ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛΗΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ ΑΡΧΑΡΙΩΝ 2022-2023

Πρόγραμμα Σχολής Ορειβασίας Αρχαρίων ΕΟΣ Αχαρνών/ΕΟΟΑ 2022-2023

ΓΕΝΙΚΑ

Σκοπός της σχολής είναι οι συμμετέχοντες μετά την περάτωσή της, να μπορούν να κινηθούν αυτόνομα και με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια στο ορεινό περιβάλλον και σε όλα τα πεδία (ξηρό και χιονισμένο βουνό) όπου χρησιμοποιούνται μόνο τεχνικές ορεινής πεζοπορίας και όχι τεχνικές αναρρίχησης ή ορειβατικού σκι. Το πρόγραμμα της σχολής είναι πλήρως εναρμονισμένο με τον εκπαιδευτικό κανονισμό της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης και η σχολή παρέχει τη σχετική πιστοποίηση.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Για τη συμμετοχή στη σχολή απαιτούνται να προσκομιστούν στη δεύτερη εκδήλωση (βλέπε πρόγραμμα) τα εξής:

1. Αριθμός μέλους εγγραφής σε σωματείο της ΕΟΟΑ (η σχολή απευθύνεται μόνο σε μέλη σωματείων της ΕΟΟΑ). Η εγγραφή στον ΕΟΣ Αχαρνών μπορεί να γίνει και επί τόπου στη δεύτερη εκδήλωση. Το κόστος εγγραφής είναι 25 €.
2. Αίτηση/δήλωση συμμετοχής στη σχολή. Η αίτηση θα συμπληρωθεί επί τόπου στη δεύτερη εκδήλωση. Για την αίτηση απαιτείται καταβολή τέλους συμμετοχής στην ΕΟΟΑ ίσο με 5 €.
3. Ιατρική βεβαίωση από καρδιολόγο ή παθολόγο, που να έχει εκδοθεί το τελευταίο εξάμηνο από την υποβολή της αίτησης συμμετοχής και να αναφέρει ότι ο συμμετέχων μπορεί να ασκήσει αθλητική δραστηριότητα.
4. Φωτογραφία ταυτότητας.
5. Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας.
6. Βεβαίωση ασφάλισης έναντι ατυχήματος. Η ασφάλιση θα πραγματοποιηθεί επί τόπου στη δεύτερη εκδήλωση της σχολής και έχει κόστος 26,50 €.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛΗΣ

Κυριακή 13/11/2022, ΕΟΣ Αχαρνών, 14.00
Συνάντηση γνωριμίας. Συζήτηση για τους σκοπούς και στους στόχους της σχολής σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Ο εξοπλισμός στο βουνό.

Κυριακή 27/11/2022, ΕΟΣ Αχαρνών, 14.00
Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής.

03-04/12/2022, ΜΑΙΝΑΛΟ (1981 m)
Τεχνικές ορεινής πεζοπορίας. Ιστορία της ορειβασίας. Ηθική στο βουνό. Διαμονή σε ορειβατικό καταφύγιο. Ανάβαση στις ψηλές κορφές. Διάσχιση προς Λεβίδι.

11/12/2022, ΕΟΣ Αχαρνών, 14.00
Προσανατολισμός και Μετεωρολογία στο βουνό.

17-18/12/2022, ΤΑΥΓΕΤΟΣ (2404 m)
Τεχνικές πιολέ-κραμπόν. Κίνδυνοι στο βουνό από το κρύο, τη ζέστη, το υψόμετρο και τις χιονοστιβάδες. Διαμονή σε ορειβατικό καταφύγιο. Ανάβαση στις ψηλές κορφές.

07-08/01/2023, ΖΗΡΕΙΑ (2374 m)
Τεχνικές παράλληλης κίνησης σχοινοσυντροφιάς. Νυχτερινή άσκηση προσανατολισμού. Διαμονή στο Αθλητικό Κέντρο Ζήρειας. Ανάβαση στις ψηλές κορφές.

21-22/01/2023, ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ (2455 m)
Προετοιμασία για την εξόρμηση των Βαρδουσίων. Κίνηση σε σχοινοσυντροφιές. Εκτίμηση κινδύνου χιονοστιβάδων. Διαμονή σε ορειβατικό καταφύγιο. Ανάβαση στις ψηλές κορφές.

04-05/02/2022, ΒΑΡΔΟΥΣΙΑ (2495 m)
Αναρρίχηση στην ψηλή κορφή από το λούκι του αετού ή του λιονταριού (55μοίρες) σε σχοινοσυντροφιές. Κατασκευή καταλύματος ανάγκης. Αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων. Διαμονή σε ορειβατικό καταφύγιο.

Κυριακή 12/02/2023, ΕΟΣ Αχαρνών, 14.00
Διαδραστική διάλεξη που αφορά στις πρώτες βοήθειες στο βουνό. Γραπτό διαγώνισμα επί της διδακτέας ύλης και εκδήλωση απολογισμού.

ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Ο ΕΟΣ Αχαρνών δανείζει σε όλους τους συμμετέχοντες κράνος, ζώνη αναρρίχησης (μποντριέ), κραμπόν, πιολέ, σχοινιά, καραμπίνερ και αλουμινογωνιές. Επίσης δανείζεται το εκπαιδευτικό σύγγραμμα «Ορειβασία,Αναλυτικό Τεχνικό Εγχειρίδιο», των Δ. Κάραλη και Α. Θεοδωρόπουλου, εκδόσεως ΕΟΣ Αχαρνών, όπου καλύπτει όλη τη θεωρητική ύλη της σχολής.

ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

Η σχολή στελεχώνεται από τους επίσημους Οδηγούς Βουνού της ΕΟΟΑ, Δ. Κάραλη, Κ. Τσουκλείδη, Α. Θεοδωρόπουλο και άλλους αναλόγως των αναγκών της σχολής. Στο μάθημα των πρώτων βοηθειών εισηγητής είναι ο Κ. Τζώρτζης, Εκπαιδευτής Εκπαιδευτών & Υπεύθυνος Σεμιναρίων CPR/AED Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης και Εκπαιδευτής Emergency First Response.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Για τις μετακινήσεις του Σαββατοκύριακου χρησιμοποιούνται τουριστικά λεωφορεία, με αναχώρηση από το Πεδίο του Άρεως και τον ΕΟΣ Αχαρνών πολύ νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Τα κόστη των μετακινήσεων με τα τουριστικά λεωφορεία επιβαρύνουν τους συμμετέχοντες.

ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Τα βουνά και οι ημερομηνίες του προγράμματος της σχολής δύναται να τροποποιηθούν αναλόγως των συνθηκών.

ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ

Οι απόφοιτοι της σχολής υποστηρίζονται από το τμήμα αποφοίτων του συλλόγου.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Το κόστος συμμετοχής στη σχολή είναι 400 €. Καταβάλλεται στον υπεύθυνο της σχολής προκαταβολή ίση με 160 € κατά την εγγραφή και το υπόλοιπο ποσό των 240 € εξοφλείται έως και πριν την τρίτη εκδήλωση στο ορεινό πεδίο. Εκδίδεται Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών ή Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον υπεύθυνο της σχολής, Δ. Κάραλη (KaralisDimitris@TEEmail.gr).

0
ΈΝΔΥΣΗ
ΟΡΕΙΝΗ
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Εγγραφή μέλους στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών

Οδηγίες:
1. Αποστολή (Πατήστε για να την κατεβάσετε) Αίτηση εγγραφής μέλους (ταχυδρομικά, fax ή e-mail στις διευθύνσεις της αίτησης).

2. Δύο πρόσφατες φωτογραφίες σχετικής υψηλής ανάλυσης μεγέθους Ταυτότητας.

3. Τραπεζική κατάθεση ποσού 25€ 

στην ALPHA BANK: GR9401401780178002002001714 ή στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR8501710370006037040031122  για την ετήσια συνδρομή.

Να αναγράφετε στην αιτιολογία το Ονοματεπώνυμο του νέου μέλους. 

Παρακαλούμε τα έξοδα Τραπέζης να είναι του Αποστολέα.

4. Τηλεφώνημα στο γραφείο του συλλόγου για επιβεβαίωση λήψης στοιχείων.

Η Εγγραφή μπορεί να γίνει και στα γραφεία του Συλλόγου (Φιλαδελφείας 126, Αχαρναί) με μετρητά ή Χρέωση Κάρτας, καθώς επίσης και σε κάποια Εξόρμηση του Συλλόγου με μετρητά στον Αρχηγό της ανάβασης.

Θυμίζουμε ότι η συμμετοχή στις αναβάσεις είναι δυνατή μόνο στα μέλη του ΕΟΣ Αχαρνών ή στα μέλη άλλων Συλλόγων της Ε.Ο.Ο.Α.

Για επικοινωνία με τον Σύλλογο μπείτε εδώ

ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Κατεβάστε και συμπληρώστε την υπεύθυνη δήλωση.

ΜΕΣΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

Η σχολή ορειβασίας μέσου επιπέδου θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2019 με τις εκδηλώσεις της αναρρίχησης βράχου στο αλπικό πεδίο, θα συνεχιστεί το φθινόπωρο του 2019 και θα ολοκληρωθεί το χειμώνα του 2020 με τις εκδηλώσεις της αναρρίχησης στο μικτό πεδίο.

Η Σχολή είναι πιστοποιημένη από την ΕΟΟΑ και παρέχει τη σχετική βεβαίωση

ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Γιάννης Αποστόλου

Ο παγετώνας στην Ορειβασία

Άγγελος Ορφανάκος

Κατασκευή ρελέ στο αλπικό μικτό πεδίο

Δημήτριος Ζευγώλης

Εναλλακτική προσέγγιση Ορεινών Συγκροτημάτων στον Ευρωπαϊκό Χώρο με Χρήση Ορεινών Σιδηροδρόμων

Κωνσταντίνος Τζώρτζης

Προτεινόμενο περιεχόμενο kit πρώτων βοηθειών αρχηγών αναβάσεων

Τσεμπελίκος Χρήστος

GPS – Glopal Position System

Μουσείο

Ιδρύθηκε το 1977 από τον Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών και εγκαινιάστηκε από την Υπουργό Πολιτισμού και Επιστημών, αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, το 1982.

Με την δημιουργία της “Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αχαρνών”, από μέλη του ΕΟΣΑ, έγινε παραχώρηση ολόκληρου του Μουσείου με 5.000 περίπου εκθέματα (αρχαία και νεότερα).

Σήμερα το Μουσείο λειτουργεί αυτόνομα και έχει στην κατοχή του 12.000 περίπου πολύτιμα εκθέματα. Το κύριο πρόβλημά του είναι η μεγάλη στενότητα χώρου που αντιμετωπίζει, αφού τα εκθέματα είναι πολλά και ο χώρος μικρός.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του μουσείου της ΙΛΕΑ.