ΕΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ

Διοικητικό Συμβούλιο

Σημαντικότερες δραστηριότητες

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 1976: Εκδίδεται το πρώτο διμηνιαίο δελτίο του συλλόγου, δωδεκασέλιδο και ασπρόμαυρο.
1977 Ιδρύεται το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αχαρνών
1977 Ιδρύεται και λειτουργεί το τμήμα Σκάκι
1978 Το διμηνιαίο ενημερωτικό δελτίο βελτιώνεται. Γίνεται μηνιαίο περιοδικό, έγχρωμο με 32 σελίδες και παίρνει το όνομα “ΚΟΡΦΕΣ”. Σκοπός του η υποστήριξη της ανάπτυξης του ορεινού αθλητισμού, η δραστηριοποίηση σε αθλητικά και κοινωνικά θέματα όσο το δυνατόν περισσοτέρων ανθρώπων και η ανάπτυξη προβληματισμού για την προστασία του ορεινού περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξής του.
1980 Ίδρυση και λειτουργία σχολών χιονοδρομίας για μικρούς και μεγάλους. Σκοπός η σωστή και οικονομική εκμάθηση όλων των μορφών χιονοδρομίας σε όσους το επιθυμούν.
1981 Κατασκευή του πρώτου Καταφυγίου του συλλόγου στην κορυφή “ΦΛΑΜΠΟΥΡΙ” της Πάρνηθας.
1983 – Άνοιξη Ξεκινά ως νέα πολιτιστική και ανθρωπιστική δραστηριότητα το ¨Πανηγύρι της Ανθρωπιάς¨, μια διήμερη γιορτή στο βουνό, κατά τη διάρκεια της οποίας ορειβάτες δίνουν αίμα για τα παιδιά που πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία.
1983 – Φθινόπωρο Καθιερώνεται ο ¨Γύρος της Πάρνηθας¨, ένας αγώνας δρόμου μέσα στο δάσος της Πάρνηθας, 16 χιλιομέτρων για άτομα άνω των 15 ετών και 4 χιλιομέτρων για τους μικρούς αθλητές.
1984 Καθιέρωση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φωτογραφίας με θέμα ¨Τα ελληνικά βουνά. Άνθρωποι και φύση¨. Ο Διαγωνισμός επαναλαμβάνεται κάθε τριετία. Κατά την διάρκεια της απονομής των βραβείων γίνεται ειδική τελετή στην οποία τιμώνται βετεράνοι ορειβάτες και όσοι συνέβαλαν στην προώθηση του ορεινού αθλητισμού.
1984 Το περιοδικό του Συλλόγου μεγαλώνει καθ’ ύψος και πλάτος και γίνεται 60σέλιδο με πολλές έγχρωμες σελίδες. Αποκτά παγκόσμια ακτινοβολία με συνδρομητές σε πολλές χώρες. Για υποστήριξη των Ελλήνων αλλά και των ξένων φίλων του βουνού, το περιοδικό δημιούργησε ειδικό τμήμα έκδοσης λεπτομερών ορειβατικών χαρτών των ελληνικών βουνών στα Ελληνικά, τα Αγγλικά και Γερμανικά.
1986 Ολοκληρώνεται στο Φλαμπούρι της Πάρνηθας η κατασκευή του δευτέρου μεγαλύτερου Καταφυγίου που χρησιμοποιείται τόσο από ορειβάτες, όσο και από νέους που θέλουν να περάσουν κάποιες μέρες στο βουνό ασχολούμενοι με ορειβασία και άλλα αθλήματα.
1987 Ίδρυση και έναρξη λειτουργίας των Σχολών Βουνού για μικρούς και μεγάλους. Σκοπός των σχολών αυτών είναι η έγκυρη και οικονομική εκμάθηση όλων των μορφών ορεινού αθλητισμού. Οι σχολές έχουν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό μαθητών.
1988 Τοποθέτηση ηλιακών φωτοκυψέλων στο καταφύγιο Φλαμπούρι για ενίσχυση της ενεργειακής αυτοδυναμίας του.
1990 Αγορά οικοπέδου 1700 τετραγωνικών μέτρων για την ανέγερση Αθλητικού και Πολιτιστικού Κέντρου του συλλόγου.
1992 Ίδρυση και έναρξη λειτουργίας Παιδικών Κατασκηνώσεων Βουνού. Με τη δραστηριότητα αυτή ο σύλλογος προσπαθεί να δυναμώσει τα παιδιά, σωματικά και ψυχικά και να συμβάλλει στην υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών, που θέλουν να γνωρίσουν το βουνό μέσα από το θεσμό της κατασκήνωσης.
1993,1994 Συμμετοχή στο πρόγραμμα Youth for Europe σε πρόγραμμα ανταλλαγής νέων με την Αγγλία. Με την συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό, υποστηρίχθηκε ένας αριθμός νέων που επιθυμούν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον ορεινό αθλητισμό.
1995 Υλοποίηση καινοτομικού προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου με θέμα “Σύμβουλοι προστασίας και Ανάπτυξης Ορεινού Περιβάλλοντος”. Στόχος του προγράμματος αυτού ήταν η επαγγελματική κατάρτιση νέων που επιθυμούν να οργανώσουν ή να συμμετάσχουν σε επαγγελματικές δραστηριότητες στο βουνό, με τρόπο που όχι μόνο δεν θα βλάψει το ορεινό περιβάλλον αλλά να μπορέσουν να λειτουργήσουν και σαν σύμβουλοι προστασίας του.
1995 Ολοκληρώνεται η ανέγερση του κυρίως τμήματος του ιδιόκτητου Αθλητικού και Πολιτιστικού Κέντρου του συλλόγου.
1996 Υλοποίηση εγκριθέντος διακρατικού προγράμματος στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΕΥΡΑΘΛΟΝ. Στόχος του προγράμματος ήταν η προώθηση του ορεινού αθλητισμού στους νέους και η προστασία του ορεινού περιβάλλοντος. Για την υλοποίηση του προγράμματος συνεργάστηκαν φορείς από την Αυστρία, την Ιταλία, την Αγγλία και τη Σουηδία.
1997 Αγορά οικοπέδου 400τ.μ. για αθλοπαιδιές.
Από το 1976 ως σήμερα Ο σύλλογος οργανώνει 2 ή 3 φορές το μήνα αναβάσεις σε διάφορα βουνά της Ελλάδος ή του εξωτερικού. Αναβάσεις έχουν γίνει σε μερικά από τα υψηλότερα βουνά στον κόσμο όπως Άλπεις (από Αυστρία, Ιταλία, Ελβετία και Γαλλία), Πυρηναία (από Ισπανία), Καρπάθια (Ρουμανία), Ιμαλάια (από Νεπάλ), Κιλιμάντζαρο (από Τανζανία), Σιπχάν (από Τουρκία), κλπ. Συμμετέχει και υποστηρίζει δραστηριότητες που οργανώνονται από άλλους συλλόγους, φορείς ή και άτομα εφόσον περιλαμβάνονται στους σκοπούς του.