Καταφύγιο Φλαμπούρι

Δύο μικρά εγκαταλελειμμένα κτίσματα του στρατού στην κορυφή Φλαμπούρι (1158μ), μεταμορφώθηκαν από τον Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών σε καταφύγιο, με πολύ προσωπική εργασία και δωρεές, καθώς και με οικονομική ενίσχυση από τη Γ.Γ.Α. Τα κτίρια αυτά ολοκληρώθηκαν το 1981 και 1986 και έχουν χωρητικότητα 10 και 50 ατόμων, αντίστοιχα. Απέχουν από την Αθήνα 33Km άσφαλτο και 2Km χώμα. Με πεζοπορία από τους Θρακομακεδόνες, ακολουθώντας το «κίτρινο» μονοπάτι, η απόσταση είναι 2 ώρες.

Γλιτώνοντας από τα τραγικά γεγονότα των πυρκαγιών του καλοκαιριού του 2007, βρίσκεται πνιγμένο στα έλατα, με θέα μαγευτική προς τις κορφές της Εύβοιας και της Πελοποννήσου, και το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Το Καταφύγιο ηλεκτροδοτείται από μπαταρίες, που φορτίζουν από την ηλιακή ενέργεια (φωτοβολταϊκά), ενώ όταν παραστεί ανάγκη από γεννήτρια και θερμαίνεται από θερμοδυναμικό τζάκι προσπαθώντας για τη λιγότερη δυνατή ρύπανση της ατμόσφαιρας, εξοικονομώντας ενέργεια με εναλλακτικούς τρόπους, φιλικούς προς το περιβάλλον.
Λειτουργεί όλα τα Σαββατοκύριακα του χρόνου και τις καθημερινές κατόπιν συνεννόησης προσφέροντας ένα χώρο τόσο κοντά στην Αθήνα ξεκούρασης και αναζωογόνησης, για ανθρώπους κάθε ηλικίας που θα βρεθούν στο βουνό.

Διαθέτει οργανωμένη κουζίνα και προσφέρει φρεσκομαγειρεμένα σπιτικά φαγητά,
γλυκά και ροφήματα.
Μπορείτε επίσης να διανυκτερεύσετε στον επάνω όροφο του Καταφυγίου σε ένα χώρο άνετο και ζεστό, με ξύλινο πάτωμα και ξύλινη οροφή, κάνοντας έναν γεμάτο ενέργεια ξεκούραστο ύπνο. Παρέχονται στρώματα μαξιλάρια και κουβέρτες ενώ είναι απαραίτητο να φέρετε υπνόσακο (Sleeping bag) ή σεντόνια και μαξιλαροθήκη.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τoν ιστότοπο του καταφυγίου.