Έφυγε ο Douglass Scott

Douglass Scott.

Με λύπη ανακοινώνεται ο θάνατος ενός μεγάλου ορειβάτη, του σπουδαίουDouglass Scott σε ηλικία 79 ετών από καρκίνο. Από  τις 45 αποστολές του,που έγιναν στα ψηλότερα βουνά της Ασίας, κατάφερε να ανέβει στην κορυφή των 40 από αυτά. Πρόσφερε εθελοντικά υπηρεσίες σε πολλές κοινότητες του Νεπάλ, του Μπουτάν, του Κασμίρ κ.λ.π χτίζοντας σχολεία και ιατρεία. Άφησε πίσω του εκτός των άλλων και ένα σπουδαίο συγγραφικό έργο.

Ο Douglass Scott, ήταν ο πρώτος Άγγλος που ανέβηκε στο Έβερεστ, από τη Νοτιοδυτική πλευρά με τον Ντάγκαλ Χέστον κατά τη διάρκεια της Αποστολής του Chris Bonington το 1975. Έχει ανέβει στις υψηλότερες κορυφές και των επτά ηπείρων τις «Seven
Summits». Είχε μεγάλη σωματική αντοχή. Υπήρξε Πρόεδρος του Alpine Club, ενώ το 1999 έλαβε το Χρυσό Μετάλλιο της Royal Geographical Society. Η φήμη του Scott ​​για τη σωματική αντοχή του ενισχύθηκε μετά την πρώτη του ανάβαση, με τον Chris Bonington, στη τρομαχτική κορυφή του Καρακοράμ, γνωστή ως Ogre. Κατεβαίνοντας από την κορυφή, ο Scott γλίστρησε και χτυπώντας σε ένα βράχο, έσπασε και τα δυο του πόδια. Τραυματισμένος, στα 7.200 μ. και χωρίς δυνατότητα διάσωσης σε ένα βουνό με μεγάλη δυσκολία, ο Σκοτ ​​σερνόμενος στα γόνατά του και με τη βοήθεια των δύο συντρόφους του Mo Anthoine και του Clive Rowland, κατάφερε να επιστρέψει στην κατασκήνωση βάσης εν μέσω καταιγίδας. Παραμένει ακόμη μια από τις σπουδαιότερες ορειβατικές ιστορίες επιβίωσης, στον κόσμο.

To Μάιο του 2010 είχε επισκεφτεί την Ελλάδα και συγκεκριμένα την Κάλυμνο, όπου είχε πραγματοποιηθεί η Τακτική Συνεδρίαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ορειβατικών Οργανώσεων (U.I.A.A) και των επιτροπών της, σε συνδιοργάνωση με την Ε.Ο.Ο.Α. 

Καλό ταξίδι Douglass και ευχόμαστε από εκεί ψηλά που είσαι,να αγναντεύεις τις ψηλές κορφές που τόσο αγάπησες.

ΈΝΔΥΣΗ
ΟΡΕΙΝΗ
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Εγγραφή μέλους στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών

Οδηγίες:
1. Αποστολή (Πατήστε για να την κατεβάσετε) Αίτηση εγγραφής μέλους (ταχυδρομικά, fax ή e-mail στις διευθύνσεις της αίτησης).

2. Δύο πρόσφατες φωτογραφίες σχετικής υψηλής ανάλυσης μεγέθους Ταυτότητας.

3. Τραπεζική κατάθεση ποσού 25€ 

στην ALPHA BANK: GR9401401780178002002001714 ή στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR8501710370006037040031122  για την ετήσια συνδρομή.

Να αναγράφετε στην αιτιολογία το Ονοματεπώνυμο του νέου μέλους. 

Παρακαλούμε τα έξοδα Τραπέζης να είναι του Αποστολέα.

4. Τηλεφώνημα στο γραφείο του συλλόγου για επιβεβαίωση λήψης στοιχείων.

Η Εγγραφή μπορεί να γίνει και στα γραφεία του Συλλόγου (Φιλαδελφείας 126, Αχαρναί) με μετρητά ή Χρέωση Κάρτας, καθώς επίσης και σε κάποια Εξόρμηση του Συλλόγου με μετρητά στον Αρχηγό της ανάβασης.

Θυμίζουμε ότι η συμμετοχή στις αναβάσεις είναι δυνατή μόνο στα μέλη του ΕΟΣ Αχαρνών ή στα μέλη άλλων Συλλόγων της Ε.Ο.Ο.Α.

Για επικοινωνία με τον Σύλλογο μπείτε εδώ

ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Κατεβάστε και συμπληρώστε την υπεύθυνη δήλωση.

ΜΕΣΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

Η σχολή ορειβασίας μέσου επιπέδου θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2019 με τις εκδηλώσεις της αναρρίχησης βράχου στο αλπικό πεδίο, θα συνεχιστεί το φθινόπωρο του 2019 και θα ολοκληρωθεί το χειμώνα του 2020 με τις εκδηλώσεις της αναρρίχησης στο μικτό πεδίο.

Η Σχολή είναι πιστοποιημένη από την ΕΟΟΑ και παρέχει τη σχετική βεβαίωση

ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Γιάννης Αποστόλου

Ο παγετώνας στην Ορειβασία

Άγγελος Ορφανάκος

Κατασκευή ρελέ στο αλπικό μικτό πεδίο

Δημήτριος Ζευγώλης

Εναλλακτική προσέγγιση Ορεινών Συγκροτημάτων στον Ευρωπαϊκό Χώρο με Χρήση Ορεινών Σιδηροδρόμων

Κωνσταντίνος Τζώρτζης

Προτεινόμενο περιεχόμενο kit πρώτων βοηθειών αρχηγών αναβάσεων

Τσεμπελίκος Χρήστος

GPS – Glopal Position System

Μουσείο

Ιδρύθηκε το 1977 από τον Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών και εγκαινιάστηκε από την Υπουργό Πολιτισμού και Επιστημών, αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, το 1982.

Με την δημιουργία της “Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αχαρνών”, από μέλη του ΕΟΣΑ, έγινε παραχώρηση ολόκληρου του Μουσείου με 5.000 περίπου εκθέματα (αρχαία και νεότερα).

Σήμερα το Μουσείο λειτουργεί αυτόνομα και έχει στην κατοχή του 12.000 περίπου πολύτιμα εκθέματα. Το κύριο πρόβλημά του είναι η μεγάλη στενότητα χώρου που αντιμετωπίζει, αφού τα εκθέματα είναι πολλά και ο χώρος μικρός.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του μουσείου της ΙΛΕΑ.