Search
Close this search box.

Αντώνης Συκάρης – Annapurna I 8.091m

Annapurna I 8.091m

15 Μαρτίου 2021.Ο Αντώνης Συκάρης αναχωρεί από την Ελλάδα για την πόλη Kathmandu, την πρωτεύουσα του Nepal. Λίγες ημέρες αργότερα θα ξεκινήσει η πρώτη ελληνική, ορειβατική αποστολή για την κορυφή Anapurna I, την υψηλότερη κορυφή του βουνού Anapurna, του πιο επικίνδυνου βουνού της Γης.

Σχεδόν ένα μήνα μετά την επιστροφή του από την αξέχαστη, χειμερινή αποστολή στο βουνό K2, ο Αντώνης Συκάρης συνεχίζει με την επόμενη αποστολή – ορόσημο της ορειβατικής πορείας του, στο βουνό Anapurna των Ιμαλαίων. Ο στόχος του; Να πατήσει στην υψηλότερη κορυφή του (Anapurna I) από τη βορεινή ορθοπλαγιά μεσω της Dutch route, και να πλησιάσει λίγο πιο κοντά στην ολοκλήρωση του λεγόμενου Grand Slam, δηλαδή στην ανάβαση και των 14 ανεξάρτητων κορυφών άνω των 8.000 μ. Μια νέα περιπέτεια ξεκινά με επιμονή και πίστη στην προσπάθεια: Δύο βασικά «συστατικά»
για κάθε κορυφή – κυριολεκτική ή μεταφορική.

Το βουνό Anapurna
«Το λιγότερο σκαρφαλωμένο βουνό του κόσμου», «το πιο φονικό βουνό» και «το βουνό των χιονοστιβάδων» είναι εκφράσεις που συνοδεύουν τη φήμη του συγκεκριμένου βουνού και όχι άδικα: Τα τελευταία 70 χρόνια 282 ορειβάτες έχουν καταφέρει να δουν τη θέα από την κορυφή του, ενώ 72 ορειβάτες έχουν χάσει τη ζωή τους. Μαθηματικά μιλώντας, 1 στους 3 ορειβάτες δεν επιστρέφει ποτέ.
Η κορυφή Anapurna I είναι η 10 η υψηλότερη κορυφή του κόσμου. Μετά τα 6.000 μ. το σκηνικό αλλάζει δραματικά. Εκτός από τις χαμηλές θερμοκρασίες και την υποξία του περιβάλλοντος, ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τις χιονοστιβάδες, φαινόμενο που είναι ιδιαίτερα έντονο στο συγκεκριμένο βουνό.
Ο ορεινός όγκος του Anapurna έχει μήκος 55 χιλιόμετρα και περιλαμβάνει 13 κορυφές άνω των 7.000 μ., 16 άνω των 6.000μ. και μία κορυφή άνω των 8.000 μ., την Anapurna I που στέκει αφιλόξενη στα 8.091 μ. Πρόκειται για την πρώτη κορυφή άνω των 8.000 μ. που πατήθηκε από τον άνθρωπο και πιο συγκεκριμένα το 1950, από τους Γάλλους Maurice Herzog και Louis Lachenal. Ωστόσο, τρία χρόνια αργότερα το επίτευγμα τους θα επισκιαζόταν από την πρώτη επίσημη ανάβαση των Tenzing Norgay και Edmund Hillary στο Everest.

Λίγα λόγια για τον Αντώνη Συκάρη
Ο Αντώνης Συκάρης, στα 31 χρόνια της ορειβατικής του ζωής, έχει ανέβει με επιτυχία 133 κορυφές στο εξωτερικό και έχει πραγματοποιήσει 60 ορειβατικές αποστολές σε διάφορες χώρες του κόσμου. Είναι ο μόνος Έλληνας, που έχει σκαρφαλώσει 4 από τις 14 κορυφές άνω των 8.000 μέτρων, ενώ είναι και ο μόνος Έλληνας, που έχει σκαρφαλώσει 54 κορυφές πάνω από τα 4.000m στις Άλπεις.

Του ευχόμαστε Καλή Επιτυχία και πάνω από όλα ΚΑΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ!

ΈΝΔΥΣΗ
ΟΡΕΙΝΗ
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Εγγραφή μέλους στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών

Οδηγίες:
1. Αποστολή (Πατήστε για να την κατεβάσετε) Αίτηση εγγραφής μέλους (ταχυδρομικά, fax ή e-mail στις διευθύνσεις της αίτησης).

2. Δύο πρόσφατες φωτογραφίες σχετικής υψηλής ανάλυσης μεγέθους Ταυτότητας.

3. Τραπεζική κατάθεση ποσού 25€ 

στην ALPHA BANK: GR9401401780178002002001714 ή στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR8501710370006037040031122  για την ετήσια συνδρομή.

Να αναγράφετε στην αιτιολογία το Ονοματεπώνυμο του νέου μέλους. 

Παρακαλούμε τα έξοδα Τραπέζης να είναι του Αποστολέα.

4. Τηλεφώνημα στο γραφείο του συλλόγου για επιβεβαίωση λήψης στοιχείων.

Η Εγγραφή μπορεί να γίνει και στα γραφεία του Συλλόγου (Φιλαδελφείας 126, Αχαρναί) με μετρητά ή Χρέωση Κάρτας, καθώς επίσης και σε κάποια Εξόρμηση του Συλλόγου με μετρητά στον Αρχηγό της ανάβασης.

Θυμίζουμε ότι η συμμετοχή στις αναβάσεις είναι δυνατή μόνο στα μέλη του ΕΟΣ Αχαρνών ή στα μέλη άλλων Συλλόγων της Ε.Ο.Ο.Α.

Για επικοινωνία με τον Σύλλογο μπείτε εδώ

ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Κατεβάστε και συμπληρώστε την υπεύθυνη δήλωση.

ΜΕΣΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

Η σχολή ορειβασίας μέσου επιπέδου θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2019 με τις εκδηλώσεις της αναρρίχησης βράχου στο αλπικό πεδίο, θα συνεχιστεί το φθινόπωρο του 2019 και θα ολοκληρωθεί το χειμώνα του 2020 με τις εκδηλώσεις της αναρρίχησης στο μικτό πεδίο.

Η Σχολή είναι πιστοποιημένη από την ΕΟΟΑ και παρέχει τη σχετική βεβαίωση

ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Γιάννης Αποστόλου

Ο παγετώνας στην Ορειβασία

Άγγελος Ορφανάκος

Κατασκευή ρελέ στο αλπικό μικτό πεδίο

Δημήτριος Ζευγώλης

Εναλλακτική προσέγγιση Ορεινών Συγκροτημάτων στον Ευρωπαϊκό Χώρο με Χρήση Ορεινών Σιδηροδρόμων

Κωνσταντίνος Τζώρτζης

Προτεινόμενο περιεχόμενο kit πρώτων βοηθειών αρχηγών αναβάσεων

Τσεμπελίκος Χρήστος

GPS – Glopal Position System

Μουσείο

Ιδρύθηκε το 1977 από τον Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών και εγκαινιάστηκε από την Υπουργό Πολιτισμού και Επιστημών, αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, το 1982.

Με την δημιουργία της “Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αχαρνών”, από μέλη του ΕΟΣΑ, έγινε παραχώρηση ολόκληρου του Μουσείου με 5.000 περίπου εκθέματα (αρχαία και νεότερα).

Σήμερα το Μουσείο λειτουργεί αυτόνομα και έχει στην κατοχή του 12.000 περίπου πολύτιμα εκθέματα. Το κύριο πρόβλημά του είναι η μεγάλη στενότητα χώρου που αντιμετωπίζει, αφού τα εκθέματα είναι πολλά και ο χώρος μικρός.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του μουσείου της ΙΛΕΑ.