Αποστολή AltiZeus: Στο ύψος του παραμένει ο Όλυμπος έναν αιώνα μετά την πρώτη επίσημη μέτρηση

Πολύ πριν την ανακάλυψη των GPS, το μακρινό 1921, ο Ελβετός τοπογράφος και αλπινιστής Μαρσέλ Κούρτς (Marcel Kurz) είχε εξασφαλίσει την άδεια από τις ελληνικές αρχές οι οποίες και τον είχαν προσκαλέσει, να χαρτογραφήσει τον Ολύμπου, με χρήση φωτοθεοδόλιχου και εφαρμογή στερεοφωτογραμμετρικών μεθόδων της εποχής. Με οδηγό τον Χρήστο Κάκκαλο ανέβηκε και ίδιος όντας αλπινιστής στο Μύτικα, ενώ μαζί έκαναν και την πρώτη καταγεγραμμένη ανάβαση στην κορυφή Στεφάνι, σε μία πρωτοποριακή επιχείρηση συνολικής διάρκειας 12 ημερών. Η εργασία του ολοκληρώθηκε δύο χρόνια αργότερα με την έκδοση του βιβλίου «Le Mont Olympe» στο Παρίσι..

Έκτοτε οι κορυφές του Ολύμπου πέρασαν από το μύθο στα επίσημα έγγραφα, με την ΓΥΣ να εμφανίζει το υψόμετρο του Μύτικα, σε όλες τις μεταγενέστερες εκδόσεις των χαρτών της, σύμφωνα με την μέτρηση του M. Kurz, και το συγκεκριμένο υψόμετρο να εμφανίζεται και σε όλα τα σχολικά βιβλία και εγκυκλοπαίδειες.

Μετά από περίπου ένα αιώνα, μια ομάδα άρτια καταρτισμένων ορειβατών, γεωλόγων και τοπογράφων, αποφάσισε να επαναπροσδιορίσει το υψόμετρο του Ολύμπου με σύγχρονες μεθόδους (GPS/GNSS). Οι λόγοι που τους οδήγησαν σε αυτό το εγχείρημα ήταν αφενός μεν η έλλειψη δημοσιευμένης και συγχρόνως επιστημονικά τεκμηριωμένης με αναλυτική μεθοδολογία τοπογραφικής μέτρησης, καθώς επίσης και το γεγονός ότι οι κορυφές του Ολύμπου πέφτουν – συχνά – θύματα του τουριστικού μάρκετινγκ, με το Σκολιό να αναφέρεται ως η δεύτερη (σε ύψος) κορυφή, σε αντίθεση με τις ακριβείς μετρήσεις του Ελβετού που το αναφέρουν αρκετά μέτρα χαμηλότερο από την κορυφή Στεφάνι.

Η ομάδα AltiZeus, αποτελούμενη από τους Βασίλη – Κλέαρχο Δεληγιάννη, Μιχάλη Στύλλα, Γιώργο Μοσχόπουλο, Δημήτριο Αμπατζίδη, Αλέξανδρο Τσιμερίκα, Νίκο Βούτση, Αντώνιο Μουρατίδη, προχώρησε στις πρώτες μετρήσεις τον Σεπτέμβριο του 2022. Μετά από 100 και πλέον χρόνια μεγάλος όγκος τοπογραφικού εξοπλισμού (GPS/GNSS, χωροβάτες υψηλής ακρίβειας, τρίποδες, drones, υπολογιστές), ανέβηκε στην επιστημονική κατασκήνωση βάσης στο Οροπέδιο των Μουσών και από εκεί στις κορυφές. Μετά από μήνες επεξεργασίας, λαμβάνοντας υπόψη και άλλα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν και το πεδίο βαρύτητας της Γης, η ομάδα δημοσίευσε τα αποτελέσματα της μελέτης στο έγκριτο περιοδικό Journal of Mountain Science, με τίτλο: « Revisiting the determination of Mount Olympus Height (Greece) » με DOI:10.1007/s11629-022-7866-8, καθώς είχαν υπολογίσει, με μία αυστηρή μαθηματικά και γεωδαιτικά μεθοδολογία, το επίσημο υψόμετρο του Μύτικα (στη βάση του τριγωνομετρικού βάθρου) σε 2917.727μ.

Ampatzidis, D., Moschopoulos, G., Mouratidis, A. et al. (2023) Revisiting the determination of Mount Olympus Height (Greece).

Journal of Mountain Science. 20, 1026–1034

dx.doi.org/10.1007/s11629-022-7866-8,

link.springer.com/article/10.1007/s11629-022-7866-8

Project AltiZeus (update 2023): « Επαναπροσδιορισμός του υψομέτρου της κορυφής του Ολύμπου με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας ( H=2917.727 m.) »

2023_Epanaprosdiorismos_tou_ypsometrou_tes_koryphes_tou_Olympou_me_te_boetheia_tes_synchrones_technologias

Πίνακας 1: Υπολογισθέντα υψόμετρα (των τριών υψηλότερων κορυφών του Ολύμπου και της Ελλάδας.

Σημείο

Υψόμετρο (από ΜΣΘ)

Σχόλιο

Μύτικας

2917.727 μ.

(+- 0.08μ.)

στη βάση του βάθρου (στο μπουλόνι repère)

Στεφάνι

2911.11 μ.

στο ψηλότερο σημείο του βράχου, 2μ. βορειο-ανατολικά του βιβλίου

Σκολιό

2905.2 μ.

βάθρο ΓΥΣ (Α’ τάξης, κωδικός 172026)

ΈΝΔΥΣΗ
ΟΡΕΙΝΗ
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Εγγραφή μέλους στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών

Οδηγίες:
1. Αποστολή (Πατήστε για να την κατεβάσετε) Αίτηση εγγραφής μέλους (ταχυδρομικά, fax ή e-mail στις διευθύνσεις της αίτησης).

2. Δύο πρόσφατες φωτογραφίες σχετικής υψηλής ανάλυσης μεγέθους Ταυτότητας.

3. Τραπεζική κατάθεση ποσού 25€ 

στην ALPHA BANK: GR9401401780178002002001714 ή στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR8501710370006037040031122  για την ετήσια συνδρομή.

Να αναγράφετε στην αιτιολογία το Ονοματεπώνυμο του νέου μέλους. 

Παρακαλούμε τα έξοδα Τραπέζης να είναι του Αποστολέα.

4. Τηλεφώνημα στο γραφείο του συλλόγου για επιβεβαίωση λήψης στοιχείων.

Η Εγγραφή μπορεί να γίνει και στα γραφεία του Συλλόγου (Φιλαδελφείας 126, Αχαρναί) με μετρητά ή Χρέωση Κάρτας, καθώς επίσης και σε κάποια Εξόρμηση του Συλλόγου με μετρητά στον Αρχηγό της ανάβασης.

Θυμίζουμε ότι η συμμετοχή στις αναβάσεις είναι δυνατή μόνο στα μέλη του ΕΟΣ Αχαρνών ή στα μέλη άλλων Συλλόγων της Ε.Ο.Ο.Α.

Για επικοινωνία με τον Σύλλογο μπείτε εδώ

ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Κατεβάστε και συμπληρώστε την υπεύθυνη δήλωση.

ΜΕΣΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

Η σχολή ορειβασίας μέσου επιπέδου θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2019 με τις εκδηλώσεις της αναρρίχησης βράχου στο αλπικό πεδίο, θα συνεχιστεί το φθινόπωρο του 2019 και θα ολοκληρωθεί το χειμώνα του 2020 με τις εκδηλώσεις της αναρρίχησης στο μικτό πεδίο.

Η Σχολή είναι πιστοποιημένη από την ΕΟΟΑ και παρέχει τη σχετική βεβαίωση

ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Γιάννης Αποστόλου

Ο παγετώνας στην Ορειβασία

Άγγελος Ορφανάκος

Κατασκευή ρελέ στο αλπικό μικτό πεδίο

Δημήτριος Ζευγώλης

Εναλλακτική προσέγγιση Ορεινών Συγκροτημάτων στον Ευρωπαϊκό Χώρο με Χρήση Ορεινών Σιδηροδρόμων

Κωνσταντίνος Τζώρτζης

Προτεινόμενο περιεχόμενο kit πρώτων βοηθειών αρχηγών αναβάσεων

Τσεμπελίκος Χρήστος

GPS – Glopal Position System

Μουσείο

Ιδρύθηκε το 1977 από τον Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών και εγκαινιάστηκε από την Υπουργό Πολιτισμού και Επιστημών, αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, το 1982.

Με την δημιουργία της “Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αχαρνών”, από μέλη του ΕΟΣΑ, έγινε παραχώρηση ολόκληρου του Μουσείου με 5.000 περίπου εκθέματα (αρχαία και νεότερα).

Σήμερα το Μουσείο λειτουργεί αυτόνομα και έχει στην κατοχή του 12.000 περίπου πολύτιμα εκθέματα. Το κύριο πρόβλημά του είναι η μεγάλη στενότητα χώρου που αντιμετωπίζει, αφού τα εκθέματα είναι πολλά και ο χώρος μικρός.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του μουσείου της ΙΛΕΑ.