώρηση ολόκληρου του Μουσείου με 5.000 περίπου εκθέματα (αρχαία και νεότερα).

Σήμερα το Μουσείο λειτουργεί αυτόνομα και έχει στην κατοχή του 12.000 περίπου πολύτιμα εκθέματα. Το κύριο πρόβλημά του είναι η μεγάλη στενότητα χώρου που αντιμετωπίζει, αφού τα εκθέματα είναι πολλά και ο χώρος μικρός.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του μουσείου της ΙΛΕΑ.